0

К раткосрочната загуба на тегло понякога ни е нужна и тя си има своите трикове, но тази зима искаме да постигнем успешно дългосрочно топене на мазнини, цялостни ползи за здравето, способност да задържим този резултат и да ни е вкусно и леко.

Списъкът с най-добри хранителни режими се препълни: средиземноморска, флекситарианска, фастинг - всичките добри - но в топ 10 се класира един по-малко познат в съвременното домакинство режим - Nordic, пише viewsofia.com.

Яйца

Какво точно представлява скандинавската диета? "Това е здравословна, пълноценна диета, ориентирана към растителната храна, фокусирана върху консумацията на повече зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни вместо рафинирани и опаковани продукти. Органичните и дивечови меса също са добре застъпени“, казва холистичният диетолог Мария Марлоу. "Северната диета е подобна на палеодиетата заради фокуса си върху целите, истински храни и висококачествени животински продукти, но поставя по-голям акцент върху растителните ястия, дивеча и морските дарове, отколкото върху червеното и пилешкото месо.“

Дива сьомга вместо отгледана в развъдници, диви плодове вместо култивирани и т.н. Яйцата (в умерени количества) също са от пасищни кокошки. Защо? "Дивите“ храни са с по-високо съдържание на хранителни вещества и са по-вкусни. "От гледна точка на вкуса изборът на диви и местни храни обикновено предлага по-богат аромат и вкус, тъй като са свежи или набрани в разцвета на зрелостта си, затова и хранителната им стойност е най-висока. Нещо повече, горските плодове - основна част от скандинавската диета - често са по-малки и с по-наситен вкус, както и по-хранителни от големите, пълни с вода плодове, които намираме в супермаркетите”, казва Марлоу, а анализ на Министерството на земеделието от 2010 г. установява, че дивите боровинки имат двойно повече антиоксиданти от боровинките, отглеждани във ферми. Други базови продукти на скандинавската диета включват овесени ядки, кореноплодни зеленчуци, бобови растения, кисело мляко и рапично масло, както и мазна риба като сьомга и скумрия.

Ползи

Ползите за здравето са изобилни: няколко проучвания сочат, че режимът понижава кръвното налягане и подобрява здравето на сърцето. И въпреки че не й е основна цел, скандинавската диета гарантира дългосрочна, а не краткосрочна загуба на тегло. Накратко: това е начин на живот, а не временно начинание.

Скандинавската диета не е съвсем ново явление. Хората в Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция изследват този тип хранене от векове, но концепцията наскоро е официализирана и широко прокламирана. През 2010 г. прочутият Noma в Копенхаген печели четири пъти титлата за най-добър ресторант на планетата. Това става причина скандинавското меню да намери поддръжници в световен мащаб - не само в петзвездните ресторанти, но и в здравословните заведения за бързо хранене: датската верига Joe and the Juice например започва бързо да се разширява в Съединените щати през 2016 г. Същата година съоснователят на Noma Клаус Майер открива Great Northern Food Hall в сградата на централната гара на Ню Йорк, където павилиони сервират салати „Цезар“ с херинга и сандвичи със скариди върху ръжена питка. От печат излизат нашумелите книги, които провят скандинавската диета достъпна за домакините. През 2015 г. Phaidon публикува The Nordic Cookbook от Магнус Нилсон, за която се говори, че е в тайния сватбен регистър на принц Хари и Меган Маркъл. През 2017 г. читателите откриват и популярното издание The Nordic Way. През цялото време изследователи от университета в Копенхаген си сътрудничат с ресторантите Noma, за да очертаят основните компоненти на скандинавската диета.

Прясно

С идването на новото десетилетие скандинавската гастрономия заслужено се титулува като уелнес кухня. Когато прочутият спа център „Уилямсбърг“ отваря врати през ноември 2019 г., кетърингът е с меню от скандинавско-японски деликатеси. За менюто на събитието, което е просто пример, Рефслунд казва, че усъвършенства свръхсезонните местни и диви съставки: аспержи, тиква, селъри, листата от касис, мариновани зелени ягоди. Той също така възлага на кулинарния си екип да приготви храна от млади смърчови връхчета, както и сок от бреза. Това са малко сложни за софиянеца хапания, но специалистите казват, че можем прекрасно да се оставим на хумус, ръжен хляб, малко бобови кълнове, скумрия (на скара например), едно-две яйца на ден, сьомга, джинджифил независимо как го приемаме. Всеки, който има градина (или баба с градина), е наполовина готов за скандинавската диета - всичко прясно и сезонно е в основата й.

Този тип хранене на моменти дори надхвърля обичайните ползи за здравето. "Диетата е предимно растителна, така че е по-щадяща за околната среда, тъй като изисква по-малко природни ресурси“, обяснява той. "Ние отглеждаме повечето от нашите съставки, ядем по-малко преработени храни и не консумираме толкова говеждо, колкото други култури, а вместо това включваме сладководна риба като сьомга, скумрия, миди и само биосвинско, телешко и птиче месо, от което набавяме здравословни протеини.“ Фокусът върху устойчивостта може би е суперсилата на диетата. Въпреки че толкова много модерни кулинарни навици изпадат в немилост, храненето по скандинавски маниер се налага не само като лично благо, но и като грижа за природата. "Мисля, че потребителите отдават избора си на пресните, чисти съставки и ядат повече локални продукти, тъй като са все по-наясно с въздействието върху околната среда и идеята да се хранят природосъобразно“, изтъква Рефслунд.

Домашно

Въпреки това съсредоточаването на скандинавската диета върху регионалните, диви и натурални съставки я прави малко по-трудна от останалите режими. Сложно си е да търсим горски плодове, когато живеем в града и не във всеки супермаркет има диво месо. "Скандинавската диета набляга на домашното готвене и местните доставчици, което може да не е особено практично или лесно за много хора“, признава Марлоу. И така ето какво предлагаме: "Вземете онези принципи от скандинавската диета, които са в съзвучие с бита ви - например да ядете повече цели зеленчуци и органични горски плодове, да елиминирате рафинираните въглехидрати и преработените храни и да изберете най-висококачествените източници на животински протеини.“ Тя например включва диетата в живота си, като добавя скандинавски горски плодове на прах към сутрешната си купичка овесени ядки, а ние можем да се отбиваме до фермерския базар на Римската стена за пресни плодове, зеленчуци, подправки, билки, ядки, мед; да пазаруваме от малки семейни месарници и рибни магазини или просто да не подминаваме биощанда в супермаркета... За хладилника си шеф Рефслунд казва: "Винаги имам под ръка ръжен хляб и разнообразие от пълнозърнести храни (амарант, семена от чиа, овесени ядки), пресни плодове, листни и кореноплодни зеленчуци, яйца, ядки и семена и, разбира се, сладководна риба, кисело мляко и качествени сирена."