0

Е дна от най-ценните християнски реликви - хитонът на Христос, е възможно да е била съхранявана в „Черквата“ в археологическия резерват „Ивановски скални църкви“.

Тази хипотеза е на иконографа д-р Александър Стойков, който изложи аргументите си в презентация, изнесена в Регионалния исторически музей в Русе. На събитието присъства и историкът проф. Пламен Павлов.

Твърдението на д-р Стойков се основава на храмовата живопис в „Черквата“, която той изследва в продължение на години. От фреските върху скалата е оцеляла една съвсем малка част, но иконографът прави реконструкция на сцените и забелязва някои особености, които силно го изненадват. От сцената „Възнесение Христово“ до наши дни са останали само фигурите на Христос и на двата ангела, които го възнасят към небето. Според д-р Стойков не е възможно такава важна сцена да бъде изобразена без дванайсетте апостоли, Света Богородица и архангелите Михаил и Гавриил, затова той смята, че през Средновековието неизвестният художник е нарисувал останалите фигури в първия пояс - под този, в който Христос е с ангелите.

Реконструкция на сцената Възнесение Христово

 Реконструкция на сцената Възнесение Христово
Д-р Александър Стойков

Ротация

„Необичайно е, че Възнесението на Христос е изобразено на западната стена на наоса, когато обикновено то се позиционира на източната. За да съществува такава ротация, трябва да е имало силен мотив, а такъв може да бъде една много ценна реликва“, обясни д-р Стойков.

Той допълни, че църковно правило още от VIII век задължава всяка реликва да бъде обозначена с надпис или изображение. Един от ключовете към загадката д-р Стойков вижда в друга сцена върху скалите, която предишни изследователи са разчели като „Бичуването на Христос“. Според него обаче тя изобразява подялбата на Христовите дрехи, тъй като войниците не бичуват Христос, а са обърнати с гръб към него. В евангелския разказ Христос е бил облечен с туника и хитон. Пазачите си поделили туниката, а за хитона хвърлили жребий. Д-р Стойков смята, че войникът вдясно се е навел и най-вероятно разсича туниката, а този вляво сгъва хитона. Друго, което му прави впечатление, е, че тази рядко изобразявана сцена тук е с големи размери и според него това може да бъде свързано единствено със съдържанието на западната апсида - реликвата. Върху тези и други аргументи д-р Стойков изгражда хипотеза, че в „Черквата“ е била съхранявана голяма християнска светиня - част от хитона, който е бил свален от Христос, преди да бъде разпънат на кръста.

Скривалище

А как се е озовала реликвата в наоса на „Черквата“? Съществуват редица свидетелства, че хитонът на Христос е бил съхраняван в императорската катедрала „Света София“ в Константинопол.

„През 1233 г. най-ценните реликви на Константинопол са били изнесени в Никея, за да не попаднат в ръцете на френските рицари, завладели византийската столица през 1204 г. Очевидно безценната реликва на част от Христовия хитон е била дадена в Никея на св. Йоаким - основателя на Ивановския скален манастир, като сакрален дар, имащ предназначение да съпътства обръщането на България към православието“, посочи д-р Стойков.