0

Професорът от Университета на Южна Флорида (САЩ) Джоузеф Дитури, на 55, стана единственият човек в света, успял да оцелее на дъното на океана 93 дни.

Проучването показа, че подобен експеримент "подмладява" мъжа с десет години, твърди Mirror.

Както се оказва, престоят на дълбочина от девет метра има положителен ефект върху дължината на теломерите на изследователя. Теломерите са повтарящи се последователности на ДНК в краищата на хромозомите, които са отговорни за стареенето. След необичайния експеримент на Дитури, целящ да установи дългосрочните ефекти на високото налягане върху човешкото тяло, те се увеличили с 20%, което е еквивалентно на "подмладяване" за цели десет години.

През всичките три месеца на експеримента изследователят е живял в подводна капсула. Джоузеф ловял интернет там. Така той успявал да провежда онлайн лекции за студенти в Южна Флорида. И за да не скучае, ученият понякога посрещал и гости - местни водолази. Предишният рекорд за брой дни, прекарани под вода, е 73 дни и е поставен от други американски учени през 2014 г.

По-рано учените откриха способността на едно от лекарствата да стартира процеса на регенерация на сърдечните клетки. Те открили това свойство в тамоксифен, който се използвал за препрограмиране на клетките на мишки, страдащи от инфаркт.