0

Е динственият храм в страната, посветен на св. Георги Софийски Най-нови, се издига в двора на столичната Александровска болница. Той е отворен всеки ден в работните дни от 10 до 13 часа. Самото място не е случайно, тъй като има данни, че именно там светецът е загинал мъченически. „Ежедневно се чете акатист в негова чест“, разказа иподякон Деян Петров, който се грижи за параклиса.  

Слава

А в последно време популярността му сред християните расте заради свидетелства за изцеления там на пациенти подир молитви на техните близки. Едната от иконите на светеца е дар от семейството на младеж, който получава чудотворно подобрение на тежко телесно страдание, застрашаващо живота му. Славата на тази икона вече е като на чудотворна сред идващите да й се поклонят от близо и далеч. А някои са спохождани и от поличбени сънища. Преди време един монах сънувал сън, че трябва да подари в Александровска болница икона за утешение на страдащите. Когато братът дошъл, той бил изумен да разбере, че в пределите на болницата има православен храм, в който се молят пациентите и служителите на болницата.

Освещаване

Параклисът е осветен на 2 август 2013 г. от блаженопочившия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит. Година по-късно се случва поредното знамение. Столицата е ударена от страшна градушка. Единствената сграда в района, която не е пострадала, е параклисът. Дори цветята край него стояли непокътнати, сякаш невидим чадър ги опазил от ледените късове. На фона на това всички останали зелени площи и декоративни растения в болничния двор били напълно унищожени.

Гробът на новомъченика до ротондата Свети Георги

 Гробът на новомъченика до ротондата Свети Георги
mitropolia-sofia.org

Св. Лука

Днес в храма се служи акатист, съответно на небесния лечител свети Лука Кримски и на свети великомъченик Георги Софийски Най-нови, да помагат на всички вярващи, болни и медици, преподаватели по медицина и всички други православни християни в нужда.
На 26 май се отбелязва паметта на св. Георги Софийски Най-нови. По традиция празничната литургия от 10 часа в параклиса ще бъде отслужена от Тивериополския епископ Тихон.
„Той самият е работил в болница близо 30 години и има сърце за болничното служение. Много ни насърчава и осъществява духовното ръководство на това, което вършим“, не скри благодарността си към владиката Деян Петров.

Параклисът Св. Георги Софийски Най-нови е единственият в страната

 Параклисът Св. Георги Софийски Най-нови е единственият в страната
Крум Стоев

Житие

Според житието българският новомъченик Георги се родил около 1505 г. в София и бил дарен на родителите си от Бога в отговор на техните горещи молитви, тъй като до преклонна възраст те нямали деца, подобно на Авраам и Сара в древността. Детето било възпитавано по християнски в страх Божий. Георги се научил да чете и скоро толкова добре изучил Свещеното писание, че превъзхождал със знанията си всички свои връстници.
Понеже момъкът се славел с необикновена красота и добродетелност, турците, както обикновено постъпвали в такива случаи, пожелали да го привлекат към исляма. Като не успели да постигнат това с добро, те насила навили на главата му свещената за мохамеданите чалма и го провъзгласили за мюсюлманин. Оскърбеният Георги хвърлил на земята натрапения му символ на чуждата вяра и го стъпкал. Тогава озлобената тълпа го предала на кадията. Присъдата била Георги да бъде обесен на площад, намиращ се в района на днешната Александровска болница. Тя била изпълнена на 26 май 1530 г. Заповедта гласяла още тялото му да остане на бесилката три денонощия, за да бъде оборена вярата на християните в нетленните мощи на светиите и във възкресението на мъртвите.

Чудо

Ала се случило чудо. Три денонощия тялото висяло на бесилката, без да настъпи разлагане, а напротив - по площада се носело необикновено благоухание от тялото на праведника. Подир изтичането на присъденото време кадията го предал за погребение по християнски. То било извършено тържествено от тогавашния Софийски митрополит Йеремия до ротондата "Свети великомъченик Георги Победоносец". Сега тези мощи се намират в неизвестност.

Параклисът бе осветен лично от покойния патриарх Неофит.

 Параклисът бе осветен лично от покойния патриарх Неофит.
alexandrovska.com

Доброволци раздават храна 3 пъти седмично

Под егидата на „Св. Георги Софийски Най-нови“ функционира доброволческа организация. Иподякон Деян разказа, че преди 4 години покрай параклиса се събрала една група хора, желаещи да помагат на нуждаещи се и на пациенти из столичните болнични заведения. „Имахме договорка да започнем в „Александровска“ и в „Пирогов“, но дойде ковид пандемията и това не можа да се осъществи заради мерките за безопасност. Тогава започнахме да пазаруваме и да ходим по домовете на бедни и болни хора. Две години по-късно след една кампания събрахме средства и закупихме камиончето за топла храна, както ние му казваме. Горе-долу на месец с него раздаваме около 1300 порции храна. Три пъти седмично: вторник, петък и неделя от 18:30 часа“, сподели Деян Петров.
Готварският бус паркира, пълен с вкусни ястия и усмихнати готвачи на ъгъла на УМБАЛ „Александровска“ - при кръстовището на улиците „Св. Георги Софийски“ и бул. „Пенчо Славейков“. А за празника на 26-ти ще има и курбан.