0

В кулинарията тутманикът е от традиционните български ястия, което векове наред радва и засища народа. Обикновено се прави тесто от дебели кори, слагат се сирене, яйца, продукти за пълнеж и има стотици варианти. В по-новите столетия с идването на царевицата и брашното от нея вариантите се разширяват и варират от по-твърдо сварен качамак на пластове до гарнирана пита. Класиката обаче си е с яйца, кисело мляко и сирене. Ето някои по-традиционни тутманици, като от едно време, забелязани са в gotvetesmen.com.

По селски

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 1 кубче мая (42 г)
  • 1 яйце
  • 2 с.л. сол
  • 2 с.л. захар
  • 1/2 к.ч. олио
  • 125 г краве масло
  • 200 г бяло саламурено сирене
  • 2 ч.ч. пръжки
  • 50 г кашкавал
  • ронена чубрица

Начин на приготвяне:

Пресяваме 2/3 от брашното в купата за месене. Наронваме върху него маята, прибавяме солта и захарта и поразбъркваме сухата смес. Правим кладенче, в което изсипваме олиото и чукваме яйцето. Започваме внимателно да добавяме студена вода и да разбъркваме с дървена лъжица, постепенно добавяме и останалото брашно, докато получим едно пухкаво и меко тесто. Оставяме за час-час и половина покритото с кърпа тесто да почине – да втаса. Разтапяме маслото на котлона. Готовото тесто разделяме на три топки. Тавичката, в която ще се пече тутманикът, се намаслява по дъното и страните с помощта на четка (пръсти).

Вземаме една от тестените топки и с издърпване правим първата кора,която я дооформяме в тавата. Обилно поливаме с масло и пръсваме с нароненото сирене. Втората топка по същия начин поиздърпваме и покриваме с нея сиренето. Пак поливаме с масълце, но тук вече поръсваме с пръжки. Правим и третата кора на тутманика. Поливаме с останалото масло и мушкаме във вече загрятата фурна. Печем на 180 градуса на вентилатор докато сме уверени, че е изпечен-приблизително 40 минути. При изключена фурна го поръсваме с настъргания кашкавал и малко ронена чубрица.

Мързелив със сусам

Необходими продукти:

  • 3-4 яйца
  • 3/4 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.ч. натрошено сирене
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 3 ч.ч. брашно
  • шарена сол за поръсване
  • сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа се смесват всички продукти без брашното и содата. След това се прибавя и брашното, предварително пресято със содата, като се бърка само на една страна около три минути с дървена лъжица. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава и се разстила в нея. Отгоре се поръсва с шарена сол и сусам. Пече се в предварително загрята фурна до златист загар. Поднася се нарязан на парчета и с айрян.

Хризантема

Необходими продукти:

  • 700-800 г брашно
  • 400 мл прясно мляко
  • 1 кубче мая
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 2 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. олио

За планката:

  • 100 г кашкавал
  • 2 кренвирша

За поръсване:

  • сусам
  • маково семе
  • 1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

В купа сложете маята, захарта и топлото прясно мляко. Оставете го за 30 минути, завито с кърпа да шупне. Пресейте брашното, направете кладенче и сложете солта, киселото мляко, олиото и изсипете шупналата квас. Замесете меко тесто. Оставете да втаса за 1 ч и 30 минути. След като тестото втаса, го разделете на 20 еднакви топки. Всяка топка се разточва (една се оставя за център на тутманика) на елипса. В единия край се поставя по една чаена лъжичка от плънката, приготвена от настърганите кренвирши и кашкавал. Завийте на рулце и разрежете напречно на две. Така направете всички топки. Намажете дълбока тава с масло и започнете да редите на дъното рулцата, с рязаната част навън. Следващият ред се реди върху първия, като се слагат през едно. Третият ред по същия начин, като в средата се поставя отделената топка. Оставете да втаса за 30-40 минути, намажете с разбит жълтък и поръсете със сусам и маково семе. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 30-35 минути или до суха клечка.

Със спанак

Необходими продукти:

  • 700 г брашно
  • 400 мл прясно мляко
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 1 яйце
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л олио
  • 42 г прясна мая
  • 200 г спанак
  • 300 г сирене
  • 50 мл зехтин

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря със захарта и млякото. Заедно със останалите продукти (без яйцето, сиренето, спанака и зехтина) се замесва тесто. Оставя се да втаса. След това се разделя на 4 топки, измесват се и се оставят малко да се отпуснат. Разточете една кора (тънка), поръсете със зехтин, сирене и спанак (моят в случая беше замразен, като го размразих и отцедих добре). Разточете друга кора и я сложете върху първата, пак поръсете със зехтин, спанак и сирене. Подредете отново кора, плънка, кора, плънка. Загърнете всички кори заедно като плик (двете по две срещуположни страни). Обърнете и го сложете в намаслена тава, като го притиснете леко. Нарежете го отгоре като триъгълници, но не до края. Оставете да втаса, намажете го с разбито яйце и печете до готовност.