0

Н е за първи път ловците от ловно-рибарското сдружение в Карнобат бележат сериозни успехи и дори рекорди в отсрела на вездесъщите хищници – чакалите. За поредното им приключение разказва един от най-запалените и най-успешните ловци от тази бойна група – Пламен Кибритев:

Планирахме този лов повече от месец. По традиция излизаме за чакали по 2-3 пъти на сезон – за карнобатските ловци този лов е и задължение, и удоволствие. Знаехме предварително, че ще се получи много добър лов, защото се събрахме само приятели и колеги, които знаем какво трябва да се направи, но чак такова нещо не бяхме очаквали.

Гонки

Още рано сутринта приключихме с документацията и председателят на дружинката Петко Иванов проведе задължителния инструктаж. След това се отправихме към мястото на първата гонка - не голям масив с шипки. За час и половина отстреляхме 11 чакала, като майстор се изяви Димитър Стоянов с 5 повалени чакала. След това направихме втора гонка на едно обрасло с тръни място. Там паднаха 3 чакала, а един изтървахме. На третата гонка не беше толкова интересно, защото вдигнахме само една лисица и един чакал, а в предни години от там сме вдигали по 6-7 животни. Обядвахме и направихме план за следващата гонка – в тръстиките близо до канала. Там паднаха 3 чакала. Понеже годината е сушава, решихме да огледаме един парцел около 500 - 600 дка с треви и плевели и малко папур. Не го бяхме прогонвали до сега и имахме спорове как да гоним - накрая решихме да го разделим на няколко гонки.

Екшън

На първата отстреляхме два чакала, които се вдигнаха от краката на гоначите като зайци. На следващата нямахме успех и понеже не остана много време, реших да огледам някое перспективно място за последно. Така намерих един ъгъл от този масив, който беше добре обрасъл с тръстика, трева и по някое дръвче. Извиках групата, обградихме го и пуснахме кучетата. Започна истински екшън - кучетата лаеха, чакали препускаха в тревите, стреляше се от всички страни. Паднаха 7 чакала и 2 си заминаха, за да оставят поколение за следващата година. Бяхме много доволни от целия ден и от това, че ловът се получи.

Разбира се, за такъв успешен лов си казва думата добрата организация, дисциплината по време на лова и прекрасно обучените кучета на Кирил Казанкалиев, Божидар Николов, Красимир Богданов, Любомир Атанасов и Пламен Кибритев.