0

Ф отограф съживява и състарява починали холивудски звезди. Алпер Йешилташ е от Истанбул и основната му професия е адвокат. Наред с това обаче от около 19 години той има и много интересно хоби - фотографията.

Алпер използва всяка свободна минута, за да пътува в родината си и по света и да запечатва с обектива красиви природни и градски пейзажи, интересни случки и лица - както на известни личности и шоу звезди, така и на обикновени хора. Снимките му само за няколко години го правят известен в цял свят и се появяват по кориците на престижни списания, книги, географски справочници, както и в стотици уебсайтове. Йешилташ има още и няколко самостоятелни изложби и участие в много общи експозиции както в Турция, и в други страни и континенти. Има, разбира се, и награди в няколко международни фотоконкурса.

Последният новаторски фотопроект на Алпер обаче надскочи всичко, правено досега от него, и само за няколко дни го изстреля в орбитата на топновините в света не само на фотографията, но и на холивудския шоу бизнес. Проектът носи названието „Сякаш нищо не се е случило“ и представя починали известни звезди от музиката и киното така, както те биха изглеждали, ако бяха живи и достигнали до старческа възраст. За реализирането на този проект фотографът е използвал популярни или не чак толкова снимки на звездите приживе, които след това състарява с помощта на изкуствен интелект.

Амбиция

„Целта на моя проект е отговор на въпроса как биха изглеждали тези хора фотореалистично, ако не бяха им се случили някои известни, но за жалост в същото време и трагични събития, довели до преждевременното напускане на света на живите“, споделя фотографът Йешилташ. Той обяснява, че направеното от него състаряване е доста по-различно от проста обработка на една снимка с някоя компютърна програма. Целта на използвания от него изкуствен интелект е била да покаже шоу звездите 20-30 или повече години по-стари, като в същото време обаче запази в чертите на лицата им одухотвореността и емоциите и настроенията от годините, в които те са били живи и са позирали пред обектива за въпросната снимка. На въпроса как му е хрумнала идеята за „съживяването“ и състаряването на звездите с помощта на изкуствен интелект, Йешилташ споделя: „С развитието на IT технологиите аз освен че бях много развълнуван от нарасналите възможности в областта на заснемането, си помислих, че би ме направило щастлив да мога да видя как ще изглеждат любимите ми филмови и музикални звезди в годините на тяхната житейска зрялост. И така се роди този проект. А дали той е бил успешен, ще кажат тези, които видят снимките и ги харесат или пък не.“ Фотографът Йешилташ споделя още, че най-трудният момент в „съживяването“ и състаряването на звездите е бил в това да накара образа да изглежда като истински, а не изкуствен и фалшив, каквито са в много случаи снимките, когато са използвани програми. „Моментът, който харесвам най-много, е, когато установя, че изображението пред мене изглежда така, сякаш е направено от фотограф с камера“, признава Алпер. И действително зрелите снимки на звездите, постигнати с помощта на изкуствен интелект, по нищо не се отличават от истинските. Човек добива усещането, че звездата на снимката всеки момент ще се усмихне или намръщи и ще му проговори. До момента турският фотограф е успял да „съживи“ и състари десет холивудски звезди, легенди в музиката, филмовото и киноизкуството: девет мъже и само две жени.

Честта да бъде включена в престижната „колекция“ на Йешилташ е оказана на бившата съпруга на новия британски крал Чарз - принцеса Даяна, и на певицата Джанис Джоплин.

Даяна

Едва ли има човек на планетата, който да не знае фаталния край на принцесата на Уелс. Тя загива на 31 август 1997 г. при пътен автоинцидент в тунел в Париж при преследванията на папараци, возейки се в колата на любовника си Доди ал Файед.

Принцеса Даяна

 Принцеса Даяна

Джанис Джоплин, наричана още Кралицата на психеделичния соул, напуска този свят само на 27 години. На 4 октомври 1970 г. е намерена мъртва в холивудския „Лендмарк хотел“. Официалната версия за смъртта й е изпадане в тежка депресия и приемане на голямо количество хероин и уиски. В подкрепа на това е и фактът, че само два дни преди смъртта си тя прави промени в завещанието си, като завещава на своите приятели 1500 долара, за да си направят едно голямо парти в нейна чест.

