0

Ч етиримата заварчици от автосервиза в Каблешково, които бяха задържани за трафик на бежанци след трагедията с 18-те жертви край софийското село Локорско, са намерени по обява, научи „Телеграф“. Мъжете първоначално са се съгласили единствено да преоборудват каросерията на камион „Мерцедес“, без да подозират за какви цели. 

ИЗВЪНРЕДНО: Нова катастрофа с мигранти, има загинал! (ВИДЕО+СНИМКИ)

От показанията при разпитите им става ясно, че соченият за организатор на канала за трафик на мигранти Виктор Кузмов първо се е свързал с обвиняемия Тачо Тачев, който е механик и заварчик в сервиза, и Георги Георгиев, който в момента е основен свидетел на прокуратурата. Кузмов е купил стар камион Mercedes-benz Atego 815 за 10 000 лева от Търговище. Регистрирал го е на името на Тачо, като му обяснил, че не иска да е на фирма заради данъците. 

Прехрана 

Изяснил и как точно иска да се прегради камиона, като с майсторлъка по каросерията се заели Тачо и вторият заварчик Християн Дунгаров. В работата им помагали и колегите им в сервиза Атанас Атанасов-Пижака и Петър Янев.

Криминални експерти пред "Телеграф": Схемата с тайниците идва от Близкия изток

Постепенно организаторът Кузмов заедно със сочения за негова дясна ръка Валентин Христов, който бе задържан в Гърция, успели да убедят мъжете да влязат в зловещата каналджийска схема. Уговорката била да направят 4-5 курса от границата в Турция около Елхово до границата със Сърбия. Там трябвало да предадат на сръбската връзка в канала бежанците. Цанили се да получат между 500 и 1000 евро. Парите ги подмамили, тъй като трима от бачкаторите имали кредити, които трудно погасявали, а Христян Дунгаров бил без родители. Той дошъл неотдавна от Варна, за да търси прехрана в Бургаско. 

Фатално 

Фаталният курс, при който натъпкали 52 човека в място за не повече от 20 и така загинаха 18 афганистанци между 13 и 30-годишни, всъщност е бил третият от поредицата. Преди него са направени още два, но с по-малко хора. Този път искали да напълнят повече, като според показанията им идеята не била алчност и печалба, а да си спестят един рисков курс до Сърбия. 52-годишният Виктор Кузмов е мозъкът на схемата. Както „Телеграф“ пръв писа, тя е измислена извън пределите на България, а у нас той е имал единствено робота на посредник. За изработката на тайниците идеята също е дошла от Близкия изток, където всеки ден се товарят хора от Афганистан и Сирия, а разплащанията и обменът на информация стават чрез системата „Хавала“.  

Бежанците са били натъпкани като кучета вътре.

 Бежанците са били натъпкани като кучета вътре.

Присъда 

Кузмов има влязла в сила присъда, която обаче е излежал, тъй като са му приспаднати дни в следствения арест. Бил е в затвора едва за 5 месеца, и то напълно доброволно след сключено споразумение с прокуратурата. Кузмов е от Пловдив, но живее в комплекс "Лазур" в Бургас. В морския град е познат като бившия собственик на любимия на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите бар "Кашмир". За двамата се твърди, че са приятели. От неотдавна бар „Кашмир“ е ребрандиран и по документи Кузмов няма нищо общо с него. Има 7 фирми с транспортна предмет на дейност.  По информация на "Телеграф"  четиримата обвиняеми от Каблешково са съдействали напълно на разследването, разкривайки всички подробности за зловещата каналджийска мрежа. За изработка на тайниците в камиона "Мерцедес" са платени 500 евро. След последния курс машината е трябвало да бъде продадена, като се премахне тайникът. Дори за няколко дни е имало пусната обява за мерцедеса в сайта за продажба на автомобили, но след това е свалена, показа проверка на „Телеграф“. 

Подсъдимите Атанасов, Тачев и Янев.

 Подсъдимите Атанасов, Тачев и Янев.

Обвинение 

С най-тежки обвинения са последните двама, прекарвали бежанците, при което загинаха 18 край Локорско. Шофьорът Атанас Атанасов-Пижака от Каблешково и помощникът му във фаталния превоз Християн Дунгаров отговарят пред Темида за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице. Част от обвиняемите, включително и организаторът на канала, са  криминално проявени и осъждани за различни престъпления. Задържаният в Гърция Валентин Христов пък е бил граничен полицай, но от близо 12 години е извън системата на МВР. Това обаче не му пречи да поддържа връзки с колегите си там. В момента разследващите работят по издирването на служители на МВР, които се предполага, че имат съпричастност към нелегалния трафик на мигранти и работят заедно с каналджиите.

Шестият каналджия иска незабавно Гърция да го върне у нас

Валентин Христов.

 Валентин Христов.

Задържаният в Гърция Валентин Христов,и обвинен за трафик на мигранти, е заявил, че желае незабавно да бъде предаден на българските власти. Това обаче ще се случи едва след решение на съда в Солун. Според изпратените документи от българската прокуратура и Европейската заповед за арест (ЕЗА) Христов е един от водачите на престъпната група, свързана с трафика на мигранти и отговорна за смъртта на 18 от тях. Мъжът е бивш граничен полицай, занимава се с бизнес и е познат в светските среди. Той е женен за сестрата на певицата Тита Десислава Христова.