0

С амодивите се показват на Еньовден, 24 юни, и всеки може са ги види, вярват древните българи.

На този ден се смята, че самодивите избират и момичетата, който ще се присъединят към тях. Едни ги набелязват и им правят дарове – билки или жива вода, а други отвеждат със себе си и ги приемат за свои сестри след съответните ритуали. Някои момичета ги обличат като невести – в червено було, за да се знае, че ще станат самодиви.

Невести

Иначе в много региони из страната момичета също са обличани като невести на този ден и със задължителното червено було, за да бъдат здрави през цялата година и да донесат на съответното място здраве и благоденствие. За ритуала Еньова буля жените в някои села преобличат с хубави одежди малко момиче и му слагат червено було.

Еньовата буля се покрива с червено було.

 Еньовата буля се покрива с червено було.
БОЛФОТО

Понасят го сред нивите и по улиците, като съпровождат минаването си с песни и хора. Говори се, че така молят светията за здраве. Има прескачане на огньове и жарава, предимно от момчета, но не е задължително, може също и от момичета и от възрастни хора, стига да успеят да го направят – пак за здраве.

Магия

Нощта на Еньовден е най-магичната през годината, вярвали древните. Връзките между световете изчезват тогава и не само самодивите и другите магични същества могат да преминат през тях.

Разрушаването на преградите между световете дарява билките в нощта на Еньовден с невероятна сила. Тя идва и от звездите, които слизат през нощта от небето и баят на билките. Берат се 77 билки за познатите болести и половин за болестта без име. Връзват ги с червен конец и никакъв друг цвят в случая не може да има.

А Слънцето трепти и играе и който го види, ще бъде силен и здрав цяла година. Неговите първи лъчи огряват росата и я даряват с невероятна сила. Вярва се още, че човек се къпе в тази роса за здраве, но трябва да го направи бързо, за да не изчезне магията.

Зло

Еньовден е празникът на билките, но и на гадаенето и наричането. Врява се, че на този ден човек трябва да е само с добри помисли и да не мисли лошо, защото става опасно и може да бъде обзет от тъмната страна на силата, както биха казали джедаите от една далечна галактика.

Самодивите, върколаците, вампирите, змейовете и всякакви други същества стават много опасни по това време и разнасят болести и недъзи по хората. Човек и сам може да си направи талисман срещу уроки, като носи в себе си чесън, вярвали древните. А вещите в занаята могат да му помогнат с амулети, в които има различни билки, кост от мъртва жена, змийска кожа, тамян и т.н. Прекръстването и светената вода понякога също могат да помогнат срещу злото.

Билката зимзелен (или винка) се смята за цветето на самодивите и него те задължително слагат във венците, които вият.

В наши дни на остров Св. Анастасия в Черно море срещу Бургас се провежда Еньовденски празник, който прескача повече към шоуто, но спазва някои традиции. Там дори продават специална билкова бира от мента, както и лимонада. На 23 юни люляковските баби приготвят пред публиката традиционния сладкиш кишкек – грухано жито с масло. А на 24 юни ансамбъл "Странджа" представят въздействащ танцов спектакъл, посветен на фолклорната магия.