Джанис Джоплин

 Джанис Джоплин

На билетите, които разпраща на приятелите си, пише: „Напитките са за сметка на перлата.“ Под снимката на старата Джанис Джоплин фотографът Алпер е написал: „Иска ми се да не беше търсила другаде вдъхновението, от което толкова силно се нуждаеше.“

Фреди

По реда, по който самият фотограф и поставил останалите 9 снимки на звезди, на първо място е поставена рок легендата Фреди Меркюри, вокалът на групата „Куин“. Човекът с уникалния глас си отива от този свят на 24 ноември 1991 г, едва на 45-годишна възраст. Основната причина за смъртта е пневмония и усложнения, причинени от СПИН. През годините въпреки писанията на жълтите издания той отрича да е болен от Синдрома на придобитата имунна недостатъчност.

Фреди Меркюри

 Фреди Меркюри

Последната негова публична поява е през февруари 1990 г. на Британските музикални награди. Тогава всички присъстващи на събитието виждат бледа сянка на някогашния музикален идол. Няколко месеца по-късно състоянието му се влошава. Той губи зрението си, не може да става от леглото си и не напуска имението си в Кенсигтън. Въпреки опитите на лекарите да го мотивират за живот Фреди знае, че не му остава дълго време живот и за да ускори смъртта, отказва да пие предписаните му лекарства. Под снимката на „съживения“ и остарял Фреди фотографът лаконично е написал: „Иска ми се да не беше я имал тази болест.“

Втората снимка на турския фотограф е на австралийския актьор Хийт Леджър, починал на 22 януари 2008 г. само на 28 години. Намерен е мъртъв в апартамента си в Ню Йорк, а до тялото му полицаите намират и изземват сънотворни и опияняващи лекарства. Следи от дрога няма.

Хийт Леджър

 Хийт Леджър

След аутопсията официалното съобщение от болница е, че причината за смъртта е „остро отравяне, предизвикано от комбинирания ефект от 6 различни лекарства“. Каква е причината актьорът да приеме смъртоносната комбинация, може би дава надписът под състарената снимка: „Иска ми се да не беше засегнат от изчерпването на ролята си.“

Мистерия

Следващата фотография е на Майкъл Джексън. Краля на попа напуска този свят на 25 юни 2009 г., а причината за смъртта му е обвита в мистерия и въпросителни. Официалната причина е, че Майкъл губи съзнание, след като е инжектиран от личния си лекар Конрад Мъри с обезболяващото лекарство демерол, към което е пристрастен от години. Когато линейката пристига в имението на Краля, той вече е мъртъв.

Майкъл Джексън

 Майкъл Джексън

Въпреки това по желание на д-р Мъри тялото е откарано в болницата на Калифорнийския университет и там лекарите в продължение на 1 час се опитват да съживят звездата, но неуспешно. Аутопсията показва, че в мъртвото тяло има цял коктейл от медикаменти: мидазолам, диазепам, лидокаин и ефедрин. Съдебният лекар обявява смъртта му като убийство по непредпазливост, за което престъпление е арестуван лекарят на певеца д-р Мъри. Той е изправен пред съда, където е оневинен. Под снимката на Майкъл Джексън в колекцията на турският фотограф Алпер е поставен надпис: „Искаше ми се да не беше се сблъсквал с витилиго.“ Това е болестта, от която Краля на попа страда в продължение на години.

Наркотици

Следващата фотография, представена от турския фотограф, е на Кърт Кобейн, вокала на групата „Нирвана“ и идол на милиони любители на гръндж музиката по цял свят. Смъртта му настъпва на 5 април 1994 г. в Сиатъл. След поредната смъртоносна наркодоза Кобейн е настанен в клиника, откъдето бяга и е обявен за издирване. Намерен е мъртъв в лятната градина на дома си в Лейк Вашингтон. До тялото му се търкаля ловна пушка, а дупка зад ухото показва, че е починал от куршум в главата. Аутопсията на тялото показва, че Кърт е погълнал хероин в доза, три пъти по-висока от смъртоносната, след което се е застрелял.

Кърт Кобейн

 Кърт Кобейн

И тогава, и днес обаче феновете на Кобейн смятат, че идолът им е бил убит. „С такава доза той не е могъл дори да държи в ръцете си оръжието, а да се застреля си е направо абсурд“, твърдят те. Някои дори изричат на глас името на убиеца на Кобейн - съпругата му Къртни Лав. Тя обаче така и не е разследвана и не е викана да дава показания като обвиняема. Под снимката на Кърт Кобейн надписът, поставен от фотографа Алпер, е: „Иска ми се да беше решил да останеш.“

Поредната представена музикална звезда е виртуозът на китарата Джими Хендрикс. Той също напуска този свят ненавършил 30 години. И тук в основата на смъртта стои дрогата. На 18 септември 1970 г. Джими е открит мъртъв в лондонския хотел „Самарканд“. Според направената аутопсия музикантът е починал от задушаване, след като вдишал собственото си повърнато, като по това време е бил под въздействието на приспивателни.

