0

П ол Макензи, бивш таксиметров шофьор и лидер на църквата "Добри новини", е карал последователите си да постят до смърт.

Пол Макензи, лидерът на сектата на глада.

 Пол Макензи, лидерът на сектата на глада.

С онлайн проповеди пасторът е убедил стотици християни в Кения, че само така ще могат да отидат на небето преди края на света, който той предсказва да дойде на 23 юни. Властите вече идентифицираха 201 жертви на култа, след като през последните дни бяха извадени още 22 тела от гората Шакахола.

Адската гора

Историята на сатанинската секта, благовидно прикрита зад библейски поучения, скоро е разкрита от Стивън Мвити, чиято съпруга изчезва в адската гора. Мъжът е сигурен, че тя е умряла от глад заедно с шестте им деца.

Стивън Мвити издирва съпругата и шестте им деца.

 Стивън Мвити издирва съпругата и шестте им деца.

45-годишният вдовец, който изкарва прехраната си с продажба на мандази или пържен хляб, показа пред медиите смачкана снимка на своето семейство. Съпругата му, Бахати Джоан, е бременна, когато заминава миналата година с малките в комуната. Там тя ражда, но изглежда и бебето е убито, нарежда през сълзи бащата.

Шакахола

Местните наричат гората Шакахола - дума на суахили, която се превежда като "място, където тревогите се премахват". Тя е част от обширното ранчо Чакама от 50 000 акра (20 000 хектара) в крайбрежния окръг Килифи. Пастор Макензи притежава 800 акра от горската площ. Входът към гората, надолу по неравна пътека от главния път, е на два часа път с кола от Малинди, който е най-близкият главен град. Трънливи храсталаци са осели пейзажа и правят пътуването до Шакахола трудно. Горещините са нетърпими почти през цялата година. Слонове от време на време бродят в района. Колкото по-дълбоко се влиза навътре, толкова по-отсечен става теренът. Няма мобилна мрежа, няма интернет връзка. Но именно тук, далече от цивилизацията, пасторът създава нови свети земи.

Изповядващите култа разказват, че районът е разделен на села, като на всяко е дадено библейско име от лидера им Пол. Някои от последователите са живели при адски лишения в „Юдея“. Други се укривали във Витлеем, по името на рожденото място на Иисус. Имало дори селище, кръстено Назарет. „Научих, че жена ми и децата ми са живели и умрели в Йерусалим“, разказва опечаленият Мвити. Но той не е бил там, откакто служителите започват да ексхумират тела от отбелязани масови гробове.

Властите разкриха масови гробове в гората Шакахола.

 Властите разкриха масови гробове в гората Шакахола.

Ексхумация

Работниците, които ексхумират труповете, споделят, че гледката на хора, погребани като животни, не спира да ги преследва. Досега е потвърдена смъртта на над 200 души, но има опасения, че броят на „преселилите се на небето“ може да нарасне, тъй като се претърсват повече райони. Според властите някои членове на сектата са умрели от глад, докато други са били удушени, задушени или бити до смърт с тъпи предмети. Бивши членове на международната църква „Добри новини“ разказват още, че са били принудени да гладуват като част от придържането си към нейните учения. Тит Катана, който успява да избяга, казва, че онези, които се опитвали да напуснат т. нар. Свети земи, бивали заклеймени като предатели и пребивани жестоко.

Опашка за Оня свят

Имало е и ред за това, кой кога да се възнесе. „Децата бяха първите. После неженените. Накрая на опашката за Оня свят бяха майките и възрастните хора. Църковните лидери трябваше да умрат последни“, разкрива Катана. Обяснявайки какво го е привлякло към църквата, той споделя, че според него пастор Макензи е „харизматичен и проповядва добре Божието слово“. Допълнителна атракция е, че Макензи продава или дава земя на последователите си, много от които са бедни и безимотни. Всичко звучало повече от прекрасно, но в края на миналата седмица Червеният кръст на Кения алармира, че 410 души, включително 227 деца, които имат някаква връзка с църквата на глада, са изчезнали.

Кенийци, чакащи новини за изчезналите си близки.

 Кенийци, чакащи новини за изчезналите си близки.

Проповеди

Скоро се разбира, че с омайните си проповеди Макензи е набирал фенове както онлайн, така и по телевизията. Неговите тезиси изглежда докосват последователите му. Освен всичко друго той проповядва срещу формалното образование и съвременната медицина. Някои от пламенните му последователи късат свидетелствата си за образование, напускат работа и отказват да ваксинират децата си. Сред фенове на сектата има дори завършили университет и елитни полицаи.

Арест

Пол Макензи е арестуван през март, когато две от децата са намерени мъртви в Шакахола. Той и родителите им са обвинени, че са ги уморили с глад и са ги задушили, преди да ги заровят в гората. Скоро обаче пасторът е освободен поради липсата на доказателства. Сега той отново е в ареста.

„Няма извинение властите да не са забелязали какво се случва“, казва Хюсеин Халид, изпълнителен директор на фондация „Хаки Африка“, която първа вдига тревога за смъртните случаи.

На фона на това Стивън Мвити обвинява правителството, полицията и местните власти в Малинди в престъпно бездействие. „Вече съм на 45 години. В момента, в който чух, че съпругата и шестте ни деца са мъртви, почувствах, че и аз съм умрял“, споделя кениецът. Сега той е дал на властите проба от своята ДНК с надеждата, че децата му могат да бъдат идентифицирани в масовите гробове и да ги оплаче и погребе достойно.