0

С обствен басейн в градината – ето това е тайната съставка на рецептата за безпогрешно лято, изпълнено със забавления под откритото небе. През 2023 година добрата новина е, че пазарът е разнообразен, а видовете които предлага, се характеризират с добър дизайн и високо качество. Разбира се, има различни групи и показатели, затова ако вече сте взели решението да се разхлаждате в двора, отделете си необходимото време за проучване, сравнение и съответно реализация на плана.

Групи

Видовете басейни могат да се разделят на пет групи, които да се разделят по две – плюсове и минуси. Най-скъпите са басейните от бетон, следват сглобяемите, композитни или т.нар. панелни, монолитни и надуваеми.

Най-дълготрайният и масивен вариант действително е изграждането от бетон. Тук място заема облицовката от мозайка или линер, в зависимост от вкуса и предпочитанията на домакините. Специалистите в областта са категорични, че изборът е чест заради здравината на конструкцията, неограничения избор от форма, цветове и размери, и не на последно място – заради облицовката. Колкото и добра инвестиция да е на първо четене, то в бъдеще нещата могат да се променят, затова ако оглеждате този тип каталог, отбележете си трудните ремонтни дейности, загубата на вода, скъпата поддръжка, трудното почистване и зазимяване, както и невъзможността за промяна на конструкцията. Ако не обмислите нещата добре, може да се окаже, че високата цена и дългите ремонти ще бъдат най-малкият ви проблем.

От друга страна сглобяемите басейни са чудесен вариант. Те биват надземни и за вграждане. Ниската цена и оборудването ги прави страхотни за големите фамилии. Този тип е гладък и съответно лесен за почистване, няма фуги или пори. Инсталацията му отнема няколко часа, а при по-големите модели максимум два дни. Целият процес от подготовка до завършване е толкова кратък, че неслучайно мнозина го предпочитат като покупка. Частите са евтини, но за съжаление има строго определени форми и внушителните идеи са невъзможни. Основният им минус са ограниченията в размера.

На трето място са композитните басейни - алтернатива на сглобяемите басейни, тъй като представляват близка до тяхната конструкция, но дават възможност за по-голям избор на формата, по-големи размери и много често - различни цветове на линера. Те имат преходна дълбочина и вътрешно римско стълбище. Познати са на пазара като панелни. Инсталацията им е идея по-дълга, но пък това са най-устойчивите басейни, било то и на нелеки земетресения. Търсени са още и монолитните. Те представляват едно цяло цяло тяло без връзки, сглобяване и т.н. Те са два вида - стъклопластови и керамични, като и двата вида са много масивни, с красиви дизайни и форми и особено керамичните, чието тяло съдържа блестящи частици, в които рефлектира слънцето.

Търсене

Най-предпочитани от малчуганите остават надуваемите басейни. Истината е, че през годините моделите приковават погледите дори на възрастните, които залитат към покупката – заради евтината цена, лесния монтаж и демонтаж, както и заради поддръжката.

Опасността от спукване е големият минус, но в крайна сметка може да се предотврати.