П разниците са прекрасен повод да се поглезим и да си направим и нещо сами у дома. Но десертите с шоколад са изкушение и в делниците, не само по празнични поводи. Ето идеи от receptite.com.
Аеро сладкиш
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. брашно
- 3 бр. яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. олио
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 2 с.л. какао на прах
- 10 г бакпулвер
- 1 с.л. канела
- 1 ч.л. смлян карамфил (по желание)
За сметановия крем:
- 500 г сметана
- 1 и 1/2 ч.ч. пудра захар
- 1 с.л. инстантно кафе
- За аеро крема:
- 1 ч.ч. студено прясно мляко
- 1 ч.ч. пудра захар
- 125 г масло
- 5 с.л. какао на прах
- 1/2 ч.л. лимонена киселина
- 2 ванилии
- сухо мляко
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, прибавят се олиото, киселото мляко, бакпулверът, канелата и карамфилът. При непрекъснато бъркане се изсипва брашното. Сместа трябва да е с гъстотата на кексово тесто, ако е необходимо, се добавя още брашно. Изсипва се в намазнена и набрашнена тава с диаметър 25 см. Пече се на 180 градуса, тества се с дървена клечка.
За сметановия крем сметаната се разбива със захарта. Кафето се разтваря в 1 с.л. вода и се добавя към сметаната. Разбива се на гладък крем.
За аеро крема в студеното прясно мляко се слага лимонената киселина и се бърка до стопяването й. Добавят се захарта и разтопеното масло. При непрекъснато разбиване малко по малко се слага сухо мляко до получаване на такава гъстота, че когато се изсипва лъжица върху лъжица върху сладкиша, крема бавно да се разстила без допълнителна помощ. Добавят се ванилията и какаото.
Изстиналия блат се реже на тортени парчета (броят е по желание). Всяко парче се намазва от всички страни със сметанов крем. Отгоре се слага аеро крем лъжица върху лъжица, докато започне леко да се стича по страните му. Украсява се по желание. Изстиналия блат може да се разреже хоризонтално на две части, които да се слепят с единия или и с двата крема и да се получи торта, която също се украсява по желание.
Ако от кремовете има остатък, се добавя сухо мляко за по-голяма гъстота и се слага в чашки.
Крем Дипломат
Необходими продукти:
- 5 яйца
- 1 л прясно мляко
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1 с.л. нишесте
- 1 лимон
- 1 с.л. желатин
- стафиди
- ядки
За заливката:
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 с.л. брашно
- 1 с.л. какао
Начин на приготвяне:
Жълтъците се отделят от белтъците. Смесват се млякото и захарта, прибавят се жълтъците с нишестето и настърганата лимонова кора. Сместа се слага на огъня и се сгъстява, като се бие непрекъснато. Желатинът се накисва в 1/4 ч.ч. топла вода до избистряне и се добавя към крема, който трябва да е полуизстинал. Накрая се прибавят разбитите на сняг белтъци, бадемовите или ореховите ядки, стафидите, разбърква се добре и всичко се изсипва в намокрен съд. Изстудява се в хладилник. При поднасянето се обръща и се залива със смес от млякото, брашното и какаото, които се сгъстяват при постоянно бъркане на топъл котлон. Може по желание да поръсите с парченца шоколад.
Калифорнийска златна треска
Необходими продукти:
- 230 г натурален шоколад
- 150 г шоколад с пълнеж по избор
- 5 яйца
- 3 ч.ч. захар
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. масло
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. ванилия
- 1/2 ч.ч. счукани ядки
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. В дълбок съд на слаб огън разтопете маслото и натуралния шоколад. Когато шоколадът е почти разтопен, дръпнете от огъня и бъркайте до пълното му разтапяне. Оставете настрани. В малък съд смесете брашното и солта. Оставете настрани. Разбийте яйцата, захарта и ванилията на най-ниската скорост, после бавно увеличете до средна скорост. Разбивайте около 10 минути или докато сместа стане бледа и пухкава. Добавяйте по малко, като редувате от шоколадовата и брашнената смес, като започнете и завършите с шоколадовата. В тава, покрита с хартия за печене, излейте половината от сместа, отгоре наредете блокчетата шоколад с пълнеж и поръсете с ядките. Изсипете останалата смес и печете на 180 градуса около 45-55 минути. Обърнете върху метална решетка за 15-20 минути. Охладете и поръсете с пудра захар. Пудрата захар може да замените с глазура по избор.
Дунавски вълни
Необходими продукти за 20 парчета:
За блата:
- 750 г вишни от компот, без костилки
- 250 г меко масло или маргарин
- 200 г захар
- 5 яйца
- 375 г брашно
- 20 г какао
- 3 равни ч.л. бакпулвер
- 1 ванилия
- 1 щипка сол
- 1-2 с.л. прясно мляко
За крема:
- 1 пакет пудинг на прах
- 100 г захар
- 500 мл прясно мляко
- 250 г меко масло
За глазурата:
- 200 г тъмен шоколад
- 2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Намазнява се тава с размери 40 х 30 см. Фурната се загрява на 180 градуса. Вишните (черешите) се отцеждат от сока и се слагат на кухненски креп. За блата маслото (маргаринът) се разбива с миксер в купа. Слагат се солта, ванилията и захарта, и се разбиват до гладка маса. Слагат се яйцата едно по едно, като между тях се разбива до поемане на предното. Смесва се брашното с бакпулвера и се добавя на два пъти към сместа, като се намаляват оборотите на миксера. 2/3 от сместа се разстила в тавата. Към останалата една трета се добавя какаото и прясното мляко и се разпределя върху светлата смес. Поставят се вишните равномерно навсякъде и се притискат да потънат. От това притискане в блата се образуват вълни, при разрязването се виждат. Ако тавата ви е плитка се прави борд от нагънато алуминиево фолио, за да не изтече тестото. Блатът се пече 40 минути и се оставя да изстине съвсем.
За крема пудингът се сварява с прясното мляко и захарта. Прилепя се фолио и се оставя да изстине. Маслото се разбива с миксер, слага се към пудинга и се разбива до гладка маса. Ако има топченца, се минава през сито. Внимава се пудингът и маслото да са с еднаква температура. Кремът се намазва върху блата и се оставя за 1 час в хладилник.
За глазурата шоколадът се начупва на парченца и се стапя с олиото на водна баня. Излива се върху стегнатия крем и със специален сладкарки гребен или просто с вилица му се прави вълнообразен десен. Оставя се отново да се стегне. Разрязва се на правоъгълни парчета с потопен в гореща вода нож, който се изплаква след всеки разрез. Блатът не се вади от тавата, изстива в нея и в нея се довършва сладкиша. Има и вариант, при който не се слага шоколадова глазура, а гъст сироп от череши. Тогава при слагането на крема се прави някакъв десен, а после сиропът се разлива внимателно навсякъде.