0

Метеорит предизвика истинска сензация, след като премина през въздушното пространство в Северозападна България и падна неизвестно къде.

Десетки хора публикуваха снимки в социалните мрежи и споделиха страха и паниката си от необичайното небесно явление.

Все още не се знае къде и дали се е приземил метеорът, който изплаши половин България във вторник вечер

 Все още не се знае къде и дали се е приземил метеорът, който изплаши половин България във вторник вечер
Facebook

Оказва се обаче, че в новата българска история това далеч не е първият известен случай на паднал метеорит.

Приземяване

На 28 февруари 1966 г. хората от село Павел в община Полски Тръмбеш се подготвят за новия агросезон. Една част от тях са излезли на текезесарската нива край селото, за да сеят арпаджик. В ранния следобед, тъкмо когато селяните приключвали работата и се готвели да се прибират по къщите си, изведнъж в небето се чува някакво странно свистене. Някои от селяните по-късно споделят, че се изплашили, тъй като помислили, че самолет иска да бомбардира селото им. „Втората световна война отдавна вече бе свършила, но студената война все още продължаваше и първоначално си помислих, че американците са дошли, за да ни нападнат и да ни пуснат бомби“, припомня си половин век по-късно Димитър Русев.

Друг негов съселянин пък признава, че помислил шума за идващ от извънземен космически кораб.

Дупка

Час след необичайното явление хора от селото, предвождани от тогавашния кмет Ангел Панайотов, решават да се приближат до мястото, където е паднало неизвестното тяло. Там откриват дупка с размери 60 х 80 см, в която е паднал космическият камък. Кметът Панайотов проявява инициативност, като нарежда мястото да бъде охранявано, за да не се доближава никой до него и да не станат непредвидени и случайни инциденти там.

Обследване

На следващия ден в селото пристига сапьорска група от Свищов. Специалистите откриват, че в случая не става въпрос за вражески боеприпас. При направените разкопки почти на повърхността е установено, че става въпрос за камък с неизвестен, вероятно космически произход. Космическата находка е с размерите на два големи мъжки юмрука. Освен това имала голяма плътност - тежал около 3.5 кила - много за размерите си. Според местните с малко парче от космическия камък можело да се реже дебело стъкло.

Космическият „пратеник“ дълго време бил съхраняван в основното училище в село Павел. Сред това известно време пребивавал в кметството и накрая бил предаден в музея „Земята и хората“ в София, откъдето обаче най-неочаквано изчезва.

Нито един от експонатите на метеорити в музея Земята и хората в София не е открит в България

 Нито един от експонатите на метеорити в музея Земята и хората в София не е открит в България
Музей "Земята и хората"

Местните: Продали са го за баснословна сума

Хората от село Павел искат да знаят къде е отишъл техният метеорит и дали не е продаден за баснословни суми, от които те няма да видят и една стотинка. Какво се случва с въпросния космически камък обаче, днес вече не е известно. Той изчезва безследно. Дали е продаден в чужбина, или потъва в нечия частна колекция, днес не е ясно.