0

Д ве рецепти от yoli-bg.com дават нов, но все така традиционен привкус на ястията с гъби. Йоланта Делибозова – Йоли е побрала в тях традициите на нашенския вкус с майсторството на Запада.

Пилешки джоб

Необходими продукти за 4 порции:

  • 2 броя пилешки гърди без кост
  • 500 г гъби по избор
  • мащерка
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 с.л. олио
  • 50 г масло
  • 3- 4 с.л. натурално крем-сирене

Начин на приготвяне:

Нарежете гъбите на едри парчета и ги запържете в маслото. Подправете с мащерка, сол и черен пипер. Направете 4 порции от пилешките гърди. С остър нож срежете парчетата по средата без да прерязвате месото до долу. С върха на ножа разширете разреза от двете страни. Напълнете получения джоб с гъби. Затворете с клечки за зъби. Изпържете месото до златисто в олиото и го прехвърлете в тавичка. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете пилешките джобове за 20 минути. Затоплете останалите гъби и ги разбъркайте с крем сиренето. Сервирайте месото горещо с гарнитура от гъби с крем сирене. Да ви е сладко!

С ориз по нашенски

Необходими продукти:

  • 500 г нарязани гъби
  • 1 глава нарязан лук
  • 2 пера нарязан зелен лук
  • 2 скилидки нарязан чесън
  • 4 с.л. олио
  • 1/2 ч.л. сух джоджен
  • 1/2 ч.л. мащерка
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.ч. ориз
  • 2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Сложете в тенджерата гъбите, двата вида лук, чесъна и олиото. Запържете всичко за 1-2 минути на среден огън. Добавете ориза. Запържете отново, докато стане стъклен, и сипете водата, солта и пипера. Овкусете с мащерка и джоджен. Сервирайте ястието – вкусно е и топло, и студено. Идеално е за хора, които не консумират месо, или по време на пости, идеално е и за гарнитура. И аз го обичам, но с много гъби и малко ориз. Да ви е сладко!