0

О пределено нездравословно, но затова пък много, много вкусно нещо са сладките баници в различни разновидности, които забелязваме на receptite.com.

Млечна с юфка и карамел

Необходими продукти:

  • 200 г готова домашна юфка (1 пакет)
  • 1 ч.ч. захар
  • 5 яйца
  • 1,5 л прясно мляко
  • 1 ч.ч. захар за карамела

Начин на приготвяне:

На дъното на голяма тавичка се карамелизира захарта. Щом се втвърди карамелът, отгоре се изсипва на равномерен пласт домашната юфка. Залива се със сместа от свареното и топло прясно мляко, в което е разтворена захарта и разбити яйцата. Пече се на бавен огън, докато се поеме цялата течност и баницата бухне. Поднася се студена, нарязана на парченца. Добре е да престои няколко часа, за да поеме карамелът добре.

С халва по брежански

Необходими продукти:

  • 400-500 г кори за баница
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. лимонада
  • 1 ч.ч. брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ч.ч. смлени орехи
  • 400 г тахан халва

За сиропа:

  • 1 ч.ч. захар
  • 2 ч.ч. вода
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

Първо сложете да се свари сиропът, за да може да изстине, докато опечете баницата. В купа разбийте захарта с лимонадата, прибавете брашното, смесено с бакпулвера, орехите и натрошената тахан халва. Разбъркайте добре, за да се получи хубава хомогенна смес. Взема се от плънката и се слага в по-тесния край на корите и се навиват по два листа наведнъж на руло. Наредете рулата в намаслена тавичка. Леко ги намажете с мазнина отгоре. Сложете баницата да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато стане кафява. Извадете от фурната и залейте със студения сироп.

Сиропирани локумени пурички

Необходими продукти:

  • 400-500 г фини кори за баница (1 пакет)
  • 2/3 ч.ч. олио
  • 280 г локум
  • по желание четвъртинки орехови ядки

За сиропа:

  • 2 ч.ч. захар
  • 3 ч.ч. вода
  • 2 ванилии
  • по желание сокът на половин лимон

Начин на приготвяне:

Парчетата локум се нарязват по дължина на половинки. С четка се намазва с олио 1 лист от корите и се срязва в средата. Всяка половинка се прегъва на три. Горната страна също се намазва леко с олио. В тесния край се поставя половин парче локум и по желание четвъртинка орехова ядка. Навива се на пуричка. Така се процедира и с другите кори. Пуричките се подреждат една до друга в намаслена тава. Отгоре се намазват с олио. Пекат се в предварително загрята фурна, на умерена температура - 180 градуса, до златисто. Пекат се бързо, около 20 минути.

Приготвя се сироп от водата и захарта, който след като кипне, трябва да поври десетина минути, докато се посгъсти. Маха се от огъня и се ароматизира с ванилията и лимоновия сок. С топлия сироп се заливат изстиналите пурички. Оставят се на хладно място поне за 12 часа.

Арабска

Необходими продукти:

  • 4 бр. яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 ч.ч. счукани орехи
  • 1 пакет кори

За сиропа:

  • 4 ч.ч. вода
  • 2 ч.ч. захар
  • 2 ванилии

Начин на приготвяне:

Корите се разделят на две. В намазнена тавичка се поставя първата половина. Останалите продукти се смесват добре и се изсипват върху корите. Отгоре се слага втората половина кори. Баницата се пече в умерена фурна. Продуктите за сиропа се сваряват заедно. Залива се топлата баница със студен сироп или студена баница с топъл сироп. Престоява една нощ в хладилник. Сервира се нарязана на ромбоиди.

Айле

Необходими продукти:

  • 500 г кори за баница
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 бакпулвер
  • кокос за поръсване

За сиропа:

  • 2 ч.ч. захар
  • 3 ч.ч. вода
  • малко лимонов сок
  • 2 ванилии

Начин на приготвяне:

Корите се нагъват една по една на хармоника и така се нареждат в намаслена тава. Запичат се и след това се заливат с кексова смес от разбърканите яйца, захар, кисело мляко, олио, брашно и бакпулвер. Отново се изпича в умерена фурна. Изстиналият сладкиш се залива с топъл сироп, приготвен от посочените продукти. Поръсва се с кокос. Получава се подобно на млечна баница.

Къдрава

Необходими продукти:

  • 300 г готови кори
  • 150 г сирене
  • 3 яйца
  • 250 мл лимонада
  • 100 мл олио
  • 3-4 с.л. захар

Начин на приготвяне:

В намаслена тава се слагат 2 кори, като леко се намачкват - да стане къдрава. Отгоре се натрошава малко сирене и се поръсва с 2 с.л. олио, после пак се слагат кори по същия начин и така се редуват, като се завършва с кори. Нарязва се на едри квадрати и се залива със смесените разбити яйца и лимонадата. Поръсва се с малко олио и се пече в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. След като се извади от фурната, се напръсква с малко вода и се наръсва със захар. Покрива се с кърпа и след около 15 минути е готова за консумиране.

Плодова крем пита

Необходими продукти:

  • 500 г кори за баница
  • 400 мл кокосово мляко
  • 1 ч.ч. захар за сиропа
  • 6 с.л. захар за крема
  • 60 г нишесте (натурално или ванилия)
  • 2 с.л. кокосови стърготини (по желание за подсилване на кокосовия вкус)
  • плодове (банани, ягоди, малини, киви и др. ) – вид и количество по избор
  • олио

Начин на приготвяне:

Нареждаме корите в тава (аз ползвах голямата на фурната), като на всеки две кори ръсим по 1-2 с.л. олио. Нарязваме на квадрати и печем до кафеникав оттенък. Изваждаме корите от фурната и оставяме да изстинат. Сваряваме сироп от 1 ч.ч. захар и 2 ч.ч. вода. След кипването на сиропа оставяме да ври 7-8 минути. Разтваряме 1 с.л. нишесте в 2 с.л. вода и добавяме към врящия сироп. Бъркаме, изчакваме да кипне наново и дърпаме от котлона - така сиропът става една идея по-гъст, без да е концентриран. Изстиналите кори заливаме с хладкия сироп и изчакваме да поеме по-голямата част от него.

През това време приготвяме крема, като слагаме в тенджерка кокосово мляко и 200 мл вода. Добавяме 6 равни с.л. захар (или на вкус) и кокосовите стърготини. Слагаме на котлона да заври. Разтваряме останалото нишесте в 100 мл вода и го изсипваме към кокосовата течност. Бъркаме непрекъснато и щом заври, сваляме от котлона. Върху сиропираните кори изсипваме цялото количество крем. Разстиламе го равномерно и оставяме да се охлади. Непосредствено преди сервиране нарязваме и подреждаме плодовете върху парчетата пита. Финалната украса оставям на вашата фантазия.

Хрупкав щрудел

Необходими продукти:

  • 500 г точени кори
  • 5-6 ябълки
  • 10 г канела
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 2-3 с.л. галета
  • 1 1/2 ч.ч. захар
  • 2-3 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

Ябълките се почистват и настъргват на едро ренде. В тенджерка или тиган се изсипват ябълките заедно с 2-3 лъжици от олиото и няколко лъжици от захарта. Леко се запържват, докато омекнат хубаво. Налага се по корите от плънката, посолява се с канела, галета и захар. Навиват се на рула и се редят в предварително намаслена тавичка. Пече се на 180 градуса около 20 минути или до порозовяване. След като се изпече и леко поизстине, се нарязва на парчета и се поръсва с пудра захар.