0

О ксана Желяпова спечели титлата „Мисис България-Вселена“. Макар да е родена далеч от родината на предците си, тя носи в сърцето си България. Това е и една от причините да е обиколила всички манастири у нас.

„Любими са ми Рилският манастир и Троянският, но съм впечатлена от всяка една малка църква в Родопите“. Оксана живее в България от 15 години. Тя е осмо поколение бесарабска българка. „Предците ми са напуснали родината си в началото на 19-и век с голяма мъка. За 200 години далеч от корените си обаче сме успели да запазим традиции, вяра, религия и езика си, това е и моето послание”, сподели пред екип на „Телеграф“ Желяпова.

Кауза

От година обмисля идеята да се яви на конкурса „Мисис България“ и накрая се решава. Една от причините за това е възможността да популяризира каузата, свързана с бесарабските българи. Сега, след като се окичи с голямата корона, очаква вниманието да е още по-голямо. „Очаквам да се привлече внимание към бесарабските българи. Да им се окаже съдействие от всички държавни и неправителствени организации и институции в днешните аспекти на живота им, към проблемите, които изпитват във всекидневието. Искам да чуят, че нас ни има, че пазим традициите и езика на нашите прадеди. Имам голямото желание да помогна и на младите хора да учат тук. Ще се постарая да създам кампания в помощ на млади семейства да се завърнат на своята историческа прародина. Защото те наистина милеят за майка България. В нашия роден край има над 80 хил. българи, които пазят общността си благодарение на паметта, традициите и православието на своите предци. Има български университет, музей, културни центрове, училища, домове на културата по населените места. Честват се празници, провеждат се културни мероприятия, затова имат нужда от национални носии и пособия. Колкото сили имам, толкова ще дам от себе си, за да се запази общността на бесарабските българи. Да се знае, да се помни, че България е жива“, разказва Мисис България.

Цената на успеха

Хубавицата обожава да пътува, това е един от начините да разпуска. Обиколила е много страни по света, но все пак най-любима е България. “Обичам да пътувам с децата, искам да им покажа всичко в България! Пътешестваме заедно, ходим по исторически места, за да познават историята си“, разказва Оксана. Тя е майка на две деца, момичета на 8 и 10 години. „Когато станах майка, осъзнах, че отговорност на родителя е да покаже на децата правилната посока. Искам също да ги науча да търсят красотата в живота и да знаят, че могат да я открият навсякъде, тя е не само външна“, разказва Желяпова и добавя, че е важно децата да се учат на уважение към по-възрастните хора, да са благодарни и да имат респект към родителите си. „Искам да покажа на децата, че образованието и знанията дават пътя в живота. Човек трябва да е знаещ, възпитан, трудолюбив. Това е цената на успеха“, добавя още тя.

По женски

Най-ценното време за нея е това, прекарано с децата. Старае се да подрежда програмата си така, че да има време за всичко – учене, игри, спорт, разходки, разговори по женски. “Те са още малки, но си споделяме много неща. Харесваме да рисуваме, имаме възможност да рисуваме на пясъка при съвместните разходки по плажа. Заедно пътуваме и до Твърдица (Молдова). Децата ми, също като мен, милеят за този край. Там хората са добри, с отворена душа, откровени и много трудолюбиви. Играем различни игри, но нашата любима е гоненица“, с усмивка обяснява хубавицата.

Крими

В професионален план Оксана е успешен юрист. Завършила е криминално право. По време на следването си учи няколко семестъра психология и така се увлича по нея, че до днес се занимава и обогатява знанията си. “Психологията е много интересна материя за мен. В бизнеса човек трябва правилно да реагира, да мисли, за да може да взема правилни решения“, обяснява миската. В свободното си време тя рисува с чаша вино в ръка и по този начин релаксира.

Като бивша професионална хандбалистка Оксана е запалена по спорта и до днес. „Тренирала съм хандбал, дори съм кандидат майстор на спорта по хандбал. Обиколили сме с отбора много различни места и сме печелили много медали, сигурно оттам съм се възпитала да участвам само за победа и да давам всичко от себе си“, разказа още миската.

Мис Комсомолска правда

Оксана Желяпова крие зад гърба си няколко титли от конкурси за красота, между които Мис Комсомолска правда и специална лента от Мис Молдова. Когато е на 20 години, баща й изпраща нейни снимки за конкурса „Мис Комсомолска правда“ Оказва се, че нашенката е обявена за най-красива измежду 3000 кандидатки. Спомня си с усмивка за този момент до днес. Преди това, когато е само на 17, участва във финала на Мис Молдова, в колекцията си има награда и оттам. Опитът на Оксана на подиума започва, когато като тинейджърка се записва в школа за модели и етикет. „Това беше една година курс, в който се учехме на всичко - на поведение, обноски, на походка и т.н. Когато го завърших, ми предложиха да участвам на „Мис Молдова“, за мен беше нещо като предизвикателство“, с усмивка сподели миската.

Вае тяло с тенис и масажи

Добрата си форма Мисис България дължи на тренировките по тенис и масажите. Любими са й спортните масажи. „Аз съм съвсем обикновена жена, харесвам натуралните и естествени неща, не си падам по пластични корекции“, разказва тя. Тренира три пъти в седмицата, редува фитнеса с тениса, отделя време за процедури при козметика, и, разбира се, поне два пъти за масаж. Във всекидневието си не прекалява с грима. За хубава кожа ползва крем за лице сутрин и вечер. “Обичам маските за лице и коса, правя и домашни вкъщи, но нека не забравяме, че най-важна е красотата, която носим в душата. Грижа се най-вече за духовния си мир. Това се постига с добри дела. Правете добро. Ще ви се връща добро и ще излъчвате красота. Суетата за мен е неуместна, тъй като се отразява негативно и на здравето, и на настроението. Препоръчвам на всички жени да са умерени във всичко и най-вече да се научат да обичат себе си“, сподели още Мисис България.