М андарината е вечнозелено цитрусово растение, произхождащо от Югоизточна Азия – и до ден днешен се среща диворастяща в Южен Китай, Индокитай, пише в умните книги. Плодът е богат на витамин С, захар, бета каротин и други полезни вещества. В последните години у нас навлиза световната мода и с мандарини да се готвят разни вкусни неща. Често ги ползват за украса. Ето няколко идеи за сладки десерти с мандарини, забелязани на az-gotvia.bg.
Баклава
Необходими продукти:
- 1 ч.л. какао
- 400 г кори за баклава - тънки
- 2 ч.ч. захар
- 2 ч.ч. вода
- 2 ч.ч. орехи
- 1 мандарина - сок и кора
- 125 г масло
- 2-3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Взимаме 4 кори. Смиламе орехите с машинка. Смесваме орехите с какаото. Върху подредените една върху друга кори наръсваме орехи. Навиваме от тясната страна на руло. Режем го според желанието с нож на триъгълници или на правоъгълници. Нареждаме ги плътно в тава едно до друго. И така, докато свършат продуктите - кори, орехи, какао.
В тиган слагаме маслото и олиото и сгорещяваме. Заливаме баклавичките с горещото масло. Печем ги до готовност на 170 градуса. Оставяме да се охлади десертът. На котлона в тенджерка слагаме захарта, водата, сока на мандарината и настърганата кора да заврат. Със захарния сироп, след като е готов, заливаме баклавичките. Оставяме да попие. Да ви е сладко!
Сметанова торта
Необходими продукти:
- готови блатове за торта
- 3 пакетчета сметана
- прясно мляко
- 1 еклер
- 2-3 банана
- 1 кг ягоди
- 2-3 кивита
- 1 мандарина
- 1 компот
Начин на приготвяне:
Разбиваме сметаната с прясното мляко, след което нарязваме плодовете да са ни готови. Нарязваме еклера на тънки филийки. Слагаме първият блат, сиропираме с компот, нанасяме сметана, след което нареждаме обилно с банани. След това слагаме втори блат, сиропираме, нанасяме сметана и нареждаме ягоди и еклери. Слагаме последния блат, сиропираме, след което обилно със сметана покриваме цялата торта, така че отстрани и отгоре да не се вижда нищо. Украсяваме с останалите плодове.
Гръцка баница
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. олио
- 250 г кисело мляко
- 1 с.л. бакпулвер
- 1 ванилия
- 5 мандарини - настъргани корите, като заделяме 1 с.л. от корите за сиропа
- 1 пакет кори за баница, но ги натрошаваме на ситно
Начин на приготвяне:
- 4 ч.ч. вода
- 2 ч.ч. захар
- заделените настъргани кори
Начин на приготвяне:
Накъсваме корите за баница в намазана тавичка, разбиваме продуктите, изсипваме върху корите, разбъркваме и печем на 180 градуса. След като се изпече сладкишът, поливаме със студения сироп.
Торта парфе
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. смлени орехи
- 3 с.л. захар
- 1 с.л. масло
- 2 плодови кисели млека - едното с череши, а другото с ананас
- 3 желатина
- портокали
- мандарини
- киви
- светъл компот – примерно от бяло грозде или кайсии
- праскови
Начин на приготвяне:
От смлените орехи, захарта и маслото приготвяме твърдо тесто, което слагаме на дъното на подвижна форма за торта, като притискаме добре, за да се получи блат. Разтваряме желатина както е указано на опаковката и разбъркваме с първото плодово кисело мляко. Изсипваме върху блата, като се стегне малко, нареждаме отгоре 1 ред плодове и приготвяме втория желатин, разбъркваме с второто плодово кисело мляко и изсипваме върху плодовете. Когато и вторият крем се стегне, нареждаме плодове и приготвяме третия желатин, който разтваряме в 100 мл компот, и внимателно заливаме плодовете. Прибираме в хладилник за 2-3 часа.
Мъфини
Необходими продукти:
- 3 мандарини
- 1/2 помело
- 200 г захар
- 175 г брашно
- 3 яйца
- 70 г олио
- 1 пакетче суха мая
- течен шоколад за пълнеж
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата, захарта и мандарините и помелото, които нарязваме на кубчета и без бялата част (като внимаваме да не попаднат семки вътре). Постепенно добавяме брашното, маята, олиото и разбъркваме хубаво. Формичките за мъфини ги пълним до половината, слагаме по 1 ч.л. течен шоколад и ги допълваме със сместа. Печем на средна фурна 15 минути. Могат да се направят и като кекс.
Зимна плодова салата
Необходими продукти:
- 1 помело
- 2 кивита
- 2 банана
- 2 мандарини
- 2 ябълки
За дресинга:
- 1 с.л. карамел
- 20-30 мл тъмен ром
- 50 г кафява захар
Начин на приготвяне:
Плодовете се нарязват на малки кубчета. В отделен съд се смесват ромът, карамелът и кафявата захар. В купа на пластове се подреждат различните плодове и се заливат с дресинга. Отгоре се украсява с парченца мандарина и се поръсва с кафява захар.
Тортичка с бишкоти
Необходими продукти:
- 100-200 г бишкоти
- 200 мл течна сладкарска сметана
- 5-7 с.л. захар кристална за сиропа
- 1 ч.ч. вода за сиропа
- 2 мандарини
- няколко зрънца нар
- 1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне:
Първо приготвяме сиропа за тортичката, като в тенджера или касерола слагаме 5-7 с.л. захар и карамелизираме. Като стане златиста на цвят, дръпваме съда от котлона и внимателно наливаме 1 ч.ч. топла вода. Слагаме отново на котлона и варим, докато се разтвори карамелът във водата. Слагаме ванилията и дръпваме от огъня да се охлади готовият сироп.
Разбиваме с миксер сладкарската сметана. В подходяща десертна чиния слагаме подходящ ринг за торта. Подреждаме вътре в ринга половината от бишкотите, напоени със сироп. Намазваме от разбитата сладкарска сметана. Подреждаме парченца от едната почистена от корите мандарина. Слагаме отново ред бишкоти със сироп и отгоре сметана. Слагаме в хладилник за час-два и после внимателно махаме ринга. Украсяваме тортичката със зрънца нар и парченца мандарина.
Сладкиш с готови блатове
Необходими продукти:
- 2 какаови блата за торта
- 12 бишкоти
За крема:
- 250 мл заквасена сметана
- 1 и 1/2 пакет крем без варене – по избор ванилия, малина, шоколад
- 500 мл студено прясно мляко
За гарниране:
- 1 банан
- 2 мандарини
- 1 киви
- захарни пръчици
- кокосови стърготини
- сладко от къпини
Начин на приготвяне:
Разбийте сухата смес за крема с прясното мляко с миксер, докато получите желаната гъстота. Прибавете заквасената сметана и разбийте до готовност. Върху първия блат наредете 6 бишкоти, парченца банан, мандарина и киви. Намажете с крема. Сложете втория блат и отново намажете с крем. Поръсете обилно с кокосови стърготини и захарни пръчици. Отстрани гарнирайте с бишкоти и къпиново сладко.