С упата се оказа идеалният регулатор на телесна температура, който трябва да се настани трайно на ежедневната трапеза без значение от сезона. Колкото е по-студено, толкова супата трябва да е по-гореща, а през лятото идва сезонът на студените супи, които да балансират тялото ни. В българската традиция тараторът е намерил достойно място във всяко домакинство, но колкото по-малък става светът, толкова по-голямо е разнообразието на негови алтернативи. Сега ви предлагаме няколко, с които да разнообразите менюто си в горещите дни.
Гаспачо
Необходими продукти:
- 750 г зрели обелени домати
- 1 краставица
- 1 глава лук
- 1 червена чушка
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. оцет
- 1/4 ч.ч. зехтин
- сол
- черен пипер на вкус
- 2 филии стар хляб
Начин на приготвяне:
В купа накъсайте хляба на едри парчета, след което изстискайте на ръка почистените домати отгоре. Оставете сместа да постои така 20-ина минути. Блендирайте доматите и хляба до получаване на гъста каша. Добавете краставицата, лука, чесъна, червената чушка, оцета. Блендирайте добре до получаване на хомогенна смес. Докато блендерът е включен на ниска скорост, добавете на тънка струя зехтина. Така ще се смеси по-добре със супата. Оставете гаспачото в хладилник, за да се охлади преди сервиране.
Аjo blanco
В Испания е познато под името ajo blanco. Наричат я бяло гаспачо заради цвета и сходния начин на приготвяне, характерен за гаспачото. Съставките на тази студена супа са сух хляб, бадеми, чесън, вода и зехтин. Хлябът се накисва, докато омекне.
Счукват се чесънът и бадемите, докато се получи гъста еднородна смес. Прибавят се към хляба и всички съставки се заливат с вода. Капва се малко зехтин и се овкусява с подправки. Студеното бяло гаспачо понякога се поднася с печени картофи или с резени пъпеш.
Борш
Необходими продукти:
- 5 глави червено цвекло
- 400 г телешки салам
- 4 яйца
- 1,5 л телешки бульон
- 1 връзка магданоз
- 10 стръка копър
- 2 щипки сол
- 200 г заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Цвеклото се измива, залива се с вода и се сварява до омекване. Обелва се и се нарязва на ситни кубчета. Саламът се нарязва на кубчета. Яйцата се сваряват, обелват се и се нарязват на резенчета. Копърът и магданозът се нарязват на ситно. В тенджера се смесват цвеклото, яйцата, саламът, копърът, магданозът и солта и всичко се залива с хладък бульон. Разбърква се добре и се оставя в хладилник за 30 минути. Сервира се, като във всяка порция се слага по една супена лъжица заквасена сметана.
От тиквички и авокадо
Необходими продукти:
- 2 тиквички
- 1 авокадо
- 1/2 лимон
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1/2 връзка копър
- 1/2 ч.ч. орехи
- 500 мл бульон
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват, обелват и нарязват на кубчета. Варят се до омекване в бульона. След като са готови, се пасират без бульона, заедно с авокадото, киселото мляко, сока от лимон и 1/2 ч.л. сол. Ако получената каша е много гъста, добавяте 1-2 черпака от бульона, в който са врели тиквичките, за да я разредите. Готовата супа прибирате в хладилника, за да се изстуди напълно. Преди сервиране поръсвате всяка порция студена крем супа от тиквички и авокадо със ситно нарязани копър и орехи, а любителите на чесън може да добавят и някоя друга скилидка счукан чесън.
От карфиол
Необходими продукти:
- 300 г карфиол
- 400 г кисело мляко
- 3 скилидки чесън
- 1/3 връзка копър
- 20 г бадеми
Начин на приготвяне:
Карфиолът се сварява. Най-добре е на пара. Оставете го да изстине. Към него добавете чесъна, копъра, киселото мляко и 1/2 чаена лъжица сол. Разбивате за около 30 секунди и имате готова крем супа от карфиол.