0

Г еорги Градинаров е член и преподавател в Международната академия по кабала, базирана в израелския град Петах Тиква край Тел Авив. В момента тази организация провежда курс в 30 страни, включително и в България. Градинаров живее в Добрич, като преподава и онлайн. Завършил е история в Софийския университет. Разговаряме с експерта за тайните на древното учение, ползват ли се политиците от тях, както и за всички ребуси, пред които е изправен съвременният свят.

- Г-н Градинаров, предстои 2024 година, какво вещае тя?

- Човек винаги се e движил и е подтикван от две сили - страдание и наслаждение. Цялата наша Вселена и нашата същност е изградена върху противоположните полюси - на плюса и минуса. Ако няма страдание, няма как да се стремим към наслаждение, т.е. към доброто. През 2024 година би трябвало да тръгнем още по-решително към него, към плюса и към духовното усъвършенстване. През последно време все повече хора се стремят към тази невидима сила, която е над нас, и вече това се усеща доста осезаемо. Всички подсъзнателно разбираме, че се намираме под влиянието на една висша сила, която според кабала можем да я наречем Природа, Творец, Светлина, това е едно и също. Всички усещаме, че пътят, по който вървим днес, вече не ни носи наслаждение, а тъкмо обратното. Затова от гледна точка на нашето духовно развитие ние ще се стремим към доброто въпреки съпротивата на тъмната страна и на егоизма ни.

- У доста хора по света и в България има стремеж към духовна еволюция, но на фона на това ситуацията не е оптимистична - войната в Украйна продължава, а избухна и нова в Близкия изток в Светите земи. Защо божият продукт - човекът, стремящ се към съвършенство, действа толкова примитивно чрез кръвопролития?

- Тези войни избухват, за да можем да осъзнаем нашето съществувание - защо сме тук на Земята, какъв е смисълът на живота ни. Ние можем да разберем света само чрез сблъсъка на противоположностите добро-зло. В тази връзка кабала казва, че хората сме създадени егоисти с желание за получаване. Оттук насетне ние трябва да поемем в противоположната посока, да култивираме желание за отдаване в полза на другите и обществото. Всичко онова, което се случва в момента от гледна точка на нашия егоизъм, е зло, но от гледна точка на духовното ни развитие на нас и на следващите поколения е добро. Постепенно ще разберем, че няма добър път чрез война.

Древни книги пазят мъдростта на кабала.

 Древни книги пазят мъдростта на кабала.
haaretz.com

Всеки един от нас (като човек, народ или държава) е като клетка в единен организъм, наречен общество. И ако не носим полза на това общество, на тази обща система, наречена природа, то се превръщаме в ракова клетка. В момента по-голямата част от нас разсъждаваме, че нямаме нищо общо с другите, без да чувстваме, че сме част от цялото. Именно за това в момента човечеството не се намира в равновесие с природата, за разлика от неживата, растителната и животинска й част. Ние сме единственото създание на Земята, което проявява своята егоистична природа. Но така или иначе природата ще ни принуди да „слезем на земята” и да влезем в общата хомеостаза по един или друг начин чрез страдание и принуда. Войните и катаклизмите са част от тази принуда спрямо нашия егоизъм.

- В тази връзка има доста предсказания (и древни и научни) за предстоящи катаклизми, които вече се сбъдват. Дават ли изворите на кабала някакви пророчества за бъдещето?

- И в Петокнижието, и в Зоар и във всички след това написани книги се говори, че нашето бъдеще минава през издигането над материалната реалност и егоистичната ни същност. Осъзнавайки самите себе си и търсейки отговора на въпроса за смисъла на съществуването си, можем да се издигнем до тази висша реалност и да се уподобим с нея по свойства.

- Е, как да се издигнем над материята, като сега трябва да се платят сметки за ток по-високи заради студеното време, за гориво, а с тази инфлация цените в магазина заземяват всеки от нас?

- (смее се) Ние живеем в причинно-следствена връзка с природата. На това ниво, на което се намираме, нищо не можем да променим. Според кабала трябва да се обединим, да работим в полза на цялото, на всички хора. Нашата висша същност е да отдаваме, а не да получаваме, но това можем да го разберем само ако сме осъзнали, че сме част от една обща система, наречена човечество.

- Т.е. ще трябва да построим обществото, робуващо на печалбата по нов начин, така ли?

- Печалбата, но в полза на другите, общество на принципа на алтруизма – не на личната изгода, за сметка на другите, а на принципа на възлюби ближния като самия себе си. Може да звучи религиозно, но това е пътят за нашето оцеляване и спасение като човечество. Промяна на отношенията между нас.

- Каква е етимологията на думата кабала и откъде тръгват корените на това древно учение?

- Името й произлиза от думата лекабел, което в буквален превод от иврит означава получаване. Тънкостта е да настроим така себе си и нашето желание за получаване, че да възприемем тази висша сила в живота си и да я разпространяваме така, че да е в полза не само на отделния човек, а на всички хора. А иначе корена на самата наука можем да проследим исторически чак от Адам. Той не трябва да се счита за някакъв библейски герой, а за напълно реален човек. Адам на иврит означава подобен. Представители на хомосапиенса е имало и преди него, но той пръв е усетил, че съществува тази висша реалност, която стои над нас, нещо извън тази материя. След това кабала се развива по времето на Авраам и Вавилонското царство, като поколенията от кабалисти можем да проследим до разрушаването на Втория йерусалимски храм (70 г. сл. Хр.) и разселването на Израел из земите на Европа и въобще в целия свят. Реално Авраам пръв разработва методиката на кабалистите и тя се развива, усъвършенства до наши дни. И днес в Международната академия по кабала Бней Барух, под ръководството на световноизвестния кабалист проф. Михаел Лайтман, тази наука придобива популярност и достъпност до милиони хора.

