0

И ван Звездев представя коя от коя по-вкусни рецепти от родната кухня или от други, но пригодени за българския вкус. Още на zvezdev.com.

Черновръшки тутманик

Продукти:

1/2 кг брашно
3 яйца
1/2 кубче прясна мая- 20 г или 1 пакетче суха мая - 1 ч.л.
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
200 г сирене
125 г масло
яйце за намазване

Приготвяне:

Брашното се сипва в купа, слагат се яйцата и се разбива с вилица, докато се смесят. Добавят се маята, солта, млякото, 1 ч.ч. вода, захарта и се омесва гъсто тесто. Тестото се разделя на 3 равни части, всяка се разточва, за да се получи правоъгълно парче, намазва се с 1/3 разтопено масло. Отгоре се натрошава 1/3 от сиренето, покрива се с втората кора и отново се нанасят 1/3 масло и сирене. Разстила се третата кора, намазва се с масло, поръсва се със сирене и корите се навиват така, че да се получи руло. От рулото се отрязват двата края и се поставят в средата кръгла тава с размер 28 см.

От останалото руло се режат триъгълници и се редят прави около средните кръгове. С разбито яйце се намазва повърхността и тутманикът се поставя в средата на студена фурна, която се загрява до температура 220 градуса, пече се 10 минути. След това температурата се намалява на 180 градуса и печенето продължава 40 минути. Готовият тутманик се покрива с кърпа, за да изпръхне.

Катми по странджански

Продукти:

200-250 мл прясно мляко
200 г брашно
1 яйце
1 парченце (50 г) сланина за намазване
2 щипки сол

Приготвяне:

Разбъркваме 200-250 мл хладка вода с прясното мляко, посоляваме. Постепенно сипваме брашното, прибавяме разбитото яйце. Разбъркваме до получаването на смес като за палачинки. Намасляваме предварително затопления тиган с парченцето сланина. С черпак загребваме от готовата смес и оформяме катма. След като стане готова, я намазваме със сланина. Сервираме със сладко или мармалад и сме готови за похапване.

Сукана баница

Продукти:

1 кг брашно
1 щипка сол
2 с.л. олио
За плънката
3 яйца
300 г краве сирене

Приготвяне:

Замесваме тесто от брашното, щипка сол, олио и вода, колкото поеме. Разделяме тестото на 3 части, които разточваме на кори. Върху всяка една кора нанасяме плънка, поливаме с олио, завиваме и усукваме. Редим в намаслена тава или глинен съд, с хартия за печене на дъното. Поливаме с олио и поставяме в средата на предварително затоплена фурна. Първите минути печем на 200 градуса, след това намаляваме температурата до 180 градуса, като общото време за печене е 30-40 минути.

Пита с пастърма

Продукти:

2 листа бутер тесто
10-15 филийки пастърма
1 кг сирене гауда
3-4 домата
зехтин за намазване
1-2 щипки сушен риган

Приготвяне:

Намазваме тавата обилно със зехтин, слагаме първия лист бутер тесто. Отгоре редим едро настърганото сирене и покриваме с филийките пастърма. Слагаме нарязаните на филийки домати, поръсваме с риган. Поливаме с няколко капки зехтин, леко прегъваме краищата на тестото. Покриваме с втория лист бутер тесто и притискаме добре краищата. Набождаме повърхността му на няколко места.

Поставяме тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печем на конвектор в продължение на 45 минути.