З имата е в разгара си, поне на календара. Независимо дали и колко е студено навън, по това време на годината е добре да хапнем някоя и друга топла супичка. Ето идеи от receptite.com.
От нахут
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. нахут
- 1 стрък праз (бялата част) или глава лук
- 1 морков
- по 1 щипка къри, куркума, кимион, джинджифил, черен пипер
- 3 скилидки чесън
- 3 с.л. олио (зехтин)
- сол, лют червен пипер
- магданоз
- слънчогледово семе
Начин на приготвяне:
Нахутът се накисва в студена вода за 12 часа. Измива се, налива се нова вода и се сварява (използвам тенджера под налягане). В загрятото олио се задушават едро нарязаният праз (лук), рендосаният на едро ренде морков и целите скилидки чесън. За 20-30 секунди се запържват и подправките – къри, куркума, кимион, джинджифил, черен пипер. Добавят се свареният нахут, 2-3 чаши от течността и сол. Ври десетина минути, след което се пасира. Ако супата е гъста, може да се добави от нахутената вода. Ври още няколко минути. При поднасяне може да се поръси със ситно нарязан магданоз и с добавка на крутони или да се поръси с лют червен пипер и предварително препечено в сух тиган слънчогледово семе. Понеже нямах лют червен пипер, препекох сухо люто чушле и нарязах на ситно.
С праз и фиде
Необходими продукти:
- 1 стрък праз лук
- 1-2 моркова
- 4 с.л. олио и/или масло
- 1 кубче зеленчуков бульон
- 2 с.л. смес от сушени подправки (копър, чесън, босилек, майорана, магданоз)
- 1/2 ч.ч. фиде
- 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 1 с.л. брашно
- червен пипер, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Празът и морковите се обелват и нарязват на дребно. Слагат се в тенджера на котлона и се задушават с мазнината. След това се добавят 1 л вода, подправките и бульонът. Когато зеленчуците омекнат, се добавят червеният, черният пипер, сол и фидето. В купичка се сипва млякото и към него се добавя брашното. Разбърква се добре и се разрежда с част от сварения бульон. Внимателно, при непрекъснато бъркане, се добавя към супата. След 2-3 минути се дърпа от котлона.