0

М узикантът и актьор Владимир Михайлов никога не е ходил на уроци по китара. Когато бил много малък, баща му забелязал, че има интерес към китарата и, разбира се, веднага му предложил да започне уроци. „Аз отказах много категорично. Нямам представа защо така не исках да се уча да свиря с учител, като толкова обичам този инструмент“, спомня си Михайлов и добавя, че продължил да се учи сам. 

Макар и да няма диплома по музика и никога да не е ходил на занятия по актьорско майсторство, животът му е поднесъл най-големите уроци. „При мен така се получи, след като започнах да свиря по клубовете и навлязох в занаята, започнах да се уча от всички, които срещах по пътя си, от всяка репетиция, от всеки колега, от всяко дете дори, с което съм снимал. Всеки един снимачен ден за мен е нов урок. По друг път съм стигнал до това, което ме вълнува, и това, което искам да правя, но е важно да направя уточнение, не препоръчвам в никакъв случай човек да стои далеч от НАТФИЗ или музикалната академия, напротив“, обяснява екранният Денис Топал от сериала на NOVA “Братя“. Разказва, че и до днес не спира да търси и да чете материали както за музиката, така и за актьорската професия. Според него формула за това няма и казва: „Можеш да си успешен и без диплома, но няма как да стане без труд и талант, разбира се”.

Ръка за ръка

Според Влади талантът и работата вървят ръка за ръка, ако искаш да успееш в тази професия. Когато откриеш и осъзнаеш какъв е личният ти талант, е ред на постоянството и работата, за да го доразвиеш. „Неслучайно на английски думата за талант е gift, което в превод означава подарък. Както казва Дензъл Уошингтън, това е дар от Бога, но той не трябва да се оставя на произвола, трябва много труд и постоянство”, добавя още Михайлов. Той смята, че фактът, че е завършил английска филология, не е бил случаен, защото впоследствие му е помогнало за писането на текстове на песни, както и в снимането на чужди продукции.

Страст

Страстта към изкуството се заражда у Владимир още като съвсем малък. Това се случва съвсем естествено заради средата, в която е израснал. Макар и двамата му родители да са зъболекари по професия, те имат ген на артисти. Бащата на Влади носи със себе си китарата на всяка семейна сбирка или на вечери с приятели. „Баща ми свиреше доста добре и пееше също толкова добре“, спомня си актьорът. Родителите му много често ги водели с брат му на театър и на кино да гледат хубави филми, а в техния дом винаги се слушала хубава музика. Освен това баща му имал и друг талант - рисувал много хубаво. В някакъв момент Влади споделя, че имал идея да се запише да учи в Художествената академия, но по-късно си дал сметка, че това не е неговата форма за изразяване и че той търси директния контакт и обратната връзка с публиката на момента. Родителите му често го водели и в зъболекарския кабинет, но никога не му минало и през ум да стане стоматолог. Споделя, че е израснал в такова семейство, в което винаги е имал право на избор, и нито на него, нито на брат му нещо им е било натрапвано. „Питаха ни и се интересуваха какво искаме да правим, какво ни харесва. Във втори клас попитаха брат ми иска ли да ходи на уроци по френски и той каза “Да”. След година питаха и мен и аз също исках“, спомня си той.

Професия

Владимир Михайлов си дава сметка, че изкуството е в кръвта му, наследено от двамата му родители, просто той го превръща в професия. ”Времето, в което са живели, е било  друго - да имаш професия, хубав занаят е било важно и това най-вероятно е една от причините да не станат музиканти“. С усмивка си спомня и за първото си професионално участие на сцена пред публика. „Беше в едно заведение, в което работех, на мой преподавател от университета, с него заедно направихме една банда и свирехме музиката, която ни харесва. И това беше началото, беше, от една страна, за кеф на сцена, но се събираха някакви пари, така че може да се каже, че беше професионално. Спомням си, че имаше солидна сценична треска, бях поканил баща ми и майка ми, които много ме подкрепяха“, разказва музикантът. След това започва да свири в група САФО, на която става фронтмен. После се появява успехът и нещата се развиват много бързо в професионален план. „Имахме големи концерти и клубни участия. След това дойде група „Сленг“ и оттогава не съм спирал да работя“, допълва още Влади. Като истински музикант Влади споделя, че най-любимите му песни винаги са последните, които е направил, и издава, че в момента работи по нов музикален проект с бандата си.

Всекидневие

Всекидневието на Владимир Михайлов е разнообразно. Трудно може да прави графици, но споделя, че всяка сутрин води малкия си син с колело до училище и това е най-любимата му част от деня. Без да е изненадващо за никого, децата му също са ориентирани към изкуството. И тримата свирят на инструменти. „Двамата ми синове свирят на китара, а дъщеря ми на окулеле. Вади си някакви песни, свири, пее, аз нищо не ги карам, давам им право да избират какво да бъдат“, обяснява още актьорът. Най-малкият му син рисува. Подсигурява им възможността да учат и да правят това, което искат, и ги подкрепя в интересите им.

Образи

В момента Влади е сред участниците в предаването на NOVA “Като две капки вода“. Признава, че преди да се включи в него, е бил голям почитател на шоуто. „Забавно е, но е яко бачкане, за да бъде всичко на ниво“, споделя той. Иска му се да влезе в образа на някой музикант, който е близък до неговата музика, но пък си дава сметка, че предизвикателството и най-голямото удоволствие идва от това да направи образи, които са пълната му противоположност.

Поддържа форма с упражнения вкъщи

Харесва му да се придвижва с колело и го прави винаги когато има възможност. Кара колело дори когато е студено или вали дъжд - важното е да не е хлъзгаво. Няма време да си прави график за спорт и диети, но признава, че професията му налага известна суета по отношение на външния му вид. „Суетен съм в здравословния смисъл на тази дума“, казва Михайлов с усмивка. Намира време за спорт, но ако няма възможност, прави упражнения вкъщи. Харесва тенис на маса, но за съжаление все по-рядко намира време за това.