0

С редиземноморската диета е полезна не само с традиционното си изобилие от зехтин, плодове и зеленчуци, зърнени храни, но и с присъстващите в нея яйца, млечни продукти, вино - не толкова популярни, но не по-малко важни. Недооценените компоненти на този начин на хранене са описани в публикация в сп. "Джърнъл ъв транслейшънъл медисин" (Journal of Translational Medicine), съобщава сайтът Нюз-медикъл нет.

Средиземноморската диета придоби огромна популярност през последните десетилетия заради научно доказаното си положително въздействие върху човешкото здраве. През годините са направени редица изследвания с цел да изяснят ефекта от този модел на хранене. В обзорна статия, публикувана в сп. "Джърнъл ъв транслейшънъл медисин", авторите правят подробен преглед на недооценените хранителни компоненти на правилната средиземноморска диета, която през 2020 г. беше включена в Списъка за нематериално културно наследство на човечеството от ЮНЕСКО.

Много проучвания, проведени както в средиземноморски, така и в други страни, изтъкват защитния ефект на този начин на хранене срещу диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и дори рак. Повечето от тези изследвания обаче са фокусирани върху по-популярните компоненти на средиземноморската диета - плодове и зеленчуци, зехтин и зърнени храни. Недостатъчно изследваните диетични компоненти са ядките и семената, билките и подправките, яйцата, млечните продукти и червеното вино. Други неизследвани фактори, които могат да окажат съществено влияние върху спазването на хранителния режим, са методите на готвене и производството, преработка и съхранение на храните.

Яйца

Диетичните индекси, оценяващи степента на придържане към този начин на хранене, обикновено не включват консумацията на яйца. Яйцата масово се възприемат като основен източник на холестерол и рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. В действителност яйцето е евтин и питателен източник на протеини, витамини и минерали. Научните данни сочат, че яйчените протеини се усвояват лесно и осигуряват много незаменими аминокиселини. Яйцата са богат източник на биоактивни пептиди с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Освен холестерол яйчената мазнина съдържа фосфолипиди, моно- и наситени мастни киселини, лутеин, лецитин, холин и различни витамини и минерали. При някои хора холестеролът от яйцата може да предизвика неблагоприятни последици за сърдечно-съдовата система заради производството на триметиламин N-оксид. Въпреки това консумацията на този продукт е свързана с редица ползи за здравето.

Млечни продукти

Млякото и продуктите от него като масло, кисело мляко, извара и суроватка са част от типичния начин на хранене в средиземноморските региони от поне 9000 години. Наситените мастни киселини в млечните продукти обаче са ограничили консумацията им с течение на времето поради възможността за повишаване на "лошия" холестерол (LDL) в кръвта. Данните сочат, че наситените мастни киселини, получени от млечните продукти, могат само частично да повишат нивата на циркулиращия "лош" холестерол. В действителност тези киселини имат много благоприятни ефекти, включително повишаване на нивата на "добрия" холестерол, подобряване на метаболитната функция и здравето на микрофлората. Изследвания показват, че консумацията на мляко и млечни продукти е свързана с по-нисък риск от сърдечно-съдови усложнения, включително хипертония, както и с по-нисък риск от колоректален рак.

Ядки и семена

Някои видове ядки, като бадеми, орехи и шамфъстъци, както и семена като кедрови ядки, ленено семе, тиквени и слънчогледови семки, са част от типичната диета в средиземноморските региони от хиляди години. Те са богати на вещества, полезни за сърцето, кръвоносните съдове, червата и мозъка. Въпреки това повечето проучвания не отчитат консумацията им. Хранителният анализ на тези богати на енергия храни показва наличието на незаменими мастни киселини, фитохимикали с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и фитостероли с понижаващи холестерола свойства.

Билки и подправки

Консумацията на билки и подправки отдавна е документирана в средиземноморските региони. Тези компоненти от растителен произход се използват за подобряване на вкуса, аромата и вкусовите качества на храните. Въпреки това те почти не фигурират в оценките за придържането към средиземноморската диета. Научните доказателства сочат, че билките и подправките могат да намалят риска от незаразни болести. Те са богати на фитохимикали с антиоксидантни, противовъзпалителни, противоракови, липидопонижаващи и понижаващи кръвното налягане свойства. Те също така могат да подобрят храносмилането и имат невропротективно действие.

Червено вино

Умерената консумация на вино е неразделна част от традиционната средиземноморска диета. Въпреки това настоящите диетични насоки препоръчват изключването на алкохола от диетата поради неговите канцерогенни и други вредни за здравето ефекти. Редица наблюдателни проучвания ясно показват, че умереният прием на алкохол може да намали рисковете от сърдечно-съдови заболявания и смъртност поради каквито и да е причини. Въздействието му върху риска от рак на гърдата, черния дроб и дебелото черво обаче остава неясно, затова авторите на публикацията призовават за допълнителни изследвания.

* Автор: Елена Христова