П рекрасни идеи за различни видове торта намираме на receptite.com.
„Гараш“ от „Шератон“
Необходими продукти:
- 9 белтъка
- 200 г захар
- 220 г смлени орехи
- 50 г брашно
За крема:
- 400 г заквасена сметана
- 80 г захар
- 400 г шоколадов кувертюр
За заливане:
- шоколад и олио
- бадеми и зелена сладкарска боя
Начин на приготвяне:
Белтъците се разбиват, но не чак толкова, че да станат на сняг, защото се получават много трошливи. Прибавя се постепенно захарта, като разбиването продължава. Прибавят се и орехите и се разбърква съвсем малко, колкото да се обърка всичко. Сипва се и брашното и се обърква, но не с миксер, а съвсем леко. От тази смес се правят 4 платки в намазана с масло тава, като трябва да са еднакво големи. Платките се изпичат в предварително добре загрята фурна до 200-220 градуса. Като поизстинат малко, се вадят внимателно от тавата. Оставят се да доизстинат, а през това време се приготвя кремът.
За крема добре охладената сметана се разбива много хубаво заедно със захарта. Прибавя се по малко от разтопения на водна баня шоколад, като се разбива непрекъснато.
Платките се слепват една по една с готовия вече крем. Отгоре, вече сглобената торта, също се намазва с крема, заглажда се добре и се оставя в хладилника за 2-3 часа да се постегне. След това се изважда от хладилника и цялата торта се залива с разтопен на водна баня шоколадов кувертюр с малко олио за гланц. Отгоре на тортата в кръг се посипват оцветени в зелено обелени и нарязани на ситно бадеми.
(Това е оригиналният вариант на торта „Гараш“, която се е правила в „Шератон“ преди години. Рецептата ми е от тогавашния майстор сладкар там.)
Саламена
Необходими продукти:
- 320 г обикновени бисквити (2 опаковки)
- 250 г масло
- 2 ч.ч. пудра захар
- 1 ч.ч. нарязани орехи
- 3 яйца
- 2 ванилии
- 500 мл прясно мляко
- 2 с.л. какао
Начин на приготвяне:
Маслото трябва да е омекнало. Яйцата трябва да са със стайна температура. Всяка бисквита се чупи на 9 квадратчета. По една шепа от тях се слага в топлото прясно мляко за съвсем малко и се изваждат с решетъчна лъжица в тава да изстиват. Разбива се масло с пудрата захар с пластмасова или дървена лъжица на пухкав крем. Прибавят се едно по едно яйцата. Разбърква се добре. Слага се какаото и се разбива добре. Добавят се орехите, ванилията и изстиналите бисквити. Внимателно се объркват и се оставя така няколко часа. После се оформя като торта и се украсява по желание.
С кроасани
Необходими продукти:
- 1 готов блат, може и пандишпанов
- 2 кроасана
- 150 г сух крем
- 1 л прясно мляко
- 150 г захар
- 50 г разтопено масло
- 20 г желатин
За глазурата:
- 200 г сладко по избор (в моя вариант от череши)
- 100 мл сок от компот
- 10 г желатин
Начин на приготвяне:
Блатът се слага във форма с подвижно дъно. Млякото се сварява със захарта и се добавя кремът, разтворен с малко вода. Прибавя се разтопеното масло и отново се бърка. Добавят се двете пакетчета желатин, предварително разтворен на водна баня, и кремът продължава да се бърка. Кроасаните се нарязват на парчета и се слагат върху блата. Готовият крем се изсипва внимателно върху кроасаните и се оставя в хладилник да се стегне за 3-4 часа. Глазурата се приготвя, като сладкото и сокът от компот се разредят и се прибавя предварително разтвореният на водна баня желатин. Глазурата се изсипва върху крема и се оставя за цяла нощ в хладилника, за да се стегне хубаво.
С тиква и шоколад
Необходими продукти:
- 400 г бисквити за торта
- 600-700 г печена тиква, подсладена
- 400 г заквасена сметана
- 200 мл течна сладкарска сметана
- 4-5 с.л. пудра захар
- 200 г течен шоколад
- 250 мл топло нес кафе, подсладено на вкус
- 2 щипки канела
Начин на приготвяне:
Приготвя се кремът, като се разбива сладкарската сметана и към нея се прибавят заквасената сметана и пудрата захар. В тортена форма с диаметър 25 см се нареждат ред бисквити, потопени в кафето, към което е прибавена канелата. Намазва се с 1/3 от крема, полива се с течен шоколад и най-накрая се разстила 1/2 от тиквата (намачкана с вилица на пюре). Следват пак бисквити, крем, шоколад и тиква. Завършва се с бисквити и крем. Тортата се украсява по желание (при мен с натрошени бисквити) и се оставя да престои няколко часа в хладилника преди поднасяне.
