0

Д войката републикански кандидати Тръмп-Ванс тревожи демократката Камала Харис и това пролича при избора й за кандидат за нейно вице за президентските избори в САЩ на 5 ноември.

След дълго умуване тя се спря на тотално неизвестен на широката публика политик. Това е Тим Уолц, губернатор на Минесота. Една от целите й е ясна – скромен оратор от сърцето на Америка, той ще се бори за гласовете на белите избиратели от малките села и градчета. Онези гласоподаватели, сред които е най-силен републиканецът Доналд Тръмп и сред които е роден и израсъл кандидатът му за вице Джей Ди Ванс.

Сегменти

Но пък Уолц измисли преди броени дни новия слоган на демократите в кампанията срещу Тръмп и Джей Ди. Той обясни по кабелната телевизия: „Тези момчета са просто странни“, и репликата стана вирусна за броени часове. Харис я подхвана и започна да повтаря по митингите, че Тръмп „е просто странен“.

ВИЦЕТО НА КАМАЛА ХАРИС РАЗДЕЛИ САЩ: Тим Уолц превърна Минесота в убежище за транссексуални!

Камала търси и друг сегмент с избора си за вице. Тим дълги години представя в Конгреса един традиционно републикански регион, като подкрепя както крайно прогресивни, считани дори за леви политики, така и някои, които традиционно клонят към десните избиратели на Америка. Например той дълго време е привърженик на носенето на лично оръжие – твърде болна тема за страната, към която демократите имат традиционно негативно отношение. Големият въпрос е дали ще успее да омае независимите избиратели, които не го познават и трудно ще му се доверят. А от тях зависи изхода от предстоящия президентски вот в САЩ.

Учител

60-годишният Тим Уолц идва със завладяваща автобиография - учител в държавно училище, футболен треньор и служител в Националната гвардия, преди да влезе в политиката.

Родом от провинциална Небраска, той се занимава със земеделие и лов през лятото и се записва в Националната гвардия на армията 17-годишен. Остава на служба в продължение на 24 години. Баща му, администратор в държавно училище, го насърчава, преди да умре от рак на белите дробове, когато Тим е едва на 19 години. Губернаторът на Минесота говори за това как майка му се издържа от социалните обезщетения за вдовици, а парите, които се изплащат на семействата на ветерани от Втората световна война, му дават възможност да завърши колеж. Така неговият произход достойно съперничи на този на противника му Джей Ди Ванс, популярен с автобиографията си за най-бедната част на Америка, от която произхожда.

Треньор

Валц има интерес към Китай – преподава там една година по време на кръвопролитието на площад Тянанмън, а по-късно отива в страната на меден месец. Съпругата му също е учителка, като двамата се установяват да живеят в Минесота и имат две деца. Валц се прочува на местно ниво като университетски треньор по американски футбол, а също става и съветник на гей-алианс. 

В политиката

Демократът влиза в политиката, като се кандидатира за губернатор от предимно селскостопански район, който обхваща Южна Минесота, доста републикански настроен. Но води кампания като умерен политик, който се интересува от обществените услуги до застъпничеството за ветераните. И печели. През 12-те години в Конгреса той представя разнопосочна идеология. Гласува например в подкрепа на Закона за достъпни грижи, съфинансира мерки в подкрепа на труда, включително законопроект за повишаване на минималната работна заплата, подкрепя неуспешни усилия за ограничаване на въглеродните емисии. Но намира и общи каузи с републиканците.

Той гласува за продължаване на финансирането на войните в Ирак и Афганистан, подкрепя по-строгите проверки на бежанците и опитва да блокира спасяването на банки и автомобилни компании от ерата на Обама след финансовия крах през 2008 г.

Прогресист

Уолц спечели надпреварата за губернатор на Минесота през 2018 г. с повече от 11 пункта, но първият му мандат беше засенчен от ковид пандемията и убийството на чернокожия Джордж Флойд от полицай в Минеаполис. Но губернаторът успя да спечели преизбирането си. В неговия район демократите утвърдиха правото на аборт, въведоха платени семейни отпуски и отпуски по болест, засилиха правилата за носенето на оръжие, финансираха всеобщо безплатно изхранване в училище и инвестираха в жилища на достъпни цени. Френетичната му активност привлече вниманието на предишния президент Барак Обама, който написа: „Ако имате нужда от напомняне, че изборите имат последствия, вижте какво се случва в Минесота.“

Съпругата 

Съпругата на губернатора - Гуен Уолц, е преподавала в обществени, алтернативни и мигрантски училища, както и в затвори. Първото й публично събитие като първа дама на Минесота е на митинг в подкрепа на възстановяването на избирателните права на престъпниците.  

Камала Харис си избра вицепрезидент. Какво знаем за Тим Уолц?

Гуен Уолц е родена в Гленко, Минесота, и е израснала в западната част на щата. И двамата й родители са били учители и собственици на малък бизнес. Тя получава образованието си в колежа „Густав Адолфус“ и държавния университет на Минесота. Среща съпруга си за първи път в Западна Небраска, където започва кариерата си като преподавател по английски език. Те се женят през 1994 г. Малко след това двамата основават Educational Travel Adventures, Inc., която организира ежегодни образователни пътувания до Китай за студенти. Двойката има две деца: Хоуп , неотдавна завършила държавния университет в Монтана и Гюс, който все още е в гимназията.