0

Н ай-обикновен орех. Доста старо дърво, което не се отличава с нищо особено от останалите. Но в един момент короната му започва да се оформя така, че постепенно приема формата на човешко лице.

Това се случва през 2006 г. в малайзийското селце Кампунг Пая. Хиляди любопитни туристи и местни жители прииждат, за да видят с очите си дървото призрак, в което, както смятат мнозина, се крие нечия неспокойна душа.

По думите на очевидци израстъците върху петметровия ствол много напомнят човешки очи, зъби и нос. Селяни от целия окръг пристигат, за да се убедят в съществуването на дървото. Новината се разпространява с бясна скорост и привлича все повече и повече хора...

Такива дървета винаги са били обект на поклонение. При тях идват, за да се избавят от лоша магия или безплодие, носят им дарове, молят се. Болните пролазват през дупки в ствола, като вярват, че ще оставят заболяването си вътре. Тези дървета обикновено се бранят от местното население с нокти и зъби. Забранено е да се секат и изобщо да им се нанасят каквито и да било вреди. Хората вярват, че те ги закрилят и ги пазят, доколкото е възможно, от градушка, пожар и стихийни бедствия. По такива дървета се окачат вещи, принадлежали на покойници.

Оракул

В Западна Африка със суеверно почитание се отнасят към т. нар.”говорещо дърво” и този, който го нарани, е застрашен от сурово наказание. Дървото се смята за оракул и суеверните хора плащат луди пари само за разрешението да поседят под него, да споделят своите грижи и да си отнесат няколко листа за късмет.

Подобно суеверие съществува и в Либерия, където магически свойства се приписват на дърво от семейство бобови. Човек, който желае да получи вест от свой близък, трябва да събере дланите си и да духне в тях в тази посока, в която той се намира. В шепите преди това се поставя прах, подготвен от изсушени листа на магическото дърво.

Съвременните малайзийци вярват, че всяко дърво си има свой дух или бог покровител. Духът на камфоровото дърво е богинята Бисан, за която се твърди, че е много ревнива и пази от всякакви посегателства дърветата, които закриля. Ако забележи подозрителни субекти да се навъртат около камфоровите й дървета, прави всичко, за да ги прогони.

Вляво: Камфоровото дърво си има специална богиня, която го ревнува от човешките същества. Вдясно: Дървото в Кампунг Пая с човешко лице.

 Вляво: Камфоровото дърво си има специална богиня, която го ревнува от човешките същества. Вдясно: Дървото в Кампунг Пая с човешко лице.
istock

Призраци

В някои страни вярват, че във всяко дърво, чието шумолене наподобява на човешки шепот, се крие душа на умрял човек, която иска преминаващите да се помолят за нея. Ако след такава молитва човекът полегне отдолу и се унесе в сън, пред него ще се яви призрак, който ще му разкаже за какви грехове неговата душа е заточена в пъна.

Ежедневно хиляди хора се устремяват към едно от предградията на индийската столица Ню Делхи. Всички искат само едно: да се докоснат до „светото дърво”, което расте там. Преди няколко години местен градинар се опитал да го отсече, но след първия удар със секирата по кората рукнала червена течност, а глух глас казал на градинаря да спре незабавно. Обзет от суеверен страх, човекът захвърлил секирата и търтил да бяга, колкото го държат краката.

Скоро мълвата за чудното дърво обиколила окръга и тълпи болни и любопитни, очакващи само такъв „знак от съдбата” като последна надежда, започнали да обсаждат вратите на парка. Всички желаещи можели да се докоснат до „кървящото дърво” безплатно, а местната преса допълвала масовата психоза с публикации, в които се обяснявало, че хора, страдащи от тропическа треска, са се излекували след едно докосване до необичайното дърво.

Облекчение получавали и болни, измъчвани от силни сърдечни пристъпи, отоци по краката, ревматизъм. Една жена даже излекувала своята дъщеря, която не говорела от три години. Нямата девойка поседяла около час в подножието на дървото, като се държала за ствола му. След това станала и с ясен глас помолила майка си да я отведе у дома. Когато чула това, жената се строполила в безсъзнание.

За трезвомислещите хора е повече от ясно, че в уплахата си градинарят може да е взел обикновеното шумолене на листата за шепот. Но по-суеверните слушатели на тази история предпочитат да вярват в неговата версия. Според тях дървото е предпазило „убиеца” си от големи неприятности. Разказва се за случаи, в които унищожени свещени дървета в едно или друго място на земното кълбо водят до непоправими последствия.

Внимание! Опасно за живота!

В последно време все по-често със свещени дървета се налага да се сблъскват строители. Реконструкция на автомагистрала налагала да бъде съборен индуистки храм в южномалайзийския щат Джохор. Работата вървяла с пълна пара, оставало да се премахне стогодишно дърво, което растяло във вътрешността на храма. Докарали мощен подемен кран, способен да повдигне тежест до 30 тона, коренището не само не се отделило, но по някакъв начин кранът се преобърнал. Кранистът бил завладян от паника. Започнал да сънува кошмари. Присънвало му се, че го атакуват кралски кобри. Змии падали от тавана, промушвали се през отворените прозорци и пукнатини на стената. Докато един ден нощните кошмари не се претворили в действителност – кобра ухапала човека, който нарушил покоя на свещеното дърво.

Слуховете за този инцидент обиколили бързо окръга и така наплашили хората, че стопаните на постройката не могли за никакви пари да намерят някой смелчага, който да се опита да премахне дървото. Точно така реагирали и от сапьорския екип. Страховете им още повече се усилили, след като станала авария с камиона, който карал динамита. Шофьорът изгубил управлението и на пълен ход се врязал в телеграфния стълб. Ехото от взрива се разнесло далече.

От най-отдалечените ъгли на Малайзия се стичали любопитни да видят дървото. По разбираеми причини строежът на автомагистралата бил замразен за неопределен срок.

Ловци на духове

В столицата на Индонезия Джакарта се наложило да бъде поставен полицейски кордон около свещено дърво. Това решение било взето от властите, след като група младежи нападнали столетника с брадви. Работата била там, че при строителството на ново автобусно трасе в града било решено да се заобиколи свещеното бананово дърво. Сред местните жители плъзнали слухове, че управата не иска да отреже дървото, защото се смята, че то е обладано от свръхестествени сили. В полицията младежите обяснили, че искали да опровергаят това суеверие.

В същото време в Бразилия по листата на някои палми се появяват загадъчни рисунки, които тълкуват като изображения на Исус Христос и Дева Мария. Според специалистите рисунките са направени от мравки. Докато учените продължават да размишляват за възможния произход на загадъчните рисунки, теолозите и екстрасенсите смятат, че това са послания от Господ.