0

Т анцьорите от самодейния танцов ансамбъл „София-6“ бяха избрани за най-добрите в света на юбилейното 10-о издание на фестивала „Златен мост“ в Турция.

Триумфът на ансамбъл София-6 в Турция

 Триумфът на ансамбъл София-6 в Турция
Личен архив

Нашенците се съревноваваха с десетки международни професионални състава на най-големия танцов конкурс в Европа - Фестивала за култура и изкуство в Истанбул – Буюкчекмедже. Те покориха сърцата на организатори, участници и публика и грабнаха заслужено най-високото отличие.

Съревноваваха се с десетки международни професионални състави.

 Съревноваваха се с десетки международни професионални състави.
Личен архив

Изпитание

Те са поканени за участие в престижния форум, след като няколко месеца по-рано станаха носители на наградата Гран при за „Най-добър ансамбъл на България“ в конкурса „Топ 10 Български танцов фолклор".

На същия форум те получиха и специална награда на международното жури с покана за участие в най-мащабния фолклорен фестивал в Европа. „Идеята, че именно ние ще представим България и ще го направим по най-достойния начин, беше стимул във всяка крачка, всяка нова стъпка, всеки удар на сърцето!", казаха пред „Телеграф“ талантливите младежи, приемайки голямото предизвикателство.

10-те им дни престой в южната съседка са изпълнени с приятелство, сплотеност, любов и отдаденост. „Десет дни, през които затвърдиха, че заедно могат всичко! Десет дни с над 20-часова ангажираност, изпитание на волята и физическата им издръжливост в съревнование с едни от най-добрите ансамбли в света“, доволен е ръководителят им – хореографът Николай Несторов.

Кухня

Творчеството, което представиха, остави без дъх многобройната публика и впечатли 11-членното международно жури и над 100-те души организационен комитет, които единодушно им присъдиха първокласния приз за дисциплина, уникален стил, отдаденост и съпричастност.

Наред с голямото световно отличие възпитаниците на Николай Несторов запознаха участниците във фестивала с традиционната българска кухня и се сдобиха с много интернационални приятели, с които обмениха традиции и култура.

Неизменна подкрепа танцьорите получиха и от пълен автобус с приятели и почитатели, пристигнали специално от България, за да ги подкрепят и да съпреживеят заедно с тях вълнението, гордостта и безмерното щастие от поредната извоювана световна титла.

Круиз

До края на 2023 г. силата на българските ритми и колорит ще бъдат представени от ансамбъл "София-6" на територията на два континента по време на още три турнета, издаде пред „Телеграф“ плановете си Несторов. Негова е идеята за круиз по река Дунав, включващ посещения на европейски градове, вечерни представления и забавления, които ще бъдат съпреживени със съмишленици и другари, подкрепени от Оротека „Седянка“.

А в самото начало на 2024 г. танцьорите ще се разгърнат и покорят със своите неземни стъпки, завладяваща хореография и поток от нестихващи емоции, сцената и публиката на Кралската опера в Мускат, Оман. Едно жадувано и желано, напълно заслужено поредно признание, на място за изява само на световни знаменитости.

Приемат нови попълнения

Наред с останалите си изяви ансамбълът е ежегоден домакин на най-пъстрото лятно събитие - Международен фолклорен фестивал "Витоша". Форум с 27-годишна история, спечелил множество отличия за новаторството и за традициите, които прославят българското и обединяват нациите.

Танцьорите очакват с нетърпение началото на новия сезон, когато ще отворят вратите и сърцата си за прием на нови попълнения в ансамбъла, които да станат част от голямото семейство на „София-6“ и да омайват с красота "заедно от любов към танца". Приемът е обявен за 25 и 27 септември.