0

П рекалените количества газ, които динозаврите изхвърляли, довели до собствената им гибел. Това твърди професор Греъм Ръкстън и екипът му от университета "Сейнт Андрюс", Шотландия.

Според него гигантските животни в продължение на години отделяли метан, който довел до насищането на атмосферата с метан и до задушаването им. Главните виновници, според Ръкстън, са били растителноядните завроподи, заради огромните количества растения, които консумирали.

Учените изчислили, че динозаврите са произвеждали над 520 млн. тона метан годишно – повече отколкото са отчетените в момента. Според екипа тези огромни количества отровен газ биха били достатъчни, за да доведат до окончателната гибел на гигантите.

90-тонният аржентинозавър, който бил с дължина от 42 метра, е консумирал по около половин тон храна дневно. След като изяденото се разгради в стомаха на животното, то би произвело хиляди литри от парниковия газ. За сравнение една крава произвежда 200 литра метан дневно. Този газ е до 20 пъти по-ефективен в задържането на топлина в атмосферата от въглеродния диоксид. Метанът се образува от различни природни и антропогенни източници, които включват сметища, природен газ, петролни източници и селскостопански дейности. Учените твърдят, че хората са повишили нивата на този газ 2,5 пъти над допустимото и смятат, че това е причина за 20% от съвременното глобално затопляне. Понастоящем кравите и другите селскостопански животни отделят само около 100 млн. тона метан годишно. Според професор Ръкстън и колегата му Дейвид Уилкинсън от Университета "Джон Мурс" в Ливърпул, това е само една пета от количеството, което се е отделяло по времето, когато по Земята са се разхождали динозаврите. "Всъщност нашите изчисления показват, че динозаврите може да са произвеждали повече метан от всички съвременни източници, природни и човешки, взети заедно", казва Уилкинсън пред Sunday Times.

* Източник: dailymail.co.uk