0

Поредният ни събеседник в рубриката за фитнес и здравословно хранене е Теодора Маринова. Тя е на 29 години от Русе, но вече 11 години живее във Варна. По професия е фитнес инструктор, но в момента се е посветила на майчинството и грижите за тригодишната Никол. Като дете тренира волейбол, но се отказва заради ръста си и започва да се занимава с фитнес. Теодора участваше и в риалити формата „Игри на волята 5“ заедно със своята еднояйчна близначка – Веселина. Теди отпадна от състезанието в елиминационна битка от Момчил.

При жените масово се среща гладуване в опит да се смъкнат килограми. Поставянето на организма на глад и лишаването му от важни нутриенти води до хормонален дисбаланс. Това е първото, на което акцентира Теодора Маринова по отношение на нещата, за които всеки, решил да влезе във форма, трябва да внимава.

„Най-често срещаните проблеми са завишени или занижени стойности на щитовидната жлеза. Имала съм и много случаи на млади момичета с булимия, на които трябва да им се обърне специално внимание“, разказва фитнес треньорката. „А за да избегнат контузии всички, които спортуват, трябва да са наясно с нуждата от добра загрявка преди всяка тренировка. Много е важно да се научи и правилното изпълнение на упражненията, подбирането на подходящи тежести. Всеки трябва внимателно да се посъветва със специалисти, преди да подлага тялото си на каквито и да е натоварвания“.

Помощ

„Жените ме търсят главно за отслабване. Рядко са тези, които искат да покачат мускулна маса“, споделя още Теди и коментира целите, които клиентките й в залата си поставят: „Повечето си поставят нереалистични цели - отслабване за прекалено кратък период от време. Това е основна грешка и може да доведе до затормозяване, чувство на неудовлетворение и загуба на мотивация. Обяснявам им, че това е бавен процес и се налага постоянство и време. Когато спортът и правилното хранене си превърнат в навик, тогава нещата ще се случат много по-лесно. Нужно е обаче търпение и сериозна упоритост. Изкушенията да спестим усилия или да се зарадваме с любимо, но доста калорично ястие, са нещо нормално и ни съпътстват ежедневно. Нужна е воля.“

Теодора Маринова потвърждава това, което и други експерти коментираха по отношение на това, къде искат да наблегнат жените, за да подобрят цялостната си визия. „Жените обичат да наблягат на крака и дупе, тъй като масово там им е проблемната зона“.

Сила

Във връзка с това кое е по-полезно Теди уточнява, че намирането на правилно съотношение между упражненията и комбинацията от спортове е свързана с индивидуалните потребности на всеки организъм. Все пак тя е сред поддръжниците на работата с тежести с цел по-оптимално стягане. „Може би разпределението трябва да е 70% силова на 30% кардио. Според мен трябва да преобладава силовата тренировка. Освен ако не се готвим за маратон, кардиото трябва да бъде просто средство, което да спомага за горенето на мазнини. Масово се набляга на кардиото при неопитните жени в залата. Не са наясно, че изграждането на мускулна маса чрез силовите тренировки ще им помогне за горенето на мазнини в дългосрочен план“, уточнява експертът.

Добавки

"Хранителни добавки е хубаво да се включат тогава, когато тялото има нужда от тях. Ако след изследвания се открие липса на някои витамини или тялото има нужда от нещо конкретно. Разбира се, има и такива добавки, които помагат за издръжливост, сила и т.н., които от храната няма как да се добавят. Но според мен за един нормално трениращ, който иска просто да си поддържа здравето и тонуса, е достатъчно просто да се храни с качествена храна. Иначе има рискове вместо ползи да си докараме вреди. Много по-важно е да се концентрираме върху това какво ядем. Да четем, но и да проверяваме информацията и да се консултираме с препоръчани и доказани специалисти“, добавя Теди, която има успехи и на състезания за фитнес бикини.

По отношение на броя на тренировките седмично и тяхната продължителност Маринова споделя: „Минимумът според мен трябва да е 3 дни седмично средно по 45 минути до час. По-малко тренировки ще са крайно недостатъчно дори и за поддръжка на постигнатите до момента резултати. Всеки един спорт може да се съчетае с фитнеса, но съответно тренировките в залата трябва да са съобразени с конкретния спорт, за да може човек да има резултати. Има упражнения в залата, които помагат за силата, други за експлозивност, трети за издръжливост... Зависи от спорта, който си е избрал човек, може да се сформира подходяща комплексна тренировъчна програма“.

Кости

Теди признава, че не прави конкретни упражнения за правилна стойка и баланс в костната система. „Правилното изпълнение на упражненията само по себе си ще спомогне за правилната стойка. Ако човек има някакви проблеми като например гръбначно изкривяване, трябва да се отиде при специалист, който е наясно с конкретния проблем. Ролята на фитнес инструктора е да научи клиента си на правилното изпълнение на упражненията, да му изготви подходяща тренировъчна програма, съобразена с целите и ежедневието. На мен лично ми се е налагало да съм малко и като психолог. Общуването с всеки е различно и моята задача е да намеря правилната комуникация, за да можем да постигнем желаните резултати.“

А кои са по-изпълнителни в залата - мъжете или жените? „Това да си изпълнителен зависи от човека. Не бих ги делила на мъже и жени. Ако човек няма дисциплина в залата, е показател, че е такъв и в другите аспекти от живота си и е по- скоро индивидуално за всеки. При мен най-изпълнителни са тези, които са се занимавали или се занимават по-сериозно с друг спорт“.