0

О т партиен офис на БСП във вход на люлинска панелка до върха на "Булгаргаз". Така с едно изречение може да се опише пътят на новия директор на дружеството.

Горещият картоф вече е в ръцете на Деница Златева. Назначението й идва, когато цяла Европа е изправена пред газова криза, а експертните прогнози за предстояващата зима са повече от страшни. Западът пише спешни планове как да премине през студените месеци и пресмята какво би й струвало да се откаже от руския газ.

Руската инвазия в Украйна показа зависимостта на Стария континент от синьото гориво на Москва.

Бивши, настоящи и всякакви политици се изказват по темата, а истината точно как ще премине страната ни през газовата криза, ще я разберем, като я усетим на гърба си. Газовата тема ще бъде и основният щрих в предизборната кампания.

Коя е тя

Деница Златева е родена на 16 юли 1975 г. в София, завършва немската гимназия, а висшето си образование получава в Свищов. Владее четири

езика - английски, немски, руски и испански. Започва политическата си кариера от БСП, където членува вече 25 години. Никога не е спирала да повтаря, че соцпартията е в сърцето й. Познати социалисти я описват като добър, усмихнат, и трудолюбив човек, който рядко ще си изпусне нервите.

Златева тръгва от партийните офиси в столичния район "Люлин", който е част от 25-и МИР. Дълги години прекарва из етажите на централата на червената партия на "Позитано" 20. Част от международния отдел, а в един момент е и негов шеф. Била е част от Изпълнителното бюро и Националния съвет на партията. Златева е част и от Жени-ПЕС. През 2015 г. с 85% бе избрана за част от Изпълнителното бюро.

Първите си по-сериозни стъпки в политическите постове прави по времето на тройната колиция, когато премиер е тогавашният лидер на социалистите Сергей Станишев. Златева оглавява кабинета на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева. Избрана е за депутат в 42-ото народно събрание, тогава премиер е Пламен Орешарски.

Плътно до Радев

Златева е основен двигател на президентската кампания на Румен Радев през 2016 г. Обикаля с двойката Радев-Йотова цяла България. След като стана ясно, че генералът пилот ще се настани на "Дондуков" 2, тя пише: "Победата беше изключително желана. Тя е израз на желанието и надеждите на българските граждани, на желанието им за промяна, на желанието им да имат президент, който да олицетворява единството на нацията. Кандидатът, който ние подкрепихме, издигнат чрез Инициативен комитет, беше припознат от 60% от българските гласоподаватели, защото ние направихме такава кампания, която достигна до изключително широк кръг български граждани. Повече от два месеца продължи кампанията и това беше едно от големите предимства на ранното издигане на нашата кандидатпрезидентска двойка“.

Веднага след изборите се заговори, че има осигурено място за Златева в прездидентската администрация. Вместо това обаче тя става вицепремиер в първия служебен кабинет на Румен Радев, оглавяван от Огнян Герджиков. Деница отговоря за подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС.

Златева не крие подкрепата си за Радев и при битката му и за втори мандат през 2020 г. Нееднократно през Фейсбук страницата си призовава за подкрепа. Радев си осигурява и втори мандат на „Дондуков“ 2. Изборната победа е отпразнувана отново в НДК и Деница е част от празнуващите, както пет години по-рано.

Името й бе замесено и при спряганите за служебен външен министър в първия кабинет на Стефан Янев през пролетта на 2021 г. В крайна сметка това остава само спекулации.

Червен раздор

Златева е един от първите хора в екипа на Корнелия Нинова като лидер на Столетницата. Заедно с Кирил Добрев подкрепят новата председателка, но триото не остава за дълго стабилно. Работата на Златева в служебния кабинет е оценена високо от големия опонент на БСП - ГЕРБ и лично от Бойко Борисов. Именно тогава започва раздорът между Нинова и Златева. Борисов предлага на Златева да продължи работата си като вицепремиер в редовния кабинет и тя се замисля сериозно. Нинова обаче е категорична, че това няма как да се случи. Източници от "Позитано" разкриха, че този период между двете е бил истински кошмар. Златева настоявала да си довърши работата, защото било и важно и поставила основите, но червената лидерка не искала и да чуе такъв вариант. Оттогава отношенията между двете тръгват надолу. Нещата тотално спихват, когато Нинова и Кирил Добрев развалят отношенията си. Нинова залита в посока анти-Радев, докато Златева и Добрев остават плътно до президента.

През 2020 г. заема поста административен директор на "Булгартрансгаз". На 16 август става ясно, че Златева ще бъде на върха на "Булгаргаз".

Вдига сватба с бившия мъж на омбудсмана

Златева рядко говори за личния си живот. През 2013 година вдига сватба с тогавашния член на ЦИК от квотата на БСП юриста Венцислав Караджов. Бракът им обаче не просъщестува дълго и двамата се развеждат няколко години по-късно. Преди брака си с Деница Караджов бе женен за бившия правосъден министър и настоящ омбудсман Диана Ковачева. Много рядко Златева е споделяла за перипетиите, през които преминава, за да стане майка. В пост във Фейсбук отпреди две години споделя: "Когато преди три години започна дългият път към мечтата да имам дете,

животът ме срещна с фондация "За нашите деца", заедно бяхме и при първата прегръдка на Ирена. Днес Деница се радва близо 5-годишната си

дъщеря и не спира да споделя любими моменти с малката сред приятелите си в социалните мрежи.

Скандалът Боршош

През всичките тези години Златева не е попадала в окото на големи скандали. През 2017 г. бе на разпит пред звеното "Антикорупция" в качеството си на свидетел по разследването срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош. По отношение на скандала с отклонените пари за ремонта на двореца Златева заяви, че всеки е невинен до доказване на противното и призова да се остави следствието да си свърши работата. По-късно Боршош бе оправдан.