0

З имата е в разгара си, поне на календара. Независимо дали и колко е студено навън, по това време на годината е добре да хапнем някоя и друга топла супичка. Ето идеи от receptite.com.

От нахут

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. нахут
  • 1 стрък праз (бялата част) или глава лук
  • 1 морков
  • по 1 щипка къри, куркума, кимион, джинджифил, черен пипер
  • 3 скилидки чесън
  • 3 с.л. олио (зехтин)
  • сол, лют червен пипер
  • магданоз
  • слънчогледово семе

Начин на приготвяне:

Нахутът се накисва в студена вода за 12 часа. Измива се, налива се нова вода и се сварява (използвам тенджера под налягане). В загрятото олио се задушават едро нарязаният праз (лук), рендосаният на едро ренде морков и целите скилидки чесън. За 20-30 секунди се запържват и подправките – къри, куркума, кимион, джинджифил, черен пипер. Добавят се свареният нахут, 2-3 чаши от течността и сол. Ври десетина минути, след което се пасира. Ако супата е гъста, може да се добави от нахутената вода. Ври още няколко минути. При поднасяне може да се поръси със ситно нарязан магданоз и с добавка на крутони или да се поръси с лют червен пипер и предварително препечено в сух тиган слънчогледово семе. Понеже нямах лют червен пипер, препекох сухо люто чушле и нарязах на ситно.

С праз и фиде

Необходими продукти:

  • 1 стрък праз лук
  • 1-2 моркова
  • 4 с.л. олио и/или масло
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • 2 с.л. смес от сушени подправки (копър, чесън, босилек, майорана, магданоз)
  • 1/2 ч.ч. фиде
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 1 с.л. брашно
  • червен пипер, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Празът и морковите се обелват и нарязват на дребно. Слагат се в тенджера на котлона и се задушават с мазнината. След това се добавят 1 л вода, подправките и бульонът. Когато зеленчуците омекнат, се добавят червеният, черният пипер, сол и фидето. В купичка се сипва млякото и към него се добавя брашното. Разбърква се добре и се разрежда с част от сварения бульон. Внимателно, при непрекъснато бъркане, се добавя към супата. След 2-3 минути се дърпа от котлона.