0

С ексът освен да ни носи удоволствие, има и изключително благотворно действие върху нашето общо здравословно състояние, категорични са експертите.

Учени от Тексаския университет в Остин провеждат изследване, по време на което правят измерване нивото на женския хормон естроген при три категории жени. Първите правят редовно секс, вторите са в любовни отношения от време на време и третите напълно се въздържат от сексуални отношения.

Извод

Изводите са категорични: сексът влияе на количеството естроген, като след любовна игра нивото му се повишава. Естрогенът е отговорен за доброто състояние на сърцето, а в дългосрочен план намалява риска от остеопороза и болестта на Алцхаймер. По-високите нива на естроген нормализират месечния цикъл. Тестостеронът на свой ред увеличава плътността на костите и мускулната маса.

РАЗВРАТ В РОМА: Уволняват служителка, заснета в хардкор порно клип

При липса на сексуални отношения нивата на този така важен хормон спада. Оказва се, че и сексът от време на време не е полезен, тъй като той предизвиква силен скок на нивата, но при липса на продължение по същия начин рязко спадат, а това вариране е изключително неблагоприятно.

Според сексолози при такава ситуация дори е по-добре жените изобщо да не правят секс, отколкото да го правят от време на време с различни партньори. Да, в този случай нивото на естроген ще бъде ниско, само че това не е толкова вредно, колкото резките му скокове и спадове.

Най-оптималният вариант е редовен секс и стабилни отношения. Минималната честота на любовни ласки за жените е веднъж в седмицата, разбира се, секс маратоните също не са особено полезни. Специалистите съветват да се отдаваме на това удоволствие 3 пъти през седмицата и евентуално през уикенда.

Докосване

По отношение на мастурбацията отговорът е, че тя има слаб ефект, променяйки хормоналния фон незначително. Например нивата на хормона пролактин са четири пъти по-високи след сексуален акт с партньор, сравнено с това да се докосвате сами. Ако изпитвате истински чувства, ефектът се усилва многократно.

ВЪРХЪТ: Секс за сдобряване!

Редовните сексуални отношения се превръщат в естествена хормонална терапия, заключават експертите. Това важи особено за двойки, които са в началото на връзката си. Дори състоянието на влюбеност допринася за нормализирането на хормоналните нива. Основна роля в това играе молекулата РЕА. Тя намалява производството на ендорфин веднага щом в полезрението на влюбения се появи предметът на неговата страст и любовната игра влезе в действие.

*Автор: Васка Игнатова