0

А ко изчезвате за дълго време в училище или на работа, изборът на домашен любимец е по-труден. Някои животинки не понасят самотата, докато други ще се нуждаят само няколко часа на ден от вашето присъствие. Каква компания да си изберете?

1. Пор

Поровете прекарват по-голямата част от деня в сън. Тези животни могат да спят по 18-20 часа на ден, така че няма да скучаят във ваше отсъствие. В същото време поровете са общителни, обичат ласките и лесно се опитомяват. Те се разбират добре с котки, кучета и техните роднини. За да държите пор в апартамент, ще ви е необходима голяма, висока клетка, оборудвана с купичка за вода, съд за суха храна, колело за бягане и друго „спортно оборудване“. Тъй като тези животни са много чисти, ще трябва да почиствате клетката поне веднъж седмично. Опитайте се да оставяте животното „свободно“ всяка вечер за няколко часа, така че да се скита из апартамента. В същото време е важно внимателно да наблюдавате вашия домашен любимец, така че да не дъвче обувките ви или да не гризе зарядното на телефона ви.

2. Хамстер

Хамстерите са сладки и забавни, а грижите за тях са минимални. Те са всеядни, не създават много шум, лесно свикват с ръцете, не изискват много място и големи финансови разходи. Необходимо е само да сменяте хранилката им на няколко дни и да я застилате с пресни стърготини веднъж седмично. За да не скучае хамстерът, той ще се нуждае от специални симулатори. Например ходеща топка. Продава се в почти всеки магазин за домашни любимци. От време на време домашният любимец ще трябва да се къпе и да изрежете израсналите нокти. Основният недостатък на тези сладки гризачи е ниската устойчивост на стрес. Затова не разклащайте клетката и не я местете често от място на място. Опитайте се да не говорите в тяхно присъствие на висок тон и да не правите резки движения. Разходките по улицата също не са полезни за хамстерите. Всичко това намалява и без това краткия живот на косматите животни: те живеят не повече от три години.

3. Златна рибка

Златната рибка в аквариума може не само да озари всекидневието, но и ефективно да допълни интериора. На дължина расте до 15 сантиметра. И най-важното е, че не е нужно да прекарвате много време с аквариумното животно. Златните рибки са подходящи дори за начинаещи акваристи. Ако закупите контейнер с обем най-малко 40 литра и го оборудвате с мощен филтър, компресор и нагревател, ще бъдат създадени всички необходими условия. Като полезна декорация на изкуствен резервоар се препоръчва използването на живи растения. За да се чувстват комфортно всички обитатели на аквариума, достатъчно е да подновявате около една трета от водата в него веднъж седмично. Рибите трябва да се хранят сутрин и вечер. Ако в къщата свърши специалната рибешка храна, тя може да бъде заменена от варени яйца, ситно настъргани моркови, краставици, грис или каша от елда без сол.

4. Зайче

В сравнение с котките и кучетата разходите за отглеждане на зайци са много по-малко. В допълнение, тези животни почти не вдигат шум, лесно се адаптират към живот в апартамент и живеят около 8-12 години. Заекът ще се нуждае от просторна къща, сено и играчки за дъвчене. В противен случай той ще започне да гризе мебели и електрически кабели. По-добре е да поставите клетката с животното на тихо и светло място, където пряката слънчева светлина не пада. Заекът се нуждае от пресни зеленчуци, седмично почистване на клетката и движение. Достатъчно е един заек да прекарва два до три часа на ден на свобода. В същото време изобщо не е необходимо да си играете с него, можете просто да го държите под око, докато готвите вечеря или гладите дрехи. А през топлия сезон заекът, ако е ваксиниран, може да ви прави компания на разходка.

5. Морско свинче

Вместо хамстер може да си вземете морско свинче, което ще ви радва по-дълго. Можете да избирате между късокосмести, дългокосмести и дори без косми. Удивителна характеристика на морските свинчета са пуканките. Това е името на състоянието на радост и забавление, в което те започват бързо да скачат във въздуха. Подобно на хората тези домашни любимци не са в състояние сами да произвеждат витамин С. Затова всекидневната им диета трябва да включва пресни плодове и специални добавки с аскорбинова киселина. Свинчетата също се нуждаят от прясна вода и малко сено. За да не скучае животното, опитайте се да общувате с него поне 10-15 минути на ден. Или му купете другарче: това са социални животни, които живеят по-добре заедно. За да избегнете неконтролирано размножаване, изберете индивиди от един и същи пол. При спазване на тези правила морското свинче ще бъде здраво и ще може да ви радва десетина години.