0

С кандалният американски рапър Кание Уест, който наскоро смени прозвището си на Йе, купува Parler, социална мрежа с милиони потребители. Това съобщи през седмицата компанията - собственик на приложението Parlement Technologies, цитирана от Ройтерс. От базираната в Нешвил, Тенеси, Parler, която има активи за около 56 милиона долара заявиха, че очакват сделката да приключи до края на годината. Стойността на сделката не е известна.

Скандали

Parler, който стартира през 2018 г., се забърка в големи скандали и дори бе премахната от магазините за приложения на Google и Apple около бунтовете пред Капитолия в САЩ през януари 2021 г. Тя е една от няколкото социални медийни платформи, включително Gettr, Gab и Truth Social (на Доналд Тръмп), които се позиционират като алтернативи на Twitter, в която според тях липсва свобода на словото. Въпреки че се представя като социална мрежа за „свобода на словото“, сайтът беше принуден да добави модериране на съдържанието, за да бъде възстановено в Apple App Store през май 2021 г., и после в Google Store през септември 2022 г.

Заключен

В интервю за Reuters главният изпълнителен директор на Parlement Technologies Джордж Фармър каза, че преговорите за сделката с Йе са започнали наскоро след Седмицата на модата в Париж на 3 октомври, емблематично събитие, което Йе скандализира. Тогава рапърът и бивш съпруг на Ким Кардашиян, който също е и моден дизайнер, се появи с тениска с надпис: „Животът на белите има значение“. Четири дни по-късно той направи публикации в Instagram, които няколко еврейски групи нарекоха антисемитски – обвини рапъра Диди (Пъф Деди), че е маша в ръцете на евреите. Meta, компанията, която притежава Instagram и Facebook, заключи акаунт на Йе в Instagram заради публикациите. След това Йе се премести в Twitter, публикувайки на 8 октомври за първи път от две години. Веднага след това Twitter блокира акаунта му.

Сделка

Сделката с Parler се сключи бързо, каза главният изпълнителен директор Фармър, като добави, че Йе представил на Parlement много добра оферта. Според Фармър мотивиращ фактор за сделката е било блокирането на Йе от Instagram. „Тази сделка ще промени света и ще промени начина, по който светът мисли за свободата на словото. Йе прави новаторска стъпка в медийното пространство на свободата на словото и никога повече няма да се страхува да бъде премахнат от социалните медии.“ Фармър не коментира дали Йе е платил задатък, който да загуби, ако реши да се откаже от сделката. В последните месеци Йе демонстрира конфронтационно и нестандартно поведение, заради което пострадаха и някои негови бизнес начинания. През септември той прекрати партньорството си с търговеца на дрехи Gap, а германският производител на спортни стоки Adidas обяви, че преразглежда бизнес партньорството си с рапъра след появата му с противоречивата тениска в Париж.

Причини

Йе се присъедини към Parler в същия ден, в който бе обявена сделката и само за час натрупа около 91 последователи. Ден по-късно те вече бяха 3900. „В свят, в който мнения срещу мейнстрийма се смятат за противоречиви, трябва да сме сигурни, че имаме правото свободно да изразяваме себе си“, каза той в изявление. Според Фармър Parler има 16,5 милиона регистрирани потребители. Изследователската фирма Apptopia изчислява, че от пускането си на пазара платформата е инсталирана 11,7 милиона пъти с приблизително 40 000 активни потребители дневно. Forbes оценява състоянието на Йе към момента на около 2 милиарда долара.

Планове

Фармър, който е женен за приятелката на Уест, дясната активистка Кандис Оуенс и е син на бившия ковчежник на Консервативната партия и колега Майкъл Фармър, добави: „За пореден път Йе доказва, че е една крачка пред всички. За нас е чест да му помогнем да постигне целите си“. Parlement Technologies ще продължи да работи като независима компания, гласи прессъобщение от компанията, от което става ясно, че тя ще предоставя „техническа поддръжка и облачни услуги“ на социалната мрежа и след като Йе влезе във владение.

Parler е основана през 2018 г. от Джон Матце и Ребека Мърсър, дъщерята на милиардера и съсобственик в десния сайт Breitbart Робърт Мърсър. Матце се оттегли от Parler, след като стана ясно, че много от хората, щурмували Капитолия на 6 януари 2021 г., са използвали именно тази социална мрежа.