0

Е два ли има човек в света, който не знае кой е Кристиано Роналдо. През годините португалската футболна машина е начело в редица класации, а пред името му често се слага превъзходната степен „най“. 

Невинаги обаче тя е използвана в позитивен контекст. От всички пороци в света Кристиано избира манията. Манията да е най-добрият. Манията към съвършенство. Това му коства години неуморна работа, тренировки, себераздаване и още мании. В списъка влизат външният му вид – коремните преси, веждите, косата, както и трофеите и постиженията му. Португалецът контролира диетата си до най-дребните детайли и не близва алкохол. Споделял е, че е обсебен от дължината на тревата в жилището си и е вманиачен по номер 7 и инициалите на името си CR.

Двете в комбинация се превръщат в неговия бранд за парфюми, мъжко бельо, обувки, очила и т.н. Всички тези мании определят Кристиано като егоцентрик. Роналдо обаче остава благодетел. Заради трудното си детство, в което търпи много финансови ограничения, като възрастен той се увлича по лукса, но и по благотворителността. Така заедно с огромното си самочувствие португалецът многократно демонстрира и огромното си сърце с редица дарителски жестове. Той е оглавявал и класация на спортистите, дали най-много пари, за да помогнат. Сред каузите, които е подкрепял, е мозъчна операция на малко момче, за която дарил 83 000 долара, както и португалски център за борба с рака, на който превел 165 000.

История

Всички тези характеристики от поведението му превръщат португалеца в най-харесвания и в най-мразения, в най-възхвалявания и най-обиждания футболист. Противоречията обаче не могат да заличат едно – Кристиано Роналдо е име, което вече е записано със златни букви в историята на футбола, редом до най-великите. 

Неговата лична история започва от далечния остров Мадейра, когато става ясно, че семейството на Мария Долорес и Хосе Динис очакват своето четвърто дете. В интервю години по-късно майката на португалския футболист споделя, че е искала да направи аборт, но лекарите отказали. Тя дори правила опити да предизвика и спонтанно пометване, а основната причина за това била, че семейството живеело в нищета. В крайна сметка съдбата определя, че това момче ще се роди. И то идва на бял свят на 5 февруари 1985 г. Леля му предлага детето да носи името Кристиано. Майка му и баща му обаче решават да му дадат и второ име – Роналдо, в чест на американския президент Роналд Рейгън. Така започва животът на Кристиано Роналдо. Но тогава никой не подозира висините, до които малкото момче ще достигне.

Бетон

Още на 8 години той започва да играе футбол и да мечтае. Четири години по-късно вече се е утвърдил като най-добрия играч на острова в местния Андорина, където баща му поддържал съблекалните. Сред многото предложения за продължение на кариерата му Кристиано избира Спортинг (Лисабон). Той е едва на 17 години, когато изиграва първия си мач със зелено-бялата фланелка и отбелязва 2 гола. През лятото на 2003 г., когато Спортинг побеждава Манчестър Юнайтед с 3:1, той попада под вниманието и на сър Алекс Фъргюсън. Същата година Роналдо подписва с „червените дяволи“, а през 2009 г. преминава в Белия балет. Реал (М) купува португалеца за 80 милиона паунда и му предлагат седмична заплата от около 106 хиляди. Това прави Кристиано най-скъпоплатения футболист в света. Следват поредица от рекорди и отличия. Роналдо се бетонира като голмайстор №1 в света и става единственият футболист, вкарвал минимум 60 гола в 4 последователни години. 

Злато

Години наред той остава най-скъпият футболист в историята на футбола. Докато е в Реал, Кристиано се покрива със злато. Буквално. Той печели пет пъти „Златната топка“ и четири пъти „Златната обувка“ - първият с такъв брой „обувки“ и единственият, печелил наградата в две различни първенства (виж каретата). 
На 10 юли 2018 г. Роналдо взима според мнозина съдбоносно за кариерата си решение, като преминава в италианския гранд Ювентус за сумата от 112 млн. долара. Миналата година португалецът се завърна в Юнайтед, а преди дни разбуни духовете със скандално интервю, в което заяви, че не изпитва никакво уважение към мениджъра Ерик тен Хаг. Освен това Кристиано разкри, че се чувства предаден заради опитите да бъде изгонен от клуба. „Да, опитаха се да ме изгонят. Не само треньорът, но и още няколко около клуба. Чувствах се предаден“, каза португалецът. Според него той е превърнат в изкупителна жертва. 

