0

Д а имаш домашен любимец, освен че носи много любов, носи и отговорности, някои, от които ако не спазваме, може да отнесем и сериозни глоби. От 15 май влезе в сила забраната за разхождане на домашни любимци по плажните ивици на територията на община Варна. Ограничението ще действа само през летния сезон - до 1 октомври.

Наредба

С приетите миналата година промени в Наредбата за обществения ред на територията на община Варна разходките на четириногите питомци са забранени и на територията на учебни, детски и здравни заведения, както и на детски и спортни площадки. 

Размерът на глобата за нарушителите е от 100 до 500 лева. При повторно нарушение глобата за граждани е от 500 до 1000 лева. 


По плажовете в Бургас и района също важи забраната за разходка на домашни любимци по пясъка.  

Следи

В Кюстендил обърнаха внимание на домашните любимци и по-точно на следите, които те оставят след разходките си. Общината възнамерява да въведе между 1000 и 5000 лева глоба за собствениците на кучета, които не почистват след своите питомци. Така местната власт се надява да ограничи отпечатъка върху околната среда. Това обаче е наказание, което може да падне лесно в съда, тъй като е трудно доказуемо кой е собственикът на кучето, замърсяващо улицата. С 200 лева ще бъде глобен всеки стопанин на куче, който не сложи чип на домашния си любимец. Това е записано в Закона за ветеринарномедицинска дейност. Всяко куче, което е регистрирано, вече трябва задължително да е с поставен микрочип. 

Регистрация

Собствениците на домашни любимци в сграда в режим на етажна собственост са длъжни да ги регистрират при управителя на етажната собственост. За неизпълнение на задълженията си по ЗУЕС управителите на сгради в режим на ЕС носят административно наказателна отговорност, като се наказват с глоба от 300 до 1000 лв. В община Велико Търново пък например 1000 лв. глоба ще налагат на собственик на куче, ако то ухапе човек. При повторен инцидент санкцията е двойна, решиха общинските съветници в града. 400 лв. пък е глобата, ако домашен любимец се нахвърли на друго животно. Ако се случи отново, глобата е 800 лв.

Автор: Д-р Евгени Евтимов