0

П онятието слънчева алергия е широко използвано. То обаче може да включва различни болестни състояния. Обичайно е да става дума за соларна уртикария, която се провокира след излагане на слънчеви лъчи. В практиката слънчева алергия хората наричат т.нар. полиморфна слънчева ерупция. Това е различен вид обрив, който може да се провокира от слънцето. Затова наистина този сезон е характерен за прояви на това състояние. Човек, който е склонен да развива такава реакция, проявява симптоми още в началото на слънчевия сезон, когато се разсъблече и покаже по-голяма част от кожата си на слънчевите лъчи.

Симптомите обикновено са обрив, съпроводен със сърбеж. Може да се прояви с най-различни обривни единици – еритем, макули, папули и други, които понякога протичат с корички и остатъчни пигментации. Предпазването за щастие е сравнително лесно. Пациентите, които знаят, че са склонни да проявяват такава реакция в началото на сезона, трябва да използват подходящ слънцезащитен фактор и по този начин може да предотвратят появата на обрив. Това е едно от нещата, които се използват за профилактика на състоянието. Като слънчева алергия обаче могат да се разглеждат и друг вид обриви, които са в хода на редица други заболявания. Например някои автоимунни болести имат и т.нар. фоточувствителен дерматит, който може да се отключи или влоши в хода на летния сезон.

Диагноза

Понякога обаче диагнозата може да се сгреши с друго заболяване. Може да се пропуснат някои белези и това да води до неправилно лечение. Най-общо тези пациенти, които имат системно автоимунно заболяване, трябва да знаят, че обикновено за тях слънцето може да бъде влошаващ състоянието фактор.

В практиката се използват специални лампи, с които пациентът да се тества. Върху кожата се подава импулс с различна дължина на вълната и се провежда т.нар. фототест на кожата. Понякога е уместно да се проведе и тест за фоточувствителен контактен дерматит, при което имаме едновременно влияние на контактен алерген и слънчева светлина.

Лечение

Лечението е комплексно, като зависи най-вече от типа обрив. На първо място трябва да има адекватна слънчева защита. Ако се е стигнало до развитието на обрив, има различни симптоматични средства, с които да помогнем на пациента. Това са различни кремове, които водят до овладяване на състоянието, емолиентни средства, локални кортикостероиди и други, които водят до облекчение.

Положителното е, че заболяването не е толкова разпространено. Може да се прояви във всяка възраст. Обикновено обаче е характерно за жени в активна и зряла възраст. Децата също не са защитени.

Много често пациенти посещават специалистите, като смятат, че обривът им се дължи на слънчева алергия. И често това няма нищо общо със слънцето и не е алергия. Най-общо казано, слънчевата алергия обединява различни реакции, които могат да се влошават от слънцето. Всъщност слънцето е фактор, който може да влияе на всеки обрив.

Мерки

Ако не се вземат мерки и не се назначи правилно лечение, все пак заболяването не е приятно. Много хора предпочитат ранното море – още през май или юни. Няма нищо лошо, но излагайки се обилно на слънце без слънцезащита, последствията могат да бъдат неприятни. В резултат могат да се появи обрив и остатъчни пигментации. В дългосрочен план обаче пациентите лесно се научават как да го преодоляват и да се предпазват. Обикновено обривът изчезва за няколко седмици, когато се проведе адекватно лечение. Трябва да се отбележи, че при следващ слънчев сезон състоянието е склонно да рецидивира и мерките не бива да се пренебрегват.