Кексова
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 2 ч.ч. захар
- 3 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. лимонада
- 1 ванилия
- 10 г бакпулвер
- 60 г нишесте (1 пакетче)
- 2 ябълки
- шоколад
- кокосови стърготини
- 1 шепа орехи
- 2-3 с.л. какао
Начин на приготвяне:
За кекса яйцата и захарта се разбиват много добре. Прибавят се лимонадата, брашното, в което са сложени бакпулверът, ванилията и орехите. Разбиват се добре и половината смес се изсипва в леко намаслена тавичка. В останалата смес се слагат 2-3 с.л. какао и сместа се доразбива. Изсипва се върху другата смес. Пече се на 200-250 градуса за 35-40 минути според фурната. Готовият кекс се оставя да изстине. После се разрязва на две половини с помощта на конец или с нож.
Нишестето се приготвя според описанието на опаковката. Оставя се да поизстине, за да може да се маже. Долната половина на кекса се слага в съда, в който ще се сервира. Отгоре се маже с нишесте. Нареждат се нарязаните на тънки филийки ябълки. Върху ябълките може да се настърже шоколад. Намазва се с малко нишесте (и сметана) и се слага горната част от кекса. Цялата торта се маже обилно с нишесте. Отгоре се поръсва с кокосови стърготини и настърган шоколад. Готовите блатове може да се напръскат с ром или коняк. Може да се използват всякакви плодове.
Еклерова
Необходими продукти:
За блата:
- 100 мл прясно мляко
- 100 мл вода
- 1/2 ч.л. сол
- 80 г масло
- 140 г брашно
- 4 яйца
За крема:
- 600 мл прясно мляко
- 60 г натурално нишесте
- 150 г захар
- 2 яйца
- 2 ванилия
- 1 с.л. пудра захар за поръсване
- 200 г масло
Начин на приготвяне:
За крема сложете 2/3 от млякото в тенджера на котлона. Прибавете захарта и оставете да се сгрее. В останалата част от млякото разбъркайте яйцата и нишестето. Бъркайте, докато се получи хубава хомогенна смес. Когато захарта се разтопи в млякото на тънка струя, добавете сместа с яйцата и нишестето. Когато кремът добие желаната гъстота, отстранете тенджерата от котлона и покрийте с домакинско фолио. Оставете го да изстине.
Включваме фурната на 200 градуса. Прясното мляко, водата, солта и маслото се слагат в малка тенджера и се загряват на среден огън, докато маслото се разтопи и сместа започне да завира. Когато заври, се изсипва цялото брашно наведнъж и сместа се разбърква енергично с дървена лъжица, докато се обедини и се събере на топка. Разбърква се 3-4 минути, за да се извлече влагата от тестото, или докато по дъното на тенджерата се появи бял слой. Тестото се прехвърля в купа и се оставя да се охлади. Добавят се яйцата едно по едно, като се разбърква добре след всяко. След добавянето на последното яйце тестото трябва да изглежда лъскаво и хомогенно. Застиламе тава за печене (диаметър 24 см) с пергаментова хартия. Печем двата блата поотделно. Маслото за крема трябва да е меко. Разбиваме го до леко побеляване и добавяме постепенно охладения млечен крем. Накрая бъркаме всичко с миксера до гладкост. Сглобяваме тортата, като слагаме долната кора, намазваме с готовия крем и слагаме горната кора. Оставяме за няколко часа в хладилник. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.
Без печене
Необходими продукти:
- 250 г бисквити за торта
- 4 яйца
- 250 г сирене маскарпоне (може и натурално крем сирене)
- 250 мл сладкарска сметана
- 1 ч.ч. захар
- щипка сол
- 1 ч.л. кафе (разтворимо)
- 250 мл топла вода
- 1 с.л. амарето или друг сладък ликьор
- 200 г бял течен шоколад
- 100 г бисквити, без значение какви - смлени или силно натрошени за украса отгоре
Начин на приготвяне:
Първо приготвяме крема за тортата, като отделяме белтъците от жълтъците на яйцата в отделни купи. Към жълтъците прибавяме цялата чаша захар и разбиваме на ниска степен с миксер (може и в блендер), захарта трябва да се разтвори напълно (да няма кристалчета в сместа), трябва да стане на лек крем, след което прибавяме маскарпонето, разбиваме. Цялата кремообразна смес я поставяме за 30 минути в хладилник. Продължаваме с разбиването на сладкарската сметана на сняг и най-накрая с белтъците (също на сняг) с добавена щипка сол. След като жълтъците са престояли в хладилника, започваме към тях да добавяме поред сметаната и след това разбитите белтъци. Разбъркването става бавно, за да не спаднат съставките с кръгообразни движения. Кремът ни е готов.
Тортата редим както следва – бисквити, напоени в топлата вода, кафето и ликьора (може и без него, ако нямате), редим цял плътен ред, заливаме с част от крема, на следващия ред - бисквити, след като се напоят и наредят, намазваме обилно с бял течен шоколад и заливаме пак с част от крема и така, докато свършат съставките. За най-отгоре смилам каквито и да са бисквити (на съвсем ситно като прашец), поръсвам цялата торта плътно поне 4-5 мм и когато се похапва, се вижда как се ръсят като снежец. Оставя се в хладилник да стегне (1 нощ е перфектно).