0

М андарината е вечнозелено цитрусово растение, произхождащо от Югоизточна Азия – и до ден днешен се среща диворастяща в Южен Китай, Индокитай, пише в умните книги. Плодът е богат на витамин С, захар, бета каротин и други полезни вещества. В последните години у нас навлиза световната мода и с мандарини да се готвят разни вкусни неща. Често ги ползват за украса. Ето няколко идеи за сладки десерти с мандарини, забелязани на az-gotvia.bg.

Баклава

Необходими продукти:

  • 1 ч.л. какао
  • 400 г кори за баклава - тънки
  • 2 ч.ч. захар
  • 2 ч.ч. вода
  • 2 ч.ч. орехи
  • 1 мандарина - сок и кора
  • 125 г масло
  • 2-3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Взимаме 4 кори. Смиламе орехите с машинка. Смесваме орехите с какаото. Върху подредените една върху друга кори наръсваме орехи. Навиваме от тясната страна на руло. Режем го според желанието с нож на триъгълници или на правоъгълници. Нареждаме ги плътно в тава едно до друго. И така, докато свършат продуктите - кори, орехи, какао.

В тиган слагаме маслото и олиото и сгорещяваме. Заливаме баклавичките с горещото масло. Печем ги до готовност на 170 градуса. Оставяме да се охлади десертът. На котлона в тенджерка слагаме захарта, водата, сока на мандарината и настърганата кора да заврат. Със захарния сироп, след като е готов, заливаме баклавичките. Оставяме да попие. Да ви е сладко!

Сметанова торта

Необходими продукти:

  • готови блатове за торта
  • 3 пакетчета сметана
  • прясно мляко
  • 1 еклер
  • 2-3 банана
  • 1 кг ягоди
  • 2-3 кивита
  • 1 мандарина
  • 1 компот

Начин на приготвяне:

Разбиваме сметаната с прясното мляко, след което нарязваме плодовете да са ни готови. Нарязваме еклера на тънки филийки. Слагаме първият блат, сиропираме с компот, нанасяме сметана, след което нареждаме обилно с банани. След това слагаме втори блат, сиропираме, нанасяме сметана и нареждаме ягоди и еклери. Слагаме последния блат, сиропираме, след което обилно със сметана покриваме цялата торта, така че отстрани и отгоре да не се вижда нищо. Украсяваме с останалите плодове.

Гръцка баница

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. олио
  • 250 г кисело мляко
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 5 мандарини - настъргани корите, като заделяме 1 с.л. от корите за сиропа
  • 1 пакет кори за баница, но ги натрошаваме на ситно

Начин на приготвяне:

  • 4 ч.ч. вода
  • 2 ч.ч. захар
  • заделените настъргани кори

Начин на приготвяне:

Накъсваме корите за баница в намазана тавичка, разбиваме продуктите, изсипваме върху корите, разбъркваме и печем на 180 градуса. След като се изпече сладкишът, поливаме със студения сироп.

Торта парфе

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. смлени орехи
  • 3 с.л. захар
  • 1 с.л. масло
  • 2 плодови кисели млека - едното с череши, а другото с ананас
  • 3 желатина
  • портокали
  • мандарини
  • киви
  • светъл компот – примерно от бяло грозде или кайсии
  • праскови

Начин на приготвяне:

От смлените орехи, захарта и маслото приготвяме твърдо тесто, което слагаме на дъното на подвижна форма за торта, като притискаме добре, за да се получи блат. Разтваряме желатина както е указано на опаковката и разбъркваме с първото плодово кисело мляко. Изсипваме върху блата, като се стегне малко, нареждаме отгоре 1 ред плодове и приготвяме втория желатин, разбъркваме с второто плодово кисело мляко и изсипваме върху плодовете. Когато и вторият крем се стегне, нареждаме плодове и приготвяме третия желатин, който разтваряме в 100 мл компот, и внимателно заливаме плодовете. Прибираме в хладилник за 2-3 часа.

Мъфини

Необходими продукти:

  • 3 мандарини
  • 1/2 помело
  • 200 г захар
  • 175 г брашно
  • 3 яйца
  • 70 г олио
  • 1 пакетче суха мая
  • течен шоколад за пълнеж

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата, захарта и мандарините и помелото, които нарязваме на кубчета и без бялата част (като внимаваме да не попаднат семки вътре). Постепенно добавяме брашното, маята, олиото и разбъркваме хубаво. Формичките за мъфини ги пълним до половината, слагаме по 1 ч.л. течен шоколад и ги допълваме със сместа. Печем на средна фурна 15 минути. Могат да се направят и като кекс.

Зимна плодова салата

Необходими продукти:

  • 1 помело
  • 2 кивита
  • 2 банана
  • 2 мандарини
  • 2 ябълки

За дресинга:

  • 1 с.л. карамел
  • 20-30 мл тъмен ром
  • 50 г кафява захар

Начин на приготвяне:

Плодовете се нарязват на малки кубчета. В отделен съд се смесват ромът, карамелът и кафявата захар. В купа на пластове се подреждат различните плодове и се заливат с дресинга. Отгоре се украсява с парченца мандарина и се поръсва с кафява захар.

Тортичка с бишкоти

Необходими продукти:

  • 100-200 г бишкоти
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 5-7 с.л. захар кристална за сиропа
  • 1 ч.ч. вода за сиропа
  • 2 мандарини
  • няколко зрънца нар
  • 1 пакетче ванилия

Начин на приготвяне:

Първо приготвяме сиропа за тортичката, като в тенджера или касерола слагаме 5-7 с.л. захар и карамелизираме. Като стане златиста на цвят, дръпваме съда от котлона и внимателно наливаме 1 ч.ч. топла вода. Слагаме отново на котлона и варим, докато се разтвори карамелът във водата. Слагаме ванилията и дръпваме от огъня да се охлади готовият сироп.

Разбиваме с миксер сладкарската сметана. В подходяща десертна чиния слагаме подходящ ринг за торта. Подреждаме вътре в ринга половината от бишкотите, напоени със сироп. Намазваме от разбитата сладкарска сметана. Подреждаме парченца от едната почистена от корите мандарина. Слагаме отново ред бишкоти със сироп и отгоре сметана. Слагаме в хладилник за час-два и после внимателно махаме ринга. Украсяваме тортичката със зрънца нар и парченца мандарина.

Сладкиш с готови блатове

Необходими продукти:

  • 2 какаови блата за торта
  • 12 бишкоти

За крема:

  • 250 мл заквасена сметана
  • 1 и 1/2 пакет крем без варене – по избор ванилия, малина, шоколад
  • 500 мл студено прясно мляко

За гарниране:

  • 1 банан
  • 2 мандарини
  • 1 киви
  • захарни пръчици
  • кокосови стърготини
  • сладко от къпини

Начин на приготвяне:

Разбийте сухата смес за крема с прясното мляко с миксер, докато получите желаната гъстота. Прибавете заквасената сметана и разбийте до готовност. Върху първия блат наредете 6 бишкоти, парченца банан, мандарина и киви. Намажете с крема. Сложете втория блат и отново намажете с крем. Поръсете обилно с кокосови стърготини и захарни пръчици. Отстрани гарнирайте с бишкоти и къпиново сладко.