0

И нтересната сиртуинова диета е една от най-новите. Тя стана любима за много от популярните личности по света и е известна с това, че позволява червено вино и шоколад. Именно с тази диета певицата Адел стопи цели 40 кг.

Създателите й настояват, че сиртуиновата диета е тайната за отключване на загубата на мазнини и предотвратяване на болести. Здравните експерти обаче предупреждават, че тази диета може да не отговаря напълно на твърденията и дори може да е лоша идея.

Тази статия предоставя информация, основана на факти за сиртуиновата диета (sirtfood diet) и нейните потенциални ползи за здравето, пише spiritell.com.

Фитнес

Новата сиртуинова диета е разработена от двама диетолози на знаменитости, работещи за частна фитнес зала във Великобритания. Те рекламират диетата като революционен нов хранителен план, който работи, като задейства вашия „слаб ген“ и подобрява метаболизма.

Тази диета се основава на изследвания върху протеин сиртуини, група от седем протеина, открити в организма, за които е доказано, че регулират различни функции, включително метаболизма, възпалението и продължителността на живота.

Някои естествени растителни съединения може да са в състояние да повишат нивото на тези протеини в организма, а храните, съдържащи ги, са наречени sirtfoods (храни, съдържащи сиртуин).

Калории

Интересната сиртуинова диета съчетава храни, съдържащи сиртуин и ограничаване на калориите, като и двете могат да задействат тялото да произвежда по-високи нива на сиртуини. Създателите на диетата твърдят, че спазването на диетата сиртуин ще доведе до бърза загуба на тегло, като същевременно ще поддържа мускулна маса и ще ви предпазва от хронични заболявания. Диетата сиртуин се основава на изследвания върху сиртуини, група протеини, които регулират няколко функции в тялото. Някои храни, наречени „храни, съдържащи сиртуин“, могат да накарат тялото да произвежда повече от тези протеини.

Слаб ген

Създателите на сиртуиновата диета правят смели твърдения, включително, че диетата може да стимулира загубата на тегло, да активира вашия „слаб ген“ и да предотврати заболявания.

Проблемът е, че няма много доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Засега няма убедителни доказателства, че сиртуин диетата има по-благоприятен ефект върху загубата на тегло от която и да е друга диета с ограничени калории. И въпреки че много от тези храни имат здравословни свойства, не е имало дългосрочни проучвания върху хора, които да установят дали спазването на сиртуинова диета има някакви осезаеми ползи за здравето. Независимо от това книгата Sirtfood Diet отчита резултатите от пилотно проучване, проведено от авторите и включващо 39 участници от техния фитнес център. В продължение на 1 седмица участниците спазваха диетата и тренираха ежедневно. В края на седмицата участниците загубиха средно 3,2 кг и поддържаха или дори качиха мускулна маса. Независимо от това този вид бърза загуба на тегло не е нито реална, нито дълготрайна и това проучване не проследява участниците след първата седмица, за да види дали те са върнали обратно теглото си, което обикновено е така.

Когато тялото ви е лишено от енергия, то използва своите спешни енергийни запаси или гликоген, в допълнение към изгарянето на мазнини и мускули.

Всяка молекула гликоген изисква 3-4 молекули вода, които да се съхраняват. Когато тялото ви използва гликоген, то се отървава и от тази вода.

През първата седмица на екстремно ограничаване на калориите само около една трета от загубата на тегло идва от мазнини, докато останалите две трети идват от вода, мускули и гликоген. Вероятно тази диета може да ви помогне да свалите няколко килограма в началото, но най-вероятно ще се върнат, когато я спрете.

Новата сиртуинова диета има две фази, които продължават общо 3 седмици. След това можете да продължите да укрепвате диетата си, като включите възможно най-много храни, съдържащи сиртуин, които са лесни за намиране.

Примерно меню:

Голяма част от диетата се състои в прясно изцедения сок, който ще трябва да си правите между един и три пъти дневно.

Зелен сок за сиртуинова диета

75 грама къдраво зеле

30 грама рукола

5 грама магданоз

2 пръчки целина

1 см джинджифил

половин зелена ябълка

половин лимон

половин чаена лъжичка зелен чай

Първа фаза

Първата фаза продължава 7 дни и включва ограничаване на калориите и много зелен сок. Той е предназначен да ускори загубата на тегло и се твърди, че ви помага да загубите 3,2 кг за 7 дни.

През първите 3 дни от първа фаза приемът на калории е ограничен до 1000 калории. Пиете три зелени сока на ден плюс едно нормално хранене.

Примерите за хранене включват тофу, омлет с млечни продукти или запържени скариди с юфка от елда.

На 4-7-ия ден от първа фаза приемът на калории се увеличава до 1500. Това включва два зелени сока на ден и още две ястия, богати на сиртуин.

Фаза втора

Фаза втора продължава 2 седмици. По време на тази фаза „поддръжка“ трябва да продължите да отслабвате постоянно.

Няма конкретно ограничение на калориите за тази фаза. Вместо това ядете три пъти само храни, съдържащи сиртуин, и един зелен сок на ден. Отново ястията се избират от рецепти, предоставени в книгата.

Примерно меню за сиртуинова диета за фаза 1 (дни - 4 до 7) от диетата sirtfood:

Закуска: Започнете деня с порция зелен сок sirtfood.

Обяд: Насладете се на питателна храна от табуле от елда с ягоди.

Междинно хапване: Вземете още една порция зелен сок sirtfood.

Вечеря: Насладете се на маринована печена риба, придружена от пържени зеленчуци и сусам.

Имайте предвид, че това е само пример и диетата sirtfood обикновено включва разнообразни ястия и закуски през цялата седмица.