0

С ексът определено подсилва имунната система особено през пролетта, когато вирусите върлуват навсякъде.

РЪКАТА НЕ МУ СТИГА: Первезник си навря отзад цял кокос! (СНИМКИ)

Много изследвания установиха, че редовният секс повишава ефективността на имунната система и ефективно бори пролетната умора както при мъжете, а особено при жените.

Антитела

Антителата, известни също като имуноглобулин, са молекули, произведени от белите кръвни клетки. Тези малки гликопротеинови молекули са неразделна част от имунния отговор, като разпознават и се свързват със специфични антигени и патогени като вируси и бактерии. Колкото по-високо е нивото на имуноглобулин А, толкова по-силен е имунният отговор срещу вируси и други заболявания.

ПАЛАВАТА КЛАСНА: Даскалка изнасили ученик, размина ѝ се!

Един от начините, с който сексът може да засили имунната система, е чрез повишени нива на имуноглобулин. Доказателствата потвърждават, че правенето на секс един или два пъти седмично може да увеличи концентрацията на антитела на човек с 30% и по този начин да засили имунната защита.

В проучване двойки, които правят по-често секс (веднъж или два пъти седмично), са имали по-високи нива на имуноглобулини в сравнение с участниците от другите три групи, включващи липса на секс, рядък секс, по-малко от веднъж седмично. Това не означава, че всекидневният секс е необходим за силна имунна защита. Можете да го правите веднъж или два пъти седмично и пак да получавате всички допълнителни предимства, които предоставя.

Хормон

Кортизолът е стероиден хормон, който тялото произвежда естествено. Този хормон играе ключова роля в реакцията на организма към стрес. А стресът е естествена реакция на емоционално, психологическо и физическо напрежение. Когато остане неразрешен, той се превръща в основна заплаха за здравето на човека.

РАЗВРАТ В РОМА: Уволняват служителка, заснета в хардкор порно клип

Допаминът е един от хормоните на доброто чувство, който се освобождава по време на секс и интимност. Той е невротрансмитер в нашия мозък и е важен регулатор на нашата имунна функция.

Има нарастващи клинични изследвания, които показват, че повишаването на нивата на допамин може да подобри цялостната ни имунна устойчивост. Хормоните, отделяни по време на секс, могат да ни помогнат да заспим и да имаме много по-дълбок сън, което от своя страна е от полза за имунната система.

Сънят е един от жизненоважните компоненти на здравата имунна система. Когато не спим достатъчно или не спим добре, имунната ни система е отслабена. Доброто качество на съня е от съществено значение за заздравяването, възстановяването и подмладяването на клетките на нашето тяло и включително нашата имунна система. 

*Автор: Лина Димитрова