0

Л ятото е сезон, през който прекарваме по-голямата част от времето си предимно навън. Независимо дали сме в гората, на басейн или на плажа, кожата ни се нуждае от повече внимание. На първо място не забравяйте слънцезащитата. Кремът трябва да се прилага всеки ден върху зоните, които са изложени на светлина. Това включва лицето, шията, гърдите, ушите и ръцете. Особено важно е да се прилага отново на всеки два часа или по-малко, ако плувате или се потите.

Грижата за кожата обаче зависи и от типа кожа - дали е мазна, суха или нормална. Затова трябва да се предприемат различни мерки.

Потене

Така например мазната кожа не обича много лятото. Тогава се потим повече, а излагането на слънце стимулира допълнително мастните жлези. Често в стремежа си да премахнем този проблем започваме да използваме агресивни и изсушаващи козметични продукти, което обаче е грешка. Вместо това изберете качествен продукт, предназначен за този тип кожа и я почиствайте сутрин и вечер. Ако се появят лъщящи участъци през деня, може да опитате да ги матирате с листчета, предназначени за този проблем. Добра идея е да сведете грима до минимум. Този тип кожа също се нуждае от хидратация, затова не пропускайте крема за лице - има чудесни продукти с матиращо действие, които същевременно не допускат дехидратация. Слънцезащитата също е от голямо значение.

Слънцезащита

Що се отнася до сухата кожа, тя е по- тънка, с фини пори и обикновено с по-светъл цвят. За нея трябва да полагаме грижи през цялата година, но особено през лятото. На първо място - набавете си продукт за слънцезащитна грижа с възможно най-висок фактор и го нанасяйте не само на плажа, а при всяко излизане извън дома. Добре е той да е хипоалергенен. Пийте много течности, за да избегнете дехидратирането и приемайте продукти с омега-3 мастни киселини и витамин - така ще подхраните кожата си отвътре и ще намалите вероятността за кожни раздразнения.

Ако имате нормална кожа, е достатъчно редовно да я почиствате от грима и замърсяванията, както и да хидратирате организма си. Не пропускайте да пиете достатъчно количество вода и да използвате овлажняващ крем. Важно е и използването на слънцезащитен продукт, за да я предпазим от неприятни изгаряния.

Тест:

Ето как може да определите типа на кожата си с лесен домашен тест.

1. Почистете лицето си с лек почистващ продукт, например мицеларна вода, след което внимателно го подсушете.

2. Оставете кожата чиста, като не прилагате никакви допълнителни овлажнители, серуми или процедури.

3. След 30 минути огледайте бузите, брадичката, носа и челото си за блясък.

4. След още 30 минути преценете дали кожата ви изглежда твърде суха, особено когато се усмихвате или правите други изражения.

5. Ако я чувствате твърде стегната, тя вероятно спада към категорията “суха”.

6. Ако наблюдавате забележим блясък на носа и челото, кожата ви най-вероятно е “нормална” или “комбинирана”.

7. Ако върху челото, носа и бузите забележите наситен блясък, най-вероятно имате мазна кожа.