1

З ачестилите войни, катаклизми , земетресения, наводнения и нетипичното време из цяла Европа накара милиони християни да говорят за наближаващия Апокалипсис или последните времена преди Края на света. В тази посока от векове се тълкуват различни предсказания на нови или старозаветни пророци, Откровението на Евангелист Йоан, на тълкувателен прочит се подлагат думи на самия Господ Иисус Христос, в Библията. В православието обаче битуват още три апокрифни знака за края на света. Те са еднозначни, императивни и ако се появяват, то на човек не му остава друго, освен да се помоли, изповяда и причасти. Защото нито бягство, нито бункер под земята ще го спасят от онова, което ни очаква. А накрая ще дойде Второто пришествие на Христос, за да подложи на Съд душите на човечеството.

Хеврон

Първият нишан за свършека на този свят вече се задейства. Това е дъбът Мамври (Мамврийският дъб). Той се намира в палестинските земи, в град Хеврон. Вярва се, че когато това дърво умре, в рамките на няколко години човечеството и светът, какъвто го познаваме, ще изчезнат.

Изсъхналият Мамврийски дъб малко преди да рухне.

 Изсъхналият Мамврийски дъб малко преди да рухне.
wikipedia.org

Мамврийският дъб или Дъбът на Авраам е мястото, където според библейската книга „Битие“ Бог се явил на Авраам. Библията съобщава още, че „Господ му се яви в дъбравата Мамре, когато той седеше при входа на шатрата, през дневната жега“ (Бит. 18:1). Авраам предложил на трите ангела, явили му се като пътници: „Отдъхнете си под това дърво“ (Бит. 18:4).
Според преданието същото дърво се е запазило до наши дни в Светите земи и е на 5000 години. Открито е по чуден начин през XIX век. Днес то се намира в двора на манастира „Света Троица“, като мястото е почитано от християни, юдеи и мюсюлмани.

Снимка на Дъба на Авраам в Палестина, направена около 1900 г.

 Снимка на Дъба на Авраам в Палестина, направена около 1900 г.

Според християнското тълкуване двата ствола на дървото символизират двата завета - едната част е суха и тя е символ на Стария Завет, чийто закон се смени след идването на Христос. А зелената част е символ на Новия Завет.

Надежда

През 2019 година християните в района изпаднаха в истински ужас, тъй като дървото гигант се срути под собствената си тежест. Според мнозина това бе първият знак, че се приближаваме към Края на света. На мястото, където расте дълголетният дъб, поникнаха няколко млади издънки, като в момента се вярва, че процесът е обратим и след предстоящия мор ще дойде нов живот.

В България в Троянския манастир се пази частица от това свещено дърво. Тя е вградена в една чудотворна икона.

Троянският манастир, където се пази частичка от Дъба на Авраам. 

 Троянският манастир, където се пази частичка от Дъба на Авраам. 

Самият Авраам е крайъгълен камък за трите най-големи монотеистични религии на планетата. В юдаизма той е основоположникът на Завета, специалната връзка между еврейския народ и Бог, в християнството е първообразът на всички вярващи (евреи или не), а в исляма е смятан за едно от звената във веригата пророци, започваща с Адам и достигаща своя апогей с Мохамед.

Божи гроб

Изчезването на Благодатния огън е вторият от знаците за онова, за което отдавна Холивуд ни подготвя с филми за потоп, космически Армагедон или опасни вируси. В град Йерусалим, над мястото на Божий гроб е издигнат малък параклис, а над него - величествен храм. Всяка година на Велика събота православните получават там Благодатния огън.

Всяко слизане на Благодатния огън на практика отлага края на света.

 Всяко слизане на Благодатния огън на практика отлага края на света.
pravoslavie.ru

Той има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите. Най-ранните сведения за слизането му от небесата са от втория век след Христа. Оттогава досега всякога в навечерието на Велика събота загасят всички кандила и свещи в храма.

Светските власти правят строг оглед дали няма оставено нещо запалено. После запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб. Православният патриарх на Йерусалимската църква сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб. Там цари мрак. Започва напрегнато чакане - 15, 20 или повече минути, понякога и часове. Притихнал, народът очаква отвън и се моли. Изведнъж във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии. Хората започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи.

Мраморната плоча

А какво се е случило в пещерата с Господния гроб, веднъж разказа самият Йерусалимски патриарх: "Когато вратите зад мен се затвориха, вътре цареше непрогледен мрак. Светлина се процеждаше само през два малки странични отвора. Изведнъж върху мраморната плоча на Божия гроб забелязах по-светло петно. Отворих молитвеника си и видях, че спокойно мога да чета. Плочата върху Гроба ставаше все по-светла. После върху нея започнаха да просветват като че разпилени разноцветни бисерчета. Те се съединяваха едно с друго. От цялата плоча струеше светлина. Допрях памук до нейната повърхност и той се затопли. Докоснах с него края на свещта, а тя изпращя и се запали, сякаш беше барут". Преди време учени са направили замервания и установили, че в момента на чудото се наблюдава пик на електромагнитните полета в района на Гроба Господен.

Ще дойде време обаче, когато Благодатният огън, символ на благоразположението на Господ към човека, ще спре да слиза. Когато това се случи, хората трябва да знаят, че идват тежките времена за цялата Земя, описани от пророци, предупреждават отдавна свети отци.

Апокрифно от Атон

Третото апокрифно знамение, непризнато от Църквата, но коментирано от миряни и клирици, е свързано с Атон. Там се намира една от най-свещените икони на Божията майка в православния свят - Иверската Богородица. По нея са нарисувани доста стари реликви, намиращи се на българска територия. Една от тях е чудотворната Богородица от Роженския манастир.

Иверската Богородица

 Иверската Богородица
Хаджи Георги Китанов

Оригиналът сега се пази в манастира „Ивирон“. За него има едно апокрифно пророчество, дадено от светогорския монах Св. Нил Мороточиви. "Благочестивите монаси трябва да побързат да напуснат Атон, щом като изчезне чудотворната Иверска икона на Богородица", предупредил монахът.

Атонският манастир Ивирон, дом на Чудотворната Богородица.

 Атонският манастир Ивирон, дом на Чудотворната Богородица.

Тогава кулите на някои обители и дърветата ще се наклонят на една страна (вероятно след земетресение) като последен поклон към Божията майка. Според него това ще е поличба за края на света. Точната дата на раждане на монаха не е известна, знае се годината на смъртта му - 1651 г. Според предсказанието 500 г. след това ще настъпи Апокалипсисът. Така че ако е вярно предсказанието, то в момента живеем в последните времена.

Иначе пред Иверската икона на Божията Майка християните се молят за изцеление от болката на душата и тялото, за защита на дома от стихийни бедствия, за цялост на границите на родината. Към нея прибягват разкаялите се грешници с молба за опрощение.