0

Ф изическата активност е основен ключ за здраво тяло, а и здрава душевност. В епохата на технологиите пък мобилният ви телефон може да бъде помощник дори и в най-тривиалната такава – ходенето.

В каталозите с приложения за андроид и айфон е пълно с програмки, които следят физическото ви натоварване, мерят пулса и крачките ви, препоръчват ви физическо напрягане или пък ви напомнят, че напоследък сте се омързеливили. А това е важно, защото сърдечно-съдовата ви система обича да се движите и мрази да се залежавате. И така кои са приложенията, които могат да помогнат както на активните от вас, така и на тези, които тепърва смятат да се раздвижат.

Strava

Strava е вероятно най-използваното такова приложение в света към момента и става както за хора, предпочитащи леки натоварвания, така и за онези, все още способни да тичат и то с темпо. То може да се ползва за 30 различни спорта и реално превръща телефона ви в компютър за ходене, бягане или колоездене. То разполага с безплатна версия, както и с платени абонаменти, които отключват куп интересни допълнителни екстри. Strava е обичано от хиляди бегачи, но също така е страхотно приложение за тези, които предпочитат да ходят пеша. Една от любимитe функции на ползвателите е Beacon, която ви позволява да споделяте местоположението си с до трима души едновременно. Така може приятели и други бегачи или колоездачи наоколо да се групират за по-забавна разходка или тренировка. Същевременно функцията може да се ползва и от ваши роднини, които на своя телефон да виждат, че не се бавите случайно, а сте на разходка на Витоша. Безплатната версия ви позволява да се докоснете до функциите на Strava, които са много подобни на социалните медии. Например публикуване и анализиране на статистики за тренировки, публикуване на социална стена и участие в предизвикателства за групови тренировки или разходки.

Екстри

За тези, които решат да ползват платената версия, има достъп до карти и маршрути за ходене в близост до вас, възможност да създавате свои собствени пътеки за ходене, както и т.нар. Strava сегменти. Сегментите са специална функция, която ви позволява да анализирате ефективността на вашата тренировка за определен сегмент от маршрут и да я сравните с предишното си представяне и представянето на други, които са вървели по същата пътека. Според мнозина ползватели ходенето им напълно се е променило, след като са започнали да ползват Strava. Причината е, че информацията от приложението дисциплинира, а записите неминуемо карат човек да иска да се справи по-добре от предишния път.

Уроци

iFIT предлага на любителите на фитнеса гъвкавост с уроци, базирани на машини и уроци, които не изискват нищо повече от кърпа или постелка. Всеки, който търси програма за домашни упражнения, би могъл да се възползва от тази технологично напреднала всеобхватна платформа. Приложението е широко известно със своите виртуални тренировъчни класове на велоергометър и бягаща пътека, но то предлага и тренировки за ходене. Фитнес писателката и познавачката на онлайн тренировъчни програми Каролайн Лубински е изпробвала доста приложения и препоръчва iFIT на всеки, който иска да разчупи рутината си на ходене. „Тренировките за ходене iFIT са идеалният начин да се раздвижите както на пътека у дома, така и на открито“, казва Каролайн. Приложението обаче е добро само за тези от вас, които имат нужда от инструктор и повечко команди. Ако сте по свободните решения и имате свой самостоятелен подход, то e вероятно iFIT да не ви пасне. Тези, които предпочитат обаче инструктор да задава тона, ще получат истински добра технология. Интерфейсът, или иначе казано „външният вид“ на приложението, е удобен и лесен за употреба. Интеграцията с Google Maps пък помага да виждате маршрутите си на фона на доста добри графики.

Fitbit

Приложението Fitbit се свързва с вашия смартфон и записва основни показатели за фитнес като броя на стъпките ви, сърдечния ви ритъм и изминатото разстояние. В същността си приложението не се различава твърде много от всички останали и предлага базови функционалности за следене на маршрути и физическо натоварване. Но то е много ценно заради мотивационната методика, внедрена сред инструментите му. Fitbit може да се настрои да ви напомня да ставате и да се движите на определен интервал. Има и допълнителна функция за изпращане на надъхващи и мотивиращи съобщения. Това се случва по първични настройки, така че ако ви дразни, ще трябва да отидете в менюто и специално да го изключите. Друг мотивиращ фактор са виртуалните тренировъчни предизвикателства, които могат да се правят с приятели или хора от цял ​​свят. Разбира се, групите, в които участвате, са по възраст и няма как да се окажете сред 30-годишни маниаци на тема ходене и тичане. И нещо важно – можете да настроите приложението да ви известява при минаване на определени граници на пулса. Така получавате известие, ако темпото ви е твърде леко, както и ако бързате твърде много и излагате сърцето си на прекомерни натоварвания.

Nike ни събира на групово ходене

Често си поставяме цели, които след няколко дни зарязваме. Това е нормално. Проблемът с мотивацията е често срещан, особено когато от нас се изисква да вложим усилия в нещо. Според редица експерти най-доброто приложение за създаване на продължителна мотивация е Nike Run Club. Това приложение успява да насърчи хора в група да се предизвикат едни други просто чрез участие и споделяне на това какви усилия са положили в конкретен ден. Дали ще сте група от познати и приятели, или ще се присъедините към група от непознати от цял свят във вашата възрастова категория, приложението ви среща с историите на останалите чрез чат и графики за упражненията им и километрите, които са изминали. Можете да четете какво те са правили, както и да споделяте ваши данни, сред които маршрути, денивелация на планински разходки, пулс и други. Nike Run Club също така е и безплатно - идеалното бюджетно приложение.