В сезона на изобилието на плодове ягодите се открояват и предлагат сладки изкушения за приготвяне в кухнята. Ето идеи, забелязани на receptite.com.
Десерт
Необходими продукти:
- 300 г ягоди
- 1 ч.ч. гъсто кисело мляко
- 1/3 ч.ч. мед
- 1/3 ч.ч. орехи
Начин на приготвяне:
Млякото и медът се смесват до хомогенна смес в отделен съд. Ягодите се нарязват на четвъртинки и се редят в стъклени купички или в чаши с високо столче. Заливат се с киселото мляко. Орехите се накълцват на ситно (не се мелят) и десертът се поръсва с тях. Най-отгоре се слага цяла ягода за декорация. Охлаждат се в хладилника за около 2 часа.
Могат да се използват и други пресни плодове както от един вид, така и микс от различни видове. За препоръчване е да са леко киселки и да не изпускат обилно соковете си.
Крем
Необходими продукти:
- 500 г пълномаслено кисело мляко
- 200 г заквасена сметана
- 2 с.л. пудра захар (или на вкус)
- около 300 г плодове - ягоди, малини, череши, праскови - по избор или смес
- 100 г натурален шоколад
- ромова есенция по желание
- бисквити по желание
Начин на приготвяне:
В купа разбийте млякото със сметаната и захарта. Настържете шоколада и 2/3 от него прибавете в млечната смес. Ако плодовете са по-големи, ги нарежете на парченца, добавете и тях и разбъркайте. По желание ароматизирайте с ромова есенция. Изсипете крема в чашки, по желание преди това на дъното може да се сложи по една бисквитка. Поръсете крема отгоре с останалия настърган шоколад. Приберете крема в хладилника до поднасянето му.
Бърз шоколадов чийзкейк
Необходими продукти:
- 100-150 г шоколадови бисквити
- 100 г масло
За крема:
- 300 г крем сирене
- 200 мл течна сметана
- 140 г кафява захар
- 100 г черен шоколад
- 1/2 ч.ч. нарязани ягоди
- 1 ванилия
За заливката:
- 80 г черен шоколад
- 35 г масло
- ягоди за украса
Начин на приготвяне:
За блата смелете бисквитите на дребни трохи и добавете разтопеното масло. Разбъркайте добре, за да се овлажнят. Прехвърлете във форма за торта с падащо дъно (моята е с диаметър 23 см) или поставете регулиращ се ринг в сервизна чиния и оформете блат. Поставете в хладилника, докато приготвите крема.
За крема разбийте сметаната с миксер до почти твърда консистенция. Прибавете захарта и леко разбъркайте (без миксер), за да се разтопят кристалчетата. Разтопете шоколада на водна баня и го изсипете върху крема сиренето, разбъркайте добре с вилица. Получената смес прехвърлете при сметаната, добавете ванилията и много внимателно хомогенизирайте с миксера двете смеси. Кремът трябва да е стегнат и да държи формата си. В случай че нещо се обърка и кремът не е стегнат, може да добавите желатин (аз не съм). Добавете предварително измитите, подсушени и нарязани на ситно ягоди и съвсем внимателно разбърквате с вилица. Не трябва да бъркате повече от нужното, за да не втечните сметановата основа и да не се размажат плодовете. Така приготвения крем изсипете върху бисквитената основа, заравнете и отново сложете в хладилника.
За глазурата разтопете шоколада и маслото на водна баня. Разбъркайте ги внимателно и изсипете върху чийзкейка, като разстилате по повърхността с опаката страна на с.л. Ударете с ръка няколко пъти формата да се изглади. Работете бързо, защото студеният крем много бързо втвърдява шоколада. Декорирайте с ягоди и поставете в хладилника, за да се стегне напълно.