Скандал

Това обаче не е първият път, в който Роналдо влиза в конфликт с ръководството на отбор, в който играе. През сезон 2015-2016 такова нещо се получи и с треньора на Реал Рафаел Бенитес, когато Кристиано заяви, че „с такъв треньор няма да спечелим нищо“. Впоследствие Бенитес беше освободен от поста си на треньор, но Роналдо предизвика недоволство заради поведението си и на президента на клуба Перес. По същото време той направи изявления, че ако целият отбор играе като него, тогава Реал ще спечели, без значение какво. Това поведение на играча беше причината за изявлението на Перес, че е готов да се раздели с Роналдо и да постави играча на трансфер през следващото лято. 
Настоящият скандал за пореден път изправи на нокти защитниците и противниците на Кристиано. Всъщност Роналдо искаше да напусне „червените дяволи“ още през лятото, тъй като отборът не се класира за Шампионската лига. Тогава обаче никой клуб не пожела да плати за него, а и най-вече да покрива огромната му заплата. 
Сега след интервюто на португалеца самият Тен Хаг обяви, че не го иска в отбора. Заради изказванията си Кристиано отнесе много критики и за пореден път бе определен като егоцентричен. Не липсваха обаче и признания. Според мнозина, независимо от високомерното му поведение, Роналдо е най. Само преди дни това определение за него бе дадено и от настоящия треньор на Реал Карло Анчелоти. Опитният специалист бе категоричен, че 37-годишният португалец е играч №1 на терена и е най-добрият футболист, когото е виждал. 

Рекордите

Кристиано Роналдо държи много от рекордите във футбола еднолично, а други дели с вечния си съперник за тях Лионел Меси. Затова тук ще бъдат споменати само някои от постиженията на звездата.

Голмайстор №1 в историята: 818
Голмайстор №1 на Реал (М): 450
Най-много голове за национален отбор: 117
Най-много мачове за национален отбор в Европа: 191
Най-много голове в Шампионската лига: 140
Най-много мачове в Шампионската лига: 183
Най-много поредни мача с гол в Шампионската лига: 11
Първият с 200 мача в евротурнири и световно клубно първенство: 205
Първият, стигнал 700 гола на клубно ниво: 701
Най-много участия на европейско първенство: 5
Най-много голове на европейски първенства: 14
Най-много мачове на европейски първенства: 25
Най-много победи на европейски първенства: 12
Най-възрастният с хеттрик на световно първенство: 33 г. и 130 дни

Спечелил е почти всичко

Нападателят определено има с какво да се похвали, поглеждайки назад в кариерата си. С екипите на Спортинг (Л), Манчестър Юн, Реал (М) и Ювентус Роналдо е спечелил 30 трофея. Най-ценни от тях са петте Шампионски лиги. Веднъж с „червените дяволи“ и четири пъти с Кралския клуб. С националния тим спечели европейското първенство през 2016 г. и първото издание на турнира Лига на нациите през 2019 г. Индивидуалните отличия също не са малко. Роналдо триумфира пет пъти със „Златната топка“ за най-добър футболист в света. Има и четири „Златни обувки“ за голмайстор в Европа. Избиран е за най-добър футболист на сезона във Висшата лига, Ла Лига и Серия А. Пет пъти е получавал и наградата за играч №1 на Португалия.

Делил е легло с много красавици

Като всеки известен и успял мъж Кристиано Роналдо винаги е привличал женското внимание. Преди да свие гнездо с Джорджина, нападателят делеше постелята с доста красавици. Най-обсъждана бе връзката му с руския супермодел Ирина Шейк. Двамата бяха заедно от 2009 г. до 2015 г. След това Шейк завъртя любов с холивудската звезда Брадли Купър. Други хубавици, чиито имена гравитираха около интимния живот на португалеца, бяха бразилката Жордана Жардел, португалката от андорски произход Мерче Ромеро и испанката Нереида Гаярдо. Подобно на Шейк и трите са модели. Английската актриса и инфлуенсърка Джема Аткинсън също попадна в списъка на голаджията, както и доста други известни дами. Като цяло Роналдо избягва да коментира завоеванията си, но преди време сподели, че голяма част от приписваните му похождения всъщност са просто клюки. Не всичко е наред при Кристиано, когато става въпрос за жени. Преди години американката Катрин Майорга заведе дело срещу него с обвинения за изнасилване. Потърпевшата подала жалба в полицията, но после я оттеглила, след като получила 375 000 долара от футболиста. Десет години по-късно Майорга и адвокатите й поискаха 25 млн. долара обезщетение. Наскоро съдът в САЩ обаче отхвърли иска за изнасилване и прекрати делото.

Крие две от майките на децата си

На пет деца, три от които са от сурогатни майки, се радва Роналдо.
Основната грижа за тях падна върху половинката му Джорджина Родригес, с която се запознава през юни 2016-а, докато тя работи като продавачка в бутик в Мадрид. Испанската моделка го дари с дъщеря Алана през ноември 2017-а, а през юни същата година в Калифорния на бял свят се появиха и близнаците Ева и Матео, родени от сурогатна майка от замразени ембриони. Неизвестна за света остава и майката на най-големия син на звездата – Кристиано-младши, който също пое първия си дъх в САЩ на 17 юни 2010 г.
Миналия декември Роналдо и Джорджина обявиха с фанфари в Инстаграм, че ще стават родители на момче и момиче. Синът им обаче почина при раждането през април, а Кристиано държи урната с пепелта му при тази на покойния си баща в специален параклис в своя дом. „Това е най-голямата болка, която всеки родител може да изпита. Единствено раждането на нашето момиченце Бела ни дава сили да изживеем този момент с някаква надежда", написаха футболистът и Джорджина в дните след смъртта на малкия Анхел.