0

Т ърсим динозаври в Космоса, защото така по-лесно можем да разберем дали на една планета има живот или не, вместо да издирваме развити цивилизации.

Екип от астрономи от университета „Корнел“ в Итака, САЩ, стигна до умозаключение, което променя начина ни на търсене на извънземен живот – вместо напреднала цивилизация е много по-лесно да забележим динозаври и други подобни животни, а най-вече техния отпечатък върху атмосферата на далечна планета. НАСА и други космически агенции веднага взеха резултатите за факт и започнаха промени в издирването на живот в Космоса според модела на „Корнел“.

Минало

Досега се предполагаше, че е много по-лесно да чуем радиосигнали или други съобщения от напреднала цивилизация, отколкото да открием планета с потенциални възможности за живот, където няма развити технологии. Американските учени обаче казват, че нещата са далеч по-прости и започват да въвеждат систематизиране на екзопланетите (б.а., тези, които са открити около други звезди, а около нашето Слънцето са си само планети).

Връщайки се назад в миналото на Земята, астробиолози от „Корнел“ стигат до забележителния извод, че по времето на динозаврите нашата планета е била много по-лесно забележима за извънземни, отколкото е днес.

Фанерозойският еон на Земята - обхващащ последните 540 милиона години от историята на нашата планета - е периодът, в който динозаврите бродят и процъфтяват, а след това загиват и отстъпват място на бозайниците. Та през тази епоха нивата на атмосферния кислород са били много по-високи. Първоначално са само 10%, но след това стигат до 35% - за сравнение сегашните са около 21%. За земните уреди е много по-лесно да намерят наличие на т.нар. двойки биосигнатури - на кислород и метан, както и на озон и метан. Според изследванията на американците това са може би най-сигурните белези, че на една планета има живот и най-вероятно става въпрос за животни с големината на нашите динозаври, а може и още по-големи. Затова първото нещо, което започват да гледат в Космоса земните апарати, вече ще е наличие на кислород около 30%. А после ще мислят дали там може да има гигантски гущери или нещо друго.

Спектрите на предаване, „светлинните пръстови отпечатъци“ на планетите, се създават, когато атмосферата на планетата абсорбира определени цветове звездна светлина и позволява на други да преминат през нея. Тези спектри са основни инструменти, които учените използват, за да дешифрират състава на атмосферата отдалеч, тоест от нашата планета.

Дъх

Под ръководството на Ребека Пейн изследването обхваща значителни промени в биосферата на Земята в далечното минало. Тези промени се измерват като отражения в състава на газовете в атмосферата. Именно тези констатации помагат за запълване на важна празнина в разбирането ни за това какви знаци да търсим, когато изследваме екзопланети, които може да са домакини на извънземен живот. Може да се каже, че в епохата на динозаврите дъхът на Земята е бил много по-богат и видим за други цивилизации.

От своя страна Лиза Калтенегер, която е директор на института „Карл Сейгън“, твърди, че като използваме древните атмосферни модели на Земята, можем да подобрим способността си да забелязваме признаци на живот при други планети. „Тяхното изследване въвежда вълнуващата възможност, че планетите с атмосфера, наподобяваща праисторическите времена на Земята от епохата на динозаврите и преди тях, може да съдържат не само прости форми на живот, но и доста по-сложни организми“, отсича Лиза Калтенегер.

Пожар

Според изследването на „Корнел“ излиза, че наситеността на кислород около 30% и повече е била най-богата преди около 300 милиона години, когато са бродели по нашата планета едни от най-големите динозаври. Това е и време, когато най-силно изявен е т.нар. прозорец на огъня - когато нивата на кислород са благоприятни както за предотвратяване, така и за поддържане на пожари. А точно следите от тези пожари се оказва, че могат да се забележат много добре от разстояние.

Телескопът „Джеймс Уеб“ вече е набелязал около 40 екзопланети от скалист тип като Земята, които са идентифицирани като места, където може да има обширни обитаеми зони. Тепърва ще се анализира кои от тях са обитавани, но от сега е ясно, че нива на кислорода около 30% означава, че най-вероятно там има гигантски животни.

Без да правим спекулации, може да припомним само, че според уфолози най-вероятно извънземни от други цивилизации са идвали на Земята по времето на динозаврите. Дори се предполага, че може да са способствали за тяхното измиране по един или друг начин. След това теориите стават доста фантастични, но в крайна сметка хората завземат планетата. Все пак има и все още необяснени неща, като това как са намирани на планетата ни следи със стъпки от човешки крака, върху които има отпечатъци на динозаври, при положение че разликата би трябвало да е близо 65 милиона години.

Нашата планета е пълна със загадки, а понякога отговорите им може да се крият на извънземни светове.