Студена торта
Необходими продукти:
За крема:
- 4 жълтъка
- 200 г захар
- 60 г брашно
- 500 мл прясно мляко
- 2 с.л. ром
- 8 г желатин
- 250 г маскарпоне
За основата:
- 330 г шоколадови бисквити
- 160 г масло
За украса:
- ягоди или плодове по избор
- 11 г желатин
- 250 мл вода
- 3-4 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Смиламе бисквитите и смесваме с мекото масло. Сипваме сместа във форма с диаметър 22 см и пресоваме по дъното и стените. Слагаме в хладилник да стегне за час. За приготвянето на крема загряваме млякото, разбиваме жълтъците с захарта и брашното и на тънка струя сипваме в млякото. Бъркаме до сгъстяване. Разтваряме желатина в 2 с.л. ром. Нагряваме, без да кипваме, и сипваме в крема. Като изстине напълно, прибавяме маскарпонето. Разпределяме върху бисквитите и оставяме в хладилника за 4 часа.
Приготвяме желатина за плодовете, като го смесим със захарта, добавяме водата и оставяме да набъбне. След това разтваряме на котлона или в микровълнова печка, без да кипваме, и оставяме леко да поизстине. Нареждаме плодовете върху тортата и заливаме с желатина, докато ги покрие. Слагаме в хладилника за 4 часа.
Тирамису без алкохол
Необходими продукти:
- 1 кг ягоди
- 500 г сирене маскарпоне
- 200 г бита сметана
- 200 г пълномаслено кисело мляко
- 160 г пудра захар
- 1 лимон
- 1 портокал
- 400 г котешко езиче, лейдифингърс, амарети, бишкоти или други бисквити от този тип
Начин на приготвяне:
Измийте ягодите и ги подсушете. Около половината от ягодите нарежете на ситно, добавете прясно изстискания лимонов сок, 60 г пудра захар и разбийте с пасатор до получаване на ситна каша (пюре). Останалата част от ягодите се нарязва на филийки и се оставя настрана. Маскарпонето, киселото мляко, останалата пудра захар и прясно изстисканият портокалов сок се разбиват с миксер и към получената смес се прибавя предварително разбитата сметана.
В купа започват да се редят бисквитите, след това слой от пюрираните ягоди, полученият крем маскарпоне и филийките от ягоди. И така до свършване на продуктите, като се завършва с крем маскарпоне. За украсата използвайте фантазията си. След приготвянето оставете за 1 час в хладилник.
Лятно меренге руло
Необходими продукти:
- 6 белтъка (200 г) от стари яйца
- 280 г захар
- 1 с.л. царевично нишесте
- 1 ч.л. лимонов сок или бял винен оцет
- 1 ч.л. ванилия
- 250 г сирене маскарпоне
- 250 г животинска сметана над 30% масленост
- 1-2 с.л. пудра захар
- 100 г запечени филирани бадеми или натрошени лешници, орехи
- 1 ч.л. ванилия
- 200 г ягоди (малини)
Начин на приготвяне:
Белтъците се разбиват, докато се запенят добре. Постепенно се добавя захарта лъжица по лъжица при непрекъснато разбиване на висока скорост. Целувчената смес трябва да стане гладка с твърди върхове и захарта да се е разтворила напълно. Смесваме нишестето с лимоновия сок и ванилията в отделен съд, разбъркваме добре и прибавяме към целувчената смес. Разбъркваме добре да се смесят. В тавата от фурната постиламе хартия за печене, намазваме с мазнина (по желание може да се сложи малко нишесте и изтупа остатъкът) и изсипваме целувчената смес. Заравняваме добре. Височината се получава около 1.5-2 см. За по-голяма прецизност можете да ползвате пош с кръгъл накрайник (или просто да отрежете края на поша) и да нанесете на редове последователно сместа. Ръсим с предварително леко запечени на тиган ядки. Печем в предварително загрята фурна на 200С за 8 минути в средата на фурната и след това намалявате на 160 градуса за още 8 минути. След приключване на времето изваждаме рулото, покриваме го с хартия за печене, слагаме отгоре решетката от фурната и обръщаме рулото обратно, така че ядките да останат отдолу. Махаме хартията за печене, с която се е пекло рулото, и оставяме да изстине напълно. Отвън е с хрупкава коричка, а вътрешността е мека.