Джими Хендрикс

 Джими Хендрикс

По това време в хотелската стая е била и приятелката на китариста Моника Данеман, която също не е в особено добро здравословно състояние и се налага също да бъде откарана в болница. След като идва на себе си, Моника си спомня, че преди смъртта си Джими е взел 9 от нейните хапчета за сън, което според лекарите е превишило цели 18 пъти препоръчваната доза. Под снимката на състарения Джими Хендрикс надписът е като под снимката на Джанис Джоплин: „Иска ми се да не беше търсил другаде вдъхновението, от което се нуждаеше.“

Под номер 7 в колекцията на фотографа Алпер е поставена снимката на състарения Джон Ленън. Роденият в Ливърпул, Англия, музикант, текстописец, художник, писател и актьор е убит на 8 декември 1980 г. пред „Дакота билдинг“ в Ню Йорк от психопата Марк Чапман. Под снимката на възрастния бийтълс турският фотограф Алпер е написал: „Иска ми се да не беше в Ню Йорк в този ден.“

Джон Ленън

 Джон Ленън

От света на музиката за кратко се прехвърляме в света на киното и на Холивуд. Под №8 е поставена снимката на екшън героя Брус Лий. На 10 май 1973 г. при дублаж на заснетия филм „Операция Дракон“, получава два припадъка. Направените в болница изследвания показвт, че „нещо в мозъка му не е наред“. По-нататъшно лечение обаче не е назначено и актьорът продължава с напрегнатата си ежедневна работа.

Брус Лий

 Брус Лий

На 20 юли по време на среща с продуцента Реймънд Шоу актьорът се оплаква от главоболие и Шоу му дава лекарство. „Беше безобидна таблетка и след като я взе, Брус отиде да си легне в спалнята ми. Тъй като след няколко часа той не се събуждаше, аз отидох и като не успях да го събудя иначе, започнах да му удрям шамари. Но и това не помогна. Извиках лекар, който установи, че Брус е мъртъв“, разказва по-късно пред съда продуцентът. При аутопсията в стомаха на Лий освен приетото лекарство срещу главоболие е открит и канабис. Според лекарите обаче леката дрога не би могла по накакъв начин да причини смъртта му. Заключението им е, че смъртта е причинена от свръхчувствителността на актьора към съставките на погълнатото хапче. Надписът под снимката на състарения Брус Лий гласи: „Иска ми се да не беше пил това обезпокояващо през този ден.“

И след краткото филмово отклонение отново се връщаме към света на музиката с още една коронована легенда - Краля на рока Елвис Пресли. Краят на живота му също е обвеян с мистика и дава поводи за слухове и твърдения, кое от кое по-сензационни.

Елвис Пресли

 Елвис Пресли

42-годишният изпълнител умира на 16 август 1977 г. в дома си в имението Грейсленд, като точната причина и днес не е установена. Според лекарите, извършили аутопсията, тя най-вероятно е комплексна, причинена от влошеното му здраве, свръхпреумора и напрежение, комбинирани с голямо количество приспивателни и успокоителни. А под състарената му снимка фотографът Алпер пише: „Иска ми се да беше избрал да живееш живот, в който да обръщаш повече внимание на сърцето си.“

Тупак Шакур убит в Лас Вегас

Тупак Шакур

 Тупак Шакур

Предпоследната „съживена“ и състарена звезда засега е американската рап звезда Тупак Амару Шакур. Той също не завършва живота си с естествена смърт. Убит е на 13 септември 1996 г. на улицата в Лас Вегас. Убиецът му така и не е открит и заловен. Като поръчител на екзекуцията е заподозрян конкурентът на Тупак - Ноториус Биг. Шест месеца по-късно обаче той на свой ред е убит. Под снимката на възрастния Тупак поставеният надпис гласи: „Иска ми се да не беше замесен в това събитие, което щеше да те изправи срещу мафията.“

Джордж Харисън отключил рак след нападение

Джордж Харисън

 Джордж Харисън

Последната от снимките на турския фотограф е на още един член от „Бийтълс“ - Джордж Харисън. Той е и единствената от представените звезди, починал от напълно естествена смърт. На 29 ноември 2001 г. 58-годишният Джордж умира от онкологично заболяване в дома на приятеля си Пол Маккартни в Лос Анджелис. Според някои музикантът отключва това заболяване, след като две години по-рано е нападнат, ранен и взет за заложник в дома си. В действителност обаче по това време Харисън вече е бил болен и изпитаният ужас може би само допълнително допринася за влошаване на здравословното му състояние.