- Мнозина твърдят, че тайните й са добре запазени и в Светите земи, където сега има война, това така ли е?

- Сложно е да се каже, но тайните се крият в самите корени и източниците на кабала. А в Светите земи няма някаква тайна заровена, както мнозина си мислят. Тайната е тази, че ние трябва да разкрием истинската си същност. Ако говорим повече за Светите земи, то това е, защото там е заселен народът на Израел. Това е мястото, олицетворяващо състояние на духовността на един народ. Той няма етнически корен, но има особен духовен корен, тръгнал от Вавилон през пустинята, та до Светите земи и до наши дни. И неговата роля е особена, на принципа на осъзнаването и положителното въздействие на света около нас. Въпросът е до колко той като народ, а и ние, осъзнаваме това.

- Какво представлява видимият свят?

- Този свят е илюзорен. Това не само кабала го казва, а и съвременната наука вече го доказва. Ние имаме пет сетивни органа, с които възприемаме света не някъде другаде, а само вътре в нас. Така че постепенно трябва да излезем от тази илюзия и да се издигнем на по-високо стъпало, нивото на отдаването и тогава ще усетим, че светът не е това, което възприемаме с петте си сетивни органа и с нашия егоизъм.

- А как е структуриран целият свят и въобще битието. Космолозите говорят, че живеем в мултивселена, че има тъмна материя, други измерения. Вашият анализ какво сочи?

- Когато говорим за други измерения, кабала борави с термини като светове, парцуфи и свироти. Съществуват пет свята като Адам Кадмон, Ацилут, Брия, Ецира и Асия. Като Асия е светът на действието. Той е най-ниската точка в духовното и от него вече ние влизаме в материалното. Отделно във всеки един свят има пет парцуфа, а в тях по още пет сфирот. Чрез умножението им стигаме до общо 125 стъпала, по които ние трябва да се издигнем. Но това освен чисто математическо изчисление изисква вътрешна работа на всеки един от нас. С това е свързана и гематрията в кабала – тя изчислява всичко как възприемаме тази реалност и как се издигаме и се променяме.

- Когато говорим за светове и измерения какво се случва с човека след смъртта?

- Първо, нека да кажем, че във всеки един от нас съществува точка в сърцето- зародиш, като духовен потенциал. Това е онази духовна искрица, която всеки един от нас носи. И ако ние започнем духовно да се развиваме, тази точка започва съзнателно да расте и става, условно казано, обемно тяло. Когато приключим с материалния си живот, 60-70-80-годишни, да речем, нашето материално тяло умира, но нашата вътрешна емоционална памет и преживяне остава като духовен запис и тази искрица се разширява и започва да усеща себе си. В следващото си превъплъщение човек вече усеща цялата реалност по друг начин. Тези, които не развиват своя духовен потенциал, остават на ниво зародиш.

- Значи вие приемате източната теория за прераждането?

- Кабала приема всяко учение и не отрича нищо. Въпрос на вътрешно усещане е с какво ще се занимаваме. Християнството, мюсюлманството, юдаизмът и много философски учения тръгват от кабала. А и много от съвременните науки се опитват да обяснят онова, което кабалистите са разбрали хиляди години назад.

- Как вие започнахте да се занимавате с тази наука?

- Преминах през целия този път, който вероятно ми е бил предначертан. Изучавах религия, езотерика, а по образование съм историк, но това явно не ме напълваше като знание, като усещане. Един ден ми попадна (не случайно) книга за кабала. Буквално бях завладян. За една седмица я прочетох няколко пъти и усетих, че това ми дава отговора на въпроса за смисъла на живота.

- Тези дни председателят на ДПС излезе отново на политическата сцена. Твърди се, че той също е езотерик, кабалист, вие имате ли такава информация и едно такова познание помага ли на политиците да управляват в полза на обществото или напротив, пречи им, прави ги егоцентрици с чувство за непогрешимост?

- Аз лично нямам информация дали този политик е кабалист, но ако е така, това е прекрасно. Кабала може да се изучава от всеки. В академията има доценти и професори с различни специалности, които изучават и изследват кабала. За съжаление, обикновено всеки политик попада в егоистично общество, което го формира. Кабала може да му помогне единствено и само, ако той успее да обедини хората по такъв начин, че те да почувстват необходимостта от това обединение. Но не обединение срещу другите, а обединение в полза на другите.

- Имате ли информация колко са кабалистите в България?

- Говорим за студенти, изучаващи автентична кабала от Международната академия. В района на Добрич-Варна, където живея, са може би около 50 човека. А за цялата страна са общо около 200-250.

- Не звучи да са много, но понякога и двама стигат, за да обърнат общественото съзнание в някаква посока?

- Кабала казва така, ако дори 10 човека успеят да достигнат нивото на тази висша реалност, те въздействат върху всички останали. Това е като пирамида и ако се намират в най-високата й част - духовно, започват да влияят на всички останали под тях. С това познание малка България може да просперира, ако осъзнаем, че трябва да работим за цялото, за другите, за обединението.

- Дали пък девизът над Народното събрание Съединението прави силата не е апокрифна кабалистична формула?

- Нищо апокрифно няма в това, защото е напълно в духа на кабала. Всъщност кабала е наука на обединението!