0

К расивата носителка на титлата “Мисис България 2018“ Роксана Кирилова замени короната с туристическа раница.

Хубавицата избира да избяга от суетата и да преоткрие себе си стъпка по стъпка чрез планината. Изкачването на върхове успява да я избави дори от силни паникатаки, споделя откровено тя пред “Телеграф”.

ОТВЯ МИСТЪРИТЕ : Мисис България нощува в подножието на Нанга Парбат (СНИМКИ)

Суета

След спечелването на короната на Мисис България, животът на Роксана бързо се преобръща на 360 градуса. Интервюта, списания, снимки и редица светски събития. Суетата обаче се оказва не привлекателна за нея. “Цял живот съм живяла на места, където планина няма. Аз съм от Силистра - равнина. После във Варна - и там няма. Когато дойдох в София, бях много привлечена от Витоша. Да живееш буквално в подножието и да имаш шанс за две спирки с рейса да си в гората, е страхотен късмет, и хората тук трябва да го възприемат така и да се чувстват щастливи и да се възползват от това“, обяснява Роксана.

Депресия

Първото й ходене в планина е на Витоша. След като ражда сина си, изпада в много тежко психическо състояние - следродилна депресия. “Планината буквално ме спаси. Всички лекари казваха, че трябва да пия хапчета. Бях изпаднала в ужасно психическо състояние, генерирана тревожност, паникатаки. Все пак като бивш спортист вярвах, че моето изцеление се крие в движението. Така тръгнах да катеря Витоша. Бях всеки ден по пътеките”, споделя тя. Не е пропускала разходка. Всеки уикенд може да бъде забелязана по някоя от пътеките. “Оставях сина ми следобед да спи и се качвах по един-два часа, сама на спокойствие само с природата. Имаш време да мислиш, да дишаш“, добавя тя. Най-любимата й отсечка е от Кумата през Конярника към Черни връх. “Има една гледка там, уникална, препоръчвам го”, обяснява миската.

Пирин

Следващата страст след Витоша на Роксана е Пирин. “Обичам такива ръбати, сиви планини. Преди две години се качих в Пирин от Сандански. Видях нещо друго от това, което бях виждала - Витоша е зелена планина. Пирин е гола, назъбена. Мечтаех да кача връх Синаница. В интернет намерих група, която организира планински походи и се свързах с тях, така направих първия си по-сериозен поход”, обяснява Роксана. В планината забравя суетата и остава със себе си. “Харесва ми, промени мен и ценностите ми. Мисля, че успявам да се откривам наново. В началото, като почнах да обикалям Пирин, осъзнах какво е. Няма да забравя след обиколки цял ден из планината, как дори матракът и топлата вода в хотела ми се сториха лукс”, споделя тя. Така стъпка по стъпка, пътека по пътека всяка седмица опознава по едно ново кътче в Пирин, докато не й отеснява.

Виа Ферата

Първата планина извън България, която покорява, е в Италия. “Доломитите са такива, много приличат на Пирин. По мой вкус са. Пирин по принцип е любимата ми планина. Там се среща с нещо много по-мащабно и се научава да катери Виа Ферата - така на италиански се нарича стръмна пътека в планината, която е обезопасена с метални парапети. „В доломитите е пълно с подобни „железни пътечки с различна трудност“, обяснява тя.

Убиец

В Италия, без да иска, Роксана се среща и с идеята за своето ново предизвикателство, а именно планината Нанга Парбат. „Посетих музея на Райнхолд Меснер, така запознавайки се с неговата история, в мен се появи голямо желание някой ден и аз да мога да видя Нанга Парбат“, обяснява Роксана. Не очаква това да се случи по-малко от година след това. „Започнаха да се случват много странни неща, които приемах като знаци. След като се върнах в България, влезнах в една книжарница, отварям вратата и срещу мен на първата лавица голяма книга с твърди корици и заглавие „Нанга Парбат - голата планина“, взех я, запознах да чета. След това започнах да гледам само филми за планината, как се изкачват 8 хилядници. Друг знак, който вече категорично ми потвърди, че аз трябва да замина за Пакистан беше. Бях се записала на една експедиция, но в последния момент ми се обадиха да ми кажат, че ще сменят дестинацията. Познайте - заминаваха за Пакистан“, спомня си Кирилова.

Ядки

Заминава с един куфар и две раници. В багажа й има само планински дрехи, протеинови барчета, хлорирани хапки и килограм ядки. „Пакистан е страхотен, хората са приветливи, в тази област, където е планината, са много дружелюбни. Направи ми впечатление обаче мизерията, живеят все едно преди няколко века. В планинските селища къщите са направени от камък, нареден един върху друг. Зимата е толкова студено, че и животни, и деца са заврени вътре, за да се топлят. Всичко е като в каменната ера, дори КПП-тата на градовете покрай планината са от камък. Огромен камък с пръчка и канап. Спираш, проверяват те полицая, навива канапа и продължаваш“, обяснява Роксана. Първата спирка, преди да се срещне с Нанга Парбат, е именно такова село, където приспива в спален чувал. На следващия ден е срещата й с мечтаната планина. „Направи ми впечатление колко е мащабна, нещо грамадно завладяващо. И реката, която се спуска, черна мръсна зеленясала. Тръгнахме нагоре към базовия лагер пеша всеки с по една раница, а другите с магарета. Тази планина Каракорум й казват черната скала. Само камъни, няма къде да се скриеш. Аз вдигнах температура още първия ден, три дена катеря с температура, защото няма как да се върна назад. Хранех се само с картофи и ядките, които си бях взела“, спомня си Роксана. Успява да сбъдне мечтата си, минава Рупалската стена, спи в базовия лагер на Нанга Парбат.

В плановете й обаче не присъства покоряването на 8-хилядник. Спомня си, че преди да замине за Пакистан, синът й я изпраща с думите “Мамо, обещай да се върнеш“ - останало е буца в гърлото и си дала сметка, че 8-хилядникът ще почака.

Във форма с практики по дишане

Роксана поддържа хармонията в душата си с курсове по дишане. За първи път посетила такъв семинар с практики по дишане преди години. Записала се сама. “Ние, хората, не си даваме сметка, че дишаме много неправилно. Винаги от носа, не с отворена уста, за да може мозъкът да се вентилира. Мозъкът има нужда от това, за да е свеж“, споделя Роксана.

Прави добро от любов към себе си

Короната на Мисис България я свързва с благотворителността. „При мен беше така, аз имах нужда от този форум, за да го ползвам за платформата ми за добри дела. Според мен благотворителността е много важна“, добавя още миската. „С любов към теб“ е фондацията, която тя създава. Инициативите й са посветени на децата. „С любов към спорта“ е първата акция на миската, която има за цел да мотивира децата и родителите към спорт. Успява да я направи в няколко български града.