0

Г олямата народна певица Славка Калчева ще пусне за 70-годишния си юбилей стихосбирка, обяви за първи път пред „Телеграф“ самата тя.

Идеята за нея е на една от внучките й. „През годините съм написала много стихове в разни тетрадки, събрала съм ги в 3-4 торби, по някои от тях са станали и песни. Внучката вчера ми вика - ако ми ги дадеш, за догодина ще ти подаря готова стихосбирка“, сподели звездата. Повечето от римите са написани през зимата в родния й дом в Ямбол. „Обожавам снега, като се прибера вкъщи след участие, отварям всички прозорци, но климатикът си работи, сипвам си едно малко уиски, запалвам си цигарка и като с фуния започват да ми се изливат. Лошото е, че мисълта ми тече по-бързо, отколкото смогвам да ги запиша на ръка. Даже някой път, като стана сутрин, не мога да си разчета какво съм написала. Стиховете са за нещата от живота, имам такива, посветени на майка ми, на баща ми“, добавя певицата.

Тайна

На 2 декември тя влиза в юбилейната годишнина и ще събере семейството и близките в заведението на зетя. „Децата даже се учудиха, че ще празнувам. Викам - че на мен да не ми остават още 100 години, разбира се, че ще почерпя за здраве, а догодина за юбилея - голямо парти“, издава Славка. С нейния рожден ден започва поредица от празници - на следващия ден е този на зетя й, на 5 декември има имен ден с внучката, кръстена на нея. „Тежки дни се задават“, смее се изпълнителката на култовия хит „Бяла роза“. Въпреки че ще са в заведение, тя ще приготви сама три неща за хапване. „Основното е джолан с кисело зеле в гърне. Месото трябва да е от домашно прасенце с кожичка. Брат ми гледа на село прасета и пилета и винаги ми дава, друго не ям. Киселото зеле и туршията сама си ги правя вкъщи. Тайната на джолана е в дългото приготвяне - поне 5 часа трябва да се пече на бавен огън и после месцето само си пада от кокала, а като има и чаша червено вино, става чудно. Правя и баница със сирене, с готови кори, но като я извадя от фурната, обръщам тавата върху купички и стои така 30-40 минути, става невероятно бухнала. Третият ми специалитет е тиквеник - обожаваме го вкъщи, но не слагам орехи, че децата не обичат, само кафява захар и канела. Преди го правех по друга рецепта, като запържвах тиквата със захарта, но видях в интернет нов начин, пробвах го и повече ми харесва. Сега настъргвам тиквата сурова и като я сложа на корите, ги навивам на руло“, разказва Славка Калчева.

Дух

Въпреки че влиза в седмото десетилетие на живота си, никой не й дава годините, които навършва. Тя е категорична, че нищо не си е правила на лицето по простата причина, че я е страх от операции, а перфектният си външен вид дължи на гена и на разходките в парка. „Всеки ден ходя там - паркът в Ямбол е голям и правя поне 3-5 км разходка. Обичам да съм сама, да остана насаме с мислите си и така си почивам, но се случва и да съм с приятелки. В пандемията това беше единственото място, където излизах без маска. Там написах и две нови песни. Едната е хороводна, музиката и текстът са мои. Много обичам гръцката музика и една балада ми се заби в главата. Та тя ме вдъхнови за тази песен. А другата мелодия я имах отдавна, но нямах текст. И един ден, докато се разхождам, ми дойде идеята и го записах на телефона. Обещала съм на внучките, която първа се омъжи, да я изпея на сватбата й“, споделя славеят на Тракия. Славка припомня и за една от шлагерните си песни „Младост, че пак младост“, в която китара свири Цветан Недялков. „Гледам младите певици как отиват да се боцкат и да си правят разни неща по лицето, та после не може да ги познаеш, както и по-възрастни, които се мъчат да се правят на по-млади. А те не разбират, че красотата е точно в младостта и няма нищо по-красиво от младостта. Това ме провокира да напиша тази песен, защото духът крепи човека“, добавя Калчева.

Измръзнала на Нова година на площада

Тази Нова година Славка Калчева за пръв път е решила да не работи. „С дъщеря ми планирахме да ходим в чужбина, но нещо не можахме да се организираме. А и след толкова години на сцената вече го давам по-спокойно. Но ми звъннаха от Сливен да ме поканят да пея на площада в първите минути на новата година и понеже е близо до Ямбол, приех, че не ми се пътува надалеч“, разказа за плановете си певицата. Почитателите й пък ще могат да я гледат в новогодишната програма на БНТ, където тези дни е заснела „Бяла роза“ и ръченицата „Три моми хубавици“ с танцов състав „Еремия“. В последните 20 г. всяка Нова година тя пее на някой площад, повечето пъти във Варна и района, но има незабравими спомени и от други градове. „По-голям студ от Монтана не съм брала. Даже се обадих на Нели Рангелова, да й кажа, че съм в нейния град. Бяха ме качили на едно метално ремарке, цялото заскрежено, наблизо имаше фонтан, който пръскаше към мен непрекъснато. Макар да бях с палто и шал, едва оцелях. А пък една Нова година в Дупница или Кюстендил, реших да си покажа новата рокля и си съблякох палтото. Такъв студ брах, добре че не се разболях. Повечето пъти така ми се схваща ръката, че след концерта не мога да си разкопчая копчето“, споделя още тя.