0

П реподавател счупи световния рекорд за живот под вода на 13-и май, когато отбеляза 74-ия ден от престоя си в Jules' Undersea Lodge в Кий Ларго.

Мисията на Джоузеф Дитури, доцент в Университета на Южна Флорида, е да прекара общо 100 дни под вода.

Джоузеф Дитури

 Джоузеф Дитури
Университет на Южна Флорида

Подводното приключение на преподавателя, наречено Project Neptune (Проект Нептун), стартира на 1-ви март като част от мисията на Фондацията за развитие на морските ресурси, съчетаваща изследвания и опазване на океана.

В събота (13-и май) той счупи предишния световен рекорд за най-дълъг престой под вода от 73 дни, поставен през 2014 г. от двама професори от Тенеси.
55-годишният Дитури, който преподава биомедицинско инженерство в Университета на Южна Флорида, планира да продължи докато не постигне целта си от 100 дни. Той туитна за рекорда си в неделя.

Наред с повишаването на осведомеността за морските изследвания и опазването, проектът изучава физиологичните и психологически ефекти от компресията върху човешкото тяло.
Дитури преподава клас по биомедицинско инженерство онлайн, докато живее на 30 фута под земята на площ от 100 кв. фута.

Международният борд по подводна медицина спонсорира мисията, по време на която Дитури провежда ежедневно тестване на своята жизнени функции. Той проследява здравето си с кръвни панели, ултразвук, електрокардиограми и тестове на стволови клетки с помощта на други учени, които редовно се присъединяват към него в престоя под водата. Той също така ще тества нова технология, включително технология с изкуствен интелект, която проверява за болести.

Дитури е бил офицер по гмуркане в американския флот и по-късно е изучавал травматични мозъчни наранявания в Университета на Южна Флорида, предаде UPI.