Приготвяме крема, като разбиваме сметаната заедно със захарта до твърди връхчета, прибавяме маскарпонето и ванилията и разбъркваме добре (в случай че не можете да намерите животинска сметана, то може да използвате 500 г маскарпоне или пък да се направи само със сметана като крем шантили).
Нанасяме крема върху изстиналото руло, като оставяме 1 см в края непокрит. Заравняваме добре. Може отново да се помогне с пош за по-добра прецизност. Отгоре редим нарязаните на филийки ягоди (могат да се заменят с малини, които оставяме цели). Завиваме рулото с помощта на хартията за печене по дългата страна, така че да не се получи дебело руло. Прехвърляме внимателно в сервирна чиния. Ако изпаднат част от ядките, можете да ги съберете и посипете върху рулото.
Ако сте избрали рулото ви да е с малини, може по желание да направите малиново кули и с него да украсите готовото руло. За целта ще са ви нужни 80 г малини, които да пасирате заедно с 2-3 с.л. пудра захар. Минавате пюрето през цедка, за да отстраните семките и с получения гъст сок поливате готовото руло и декорирате с пресни малини.
Лимоново-кокосов сладкиш
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 90 г захар
- 90 г брашно
- 1 ванилия
- кората на 1 лимон
- 1 щипка сол
За крема:
- 250 г филаделфия или друго крем сирене
- 400 г заквасена сметана
- 1/2 ч. ч. пудра захар
- 100 г. кокосови стърготини
- сок от 1/2 лимон
- 1 ванилия
- за декорация - лимон, ягоди и други по желание
Начин на приготвяне:
За блата се разбиват яйцата със захарта и солта с миксер – 10 минути, като захарта се прибавя постепенно на 3-4 пъти. Трябва значително да увеличи обема си. Добавя се брашното, като се разбърква внимателно с шпатула, да не спадне обемът. Последно се добавят ванилията и лимоновата кора. Тестото се сипва в тавичка 22-25 см, предварително намазана с олио и посипана с брашно, и се пече 20 минути на 180 градуса. Трябва да стане с приятен златист цвят.
Всички продукти за крема се разбъркват с вилица и се нанасят върху охладения блат. Оставя се няколко часа в хладилника. Декорира се с ягоди и други продукти по желание.
Плодова пита
Необходими продукти:
- 5 яйца
- 5 с.л. захар
- 5 с.л. брашно
- 10 г бакпулвер
За крема:
- 1 л прясно мляко
- 200 г масло
- 400 г захар
- 180 г брашно
- 50 г нишесте
За сиропа:
- 2 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. вода
За плодовото желе:
- 20 г желатин
- 500 мл плодов сироп
За декорация:
- 2 банана
- 3 бр. киви
- 2 портокала
- 250 г ягоди
Начин на приготвяне:
За пандишпанената платка отделете белтъци от жълтъци. Белтъците разбийте на сняг с щипка сол, а жълтъците - на крем със захарта. Изсипете белтъчния сняг при жълтъците и с шпатула размесете внимателно. Пресейте над тях смесено с бакпулвера и ванилия брашно и отново размесете внимателно. Изсипете сместа за платката в тава, покрита с хартия за печене, и изпечете в предварително загрята фурна за около 15 минути или докато платката порозовее. Не отваряйте вратата на фурната по време на печене. По същия начин пригответе още 2 платки.
За крема сложете млякото да заври. Смесете захарта, брашното и нишестето, изсипете във врящото мляко и бъркайте енергично. Оставете получения крем да изстине. Сипете при него мекото масло и разбийте с миксера до пухкав крем. Пригответе захарен сироп. Охладете го. Всяка платка напоете със захарен сироп и покрийте със слой крем (най-горният слой върху третата платка трябва да е съвсем тънък, колкото да залепнат плодовете при подреждането). Изрежете краищата на питата с нож, за да ги изравните. Нарежете плодовете на резени, ягодите оставете цели. Подредете ги върху питата и с помощта на четка глазирайте с плодовото желе.