0

А ктьорът Евгени Будинов става диктатор, но само на сцената, в последната постановка на Теди Москов - "Дабъ дешил ине", за която самият автор казва, че е спектакъл за кретените, в чиито ръце е съдбата на света.

„Работя с Теди Москов за четвърти или пети път. Видяхме се в кафенето на Народния театър случайно и той реши да ми направи кастинг. Прати ми текста, който беше написал, на Вайбър. Аз прочетох репликите на героя Кихлер, а Теди на другите персонажи, за да стане диалог. Като влизаха колеги в кафенето и им беше много интересно какво е това нещо, толкова смешно и забавно. И хем ми правеше кастинг на мен, хем усещаше как реагират другите колеги, за да знае какво да прави. По-късно ми звънна директорът на Шуменския театър и ми каза, че с Теди искат да ме поканят за тази роля. И аз казах, че щом е с Теди – добре“, разказа Евгени Будинов пред „Телеграф“.

Война

Актьорът признава, че заради ролята на диктатора Кихлер е отложил във времето няколко други проекта, за да може да репетира с Москов и неговите колеги Мая Новоселска, Евгени Будинов, Янислава Линкова, Валентин Ченков, Светльо Иванов, Борислав Вълов (EI BO), Калин Пачеръзки, Антония Велева, Веселин Бърборков, както и Росен Караджов. „Аз много обичам да репетирам с Теди Москов. Това ме зарежда, кара ме да мисля по друг начин, въображението ми започва да работи, мотивира ме. Много добре ми действа. Веднага промених работните си планове и не съжалявам. Много съм доволен от самия Шуменски театър, от колегите, които работят там. Това са млади много готини и отдадени на професията хора.

Беше лукс и кеф да се отделим за месец в Шумен и да работим заедно“, спомня си Евгени. Най-голямо предизвикателство за него обаче е била работата с Мая Новоселска. Двамата се срещат на театрална сцена за първи път. „Майчето е страхотна, това ми е като сбъдната мечта. Много се забавлявам с нея и на репетициите, и на представлението. То едновременно е много смешно и в същото време има сериозно послание накрая – за мир! Ние едва ли не сме на прага на трета световна война и се надяваме това да не се случи. Сериозно е положението“, категоричен е Будинов. В центъра на сюжетната линия на "Дабъ дешил ине" е диктаторът Адолф Кихлер, изигран от самия Евгени Будинов, който посещава „Благария“ и влиза в един театър. Там му се случва фатален инцидент, който слага край на неговото господство и предотвратява "Фтората сФетовна Фойна", която е на път да започне, породена от споровете между самия него и Ставалин, в ролята Мая Новоселска. Следващите представления са на 27 юни в Шумен, 10 юли в Бургас, 11 юли – Поморие, 13 юли в Свети Влас и на 23 юли в Созопол.

Любов

Един от отложените от Евгени проекти е за театъра в Силистра, където Будинов се изявява като режисьор на представлението „Бившата жена на моя живот“ - френска пиеса на Жозиан Баласко, в чиято главна роля се включва актьорът Александър Димов. „Смея да кажа стана много приятно и хубаво. Николай Нинов ни беше сценограф и с него направихме една такава среда, която скоро не се е случвала в Силистра. Зрелищно е представлението. Вали дъжд през прозореца. Един хубав френски апартамент. Вижда се Айфеловата кула. Има много смях, в същото време е и доста романтично. Любовна история е. Трудно се прави качествена мелодрама в България. Аз мисля, че го постигнахме – комедия с любовна драма, която няма да издавам дали е с щастлив край или не“. Следващото ни представление е на 2 юли в Драматично-куклен театър – Силистра.

Трима

Евгени Будинов работи по още един интересен проект заедно с Явор Борисов от Сатиричния театър и с Васил Драганов. Казва се „Всичко за мъжете“, а освен като актьор Евгени влиза и в ролята на режисьор, което му се случва за първи път. „Това е много интересна пиеса на Миро Гавран. Не е правена досега в България. Текстът е много хубав, с киномотив. Минава се през четири различни образа, преплитат се сюжетните линии. Ту единият, ту другият. С проста сценография, но много ефектно. Надявам се да може да пътуваме из цялата страна с него. Не само жените, но и мъжете могат да научат много неща за различните типове мъже, за начина на мислене, за отношенията към жените, към живота“, разказа ни Евгени. Споделя, че много се е притеснявал как ще се справи с ролята едновременно и на актьор, и на режисьор. Но понеже колегите му са много готини, се е справил без проблем. „Те много ми помагаха, много заедно го правехме. Аз им казах каква ми е идеята и те, без да се съпротивляват, ми повярваха и започнахме да го развиваме и да го правим. Много приятно тримата заедно работихме“. Следващите представления на „Всичко за мъжете“ са на 24 юни в Радомир, 28 юни в Крумово и в Пловдив на 4 и 5 юли. Продуцент е Петя Романова и продуцентска къща „Криатива“.

Работа

Евгени признава, че от началото на годината е влязъл в изключително интензивен работен режим и често отсъства от вкъщи, но пък с любимата му жена Мариела си помагат и дори работят заедно. „Когато правя нещо като режисьор, единственото ми условие е Мариела да ми прави костюмите. Работил съм с други костюмографи и не съм толкова доволен. Ние си се разбираме, тя много разбира от мода, дизайн, костюмография в театъра. Доста добре работим. А и тя като ходи да се занимава с костюмите, аз гледам децата, аз като ходя да репетирам, тя гледа децата. Направили сме си система“, споделя Евгени и допълва, че е много трудно, но се чува ежедневно с децата по Вайбър и чака с нетърпение месец юли, за да си почиват заедно.

Издава и че са му предложили номинация от ГЕРБ на последните избори, но поради своята ангажираност е отказал, защото нямало как да бъде полезен в кампанията. „Целенасочено реших да се отдръпна от политиката. Театърът и киното са си моето нещо, моята професия“. През ноември месец Евгени Будинов имаше и премиера в представлението на Народния театър „Коварство и любов“ на режисьора Асен Шопов. „Много вдъхновяващо бе да работя и да се уча от големия Асен Шопов, който вече е на 92 г. Моите учители Стефан Данаилов, Илия Добрев и Иван Налбантов са работили с него. Много от нещата са ни ги обяснявали така, както той ги обяснява“, казва актьорът. „Коварство и любов“ можете да гледате през следващия театрален сезон в Народния театър.

На 19 юни му предстои премиера във Видин

На 19 юни на Евгени Будинов му предстои премиера в Видин.

Въпреки че му се е насъбрала изключително много работа и премиери през последната година, той е готов с още една – като режисьор. Представлението се казва „Убийство в първа класа“ и е на видинския общински драматичен театър "Владимир Трандафилов“. „Трупата се е променила, повече хора са, има много млади колеги. Всички са много надъхани. Премиерата ни ще бъде на 19 юни и нямаме търпение“, издаде Евгени. Звездният състав на представлението включва популярният и обичан видински актьор Петьо Цеков, който е добре известен с десетките си роли в игрални филми и телевизионни сериали. След дълго прекъсване, той отново се завръща на театралната сцена. В останалите роли ще влязат актьорите Ивайло Симеонов, Фиданка Рангелова, Ирина Флорова-Капелова, Кирил Кирилов, Ана Дамянова, Ивайло Петков, Красимир Рангелов и Десислава Цветкова. Сценограф на постановката е Богдан Гешев, костюмите ще са дело на Мариела Будинова.