В навечерието на празниците за здравословно хранене и най-вече за здравословно приготвяне на храна говорим с шеф-готвача Виктория Зайкова, популярна и като Вики от Hell's kitchen 2022. Изключително земна и неподправена, тя чистосърдечно разказва и за своите предпочитания в храненето и дава идеи за това какво да слагаме на трапезата и за какво да внимаваме, за да се чувстваме във форма.
Според дори с 10-15 лева на ден спокойно може да бъде приготвено ядене за двама или трима човека вкъщи. Въпросът е да бъде с по-малко мазнини, да е на фурна, а не пържено. Доста кухненски уреди навлязоха в домакинствата, които готвят с горещ въздух, с пара и от тази гледна точка технологиите ни улесняват. Това каза пред „Здраве с Телеграф“ Вики и уточни, че в домашни условия също има как да обработваме продуктите по здравословен начин.
„Ако някой няма възможност да си позволи по-хубави и качествени продукти, то поне при приготвянето трябва да подходи така, че да спести мазнини. Аз съм от хората, които много уважават хартията за печене и печенето пред пърженето, макар да казват, че по-вкусно от пърженото няма. Факт е обаче, че не е здравословно и във всички страни, в които фаст фуудът е разпространен, хората страдат от наднормено тегло и имат висок холестерол, омазнен черен дроб и такива придружаващи заболявания. Това е само заради техния забързан начин на живот и невъзможността им да си приготвят домашна храна. Аз много обичам да готвя. Понякога също правя пилешки хапки с корнфлейкс за моето дете вкъщи, но не ги пържа, а ги пека във фурната. Стават страхотни и между другото нямат разлика с изпържените. Едно време много ми се смееха, като правех и картофени кюфтета на фурна, но доста приятелки прихванаха. С достатъчно голямо въображение няма нещо, което да не може да стане във фурната и да се спести пърженето в мазнина“, категорична е майсторката на вкусни ястия.
Пример
„Аз може би съм последният човек, който може да служи като пример за здравословно хранене поради простата причина, че съм човек с плюс размери. Тези, които ме познават, знаят, че съм plus size модел, но след като наскоро претърпях хирургическа интервенция за отслабване, изцяло ми се преобърна режимът на хранене. Иначе от гледната точка на готвач винаги съм знаела какво трябва да се яде. Лошото е, че невинаги съм имала възможност да го спазвам“, откровена е шеф-готвачът и продължава: „Мога да ти кажа, че се чувствам страхотно, независимо от теглото. Била съм и по-малко килограми и повече, отколкото съм в момента, и винаги съм се чувствала страхотно. При мен проблемът никога не е бил заради храната, а е свързан с чисто женски хормони. Точно по тази причина дори и да си променях навиците в храненето, килограмите не се променяха и затова се научих да се обичам всякаква“.
Мода
„Кухнята днес наистина е мода. Аз много се интересувам от тези неща и има страшно технологични неща, които ни улесняват и ни пестят и време. Има толкова алтернативни неща, като съм от хората, които могат да ти направят таратор от въздух под формата на пяна. Прави се изцяло в сифон. Може да се хапва и пица без никакви угризения. Има алтернатива с блат от карфиол, с белтъци... в която няма брашно. Има обезмаслени кашкавали, сирена и моцарела, които не са с този висок процент мазнини“, отбелязва Вики и признава, че самата тя не обича много месо, за разлика от баща й, който не сяда на трапезата без мръвка.
„За мен най-хубавото ядене е на 24-и. Тогава освен че се събираме семейно и чупим питката, майка ми е човекът, когото боготворя и заради най-страхотните пълнени чушки с ориз и тиквички със сос бешамел. Това е ми е любимото на Бъдни вечер. Аз лично предпочитам постното, сирената и кашкавалите пред месото“, казва една от любимките на зрителите по време на участието си в Hell's Кitchen 2022.
Сосове
„Действително някои от сосовете също са изключително калорични“, обръща внимание експертът, но бърза да успокои, че в ресторант сосът, който сервират в чинията, е не повече от 30-40 милилитра. „Повечето са много калорични, защото са на основата на масло или избистрено масло. Най-разпространеният в цял свят сос „Холандес“ е изцяло на маслена основа и яйца. При нас българите сосовете, които обичаме, са на основата на майонеза, независимо дали тя е приготвена вкъщи или е купена от магазина. Повечето са такива на млечно-майонезена основа, в някои се слага и брашно, в някои и вино... калорични са и, общо взето, сосчето си е глезотийка, допълнение към яденето. Аз като цяло съм фен на тези неща. Наистина обаче готвя основно на фурна или на конвектомат. Харесвам яденета, които си пускат сами сока и после от топлината при определено доготвяне си става като сос вътре в тавичката. За мен това са едни от най-хубавите сосове, без да е необходимо допълнително да се слага масло или нещо друго“, споделя още Виктория Зайкова.
Пази диета до Коледа
Заради операцията за отслабване, на която се е подложила, Виктория признава, че при нея сюблимният момент, когато ще може да хапва повечко неща, е точно на Коледа. „Вече мина месец и половина от моята операция. 15 дни бях на течности, кефир, мляко... След един месец започнах да се захранвам с крем-супички и пюрета от броколи, белтъкът на едно яйце дневно, направено на омлет с 10 грама извара, което го ядях на два пъти. Смутита от мляко с банан. Повече съм на детска кухня, но вече съм минус 15 килограма“, споделя готвачката.
РЕЦЕПТАТА НА ВИКИ ЗА ЯКА СУПА С ПЕЧЕНА ТИКВА
Продукти:
1 средно голяма тиква
1 глава чесън
2 моркова
2 чушки
мляко
пармезан
зехтин
сол
пипер
индийско орехче
Начин на приготвяне:
Тиквата се разрязва на две, изчиства се от семките и се правят разрези като „хиксчета“. Намазва се със зехтин, поръсва се със сол и пипер. При тиквата се слага една глава чесън, срязана на две, морковите и чушките. Пекат се до разпад, след това се слага в блендър или с пасатор в тенджерка се пасира, като се долива с мляко, може и обезмаслено, слага се малко индийско орехче. Става страхотна супа, която се сервира с малко настърган пармезан.
Людмил Христов