0

К афето от векове се смята за една от върховните напитки, стане ли реч за ободряване и тонизиране на тялото. Затова видяхме няколко подходящи и изпитани идеи от receptite.com.

Бяло фрапе

Продукти:

2 ч.л. нес кафе (мока)

2 ч.л. захар

150 мл прясно мляко

Приготвяне:

Във висока чаша се слагат кафето и захарта. Долива се 1 пръст студена вода. Сместа се разбива с миксера за 10-15 секунди. Пяната не бива да превишава 4-5 см. Добавете 3-4 кубчета лед. Долейте млякото, сложете сламка и се насладете на най-освежаващата лятна напитка.

Чокофредо

Продукти:

200 мл прясно мляко

1 ч.л. с връх инстантно кафе

2-3 парченца шоколад

1 топка ванилов сладолед

канела по желание

Приготвяне:

Затопляме прясното мляко (моето го затоплих в микровълновата), слагаме кафето и шоколада, бъркаме докато се разтопят. Сипваме в подходяща чаша и щом стане хладко, слагаме сладоледа. По желание поръсваме с канела и ако искаме студено кафе, добавяме няколко бучки лед. Може да добавите още парченца шоколад, ако не ви е достатъчно сладко.

Виенско

Продукти:

2 ч.ч. силно кафе

2 с.л. течен шоколад

150 мл прясно мляко

1 ч.л. канела

2 ч.л. бита сметана или сметана от спрей

Приготвяне:

Смесват се кафето, млякото и шоколадън. Разсипва се в чаши, поръсва се с канела и се украсява със сметаната.

Борджия

Продукти:

100 мл прясно мляко

1 ч.л. настъргана кора на портокал

100 мл кафе еспресо

2-3 парченца черен или млечен шоколад

захар на вкус

какао на прах

Приготвяне:

Това кафе е желателно да се приготви от добре изпечени зърна (почти до черно). Само тогава ще получим истинския интензивен вкус на италианския стил. Загряваме на водна баня или в микровълнова печка около 50 мл от прясното мляко с настърганата портокалова кора, захарта и парченцата шоколад. Разбъркваме до пълното му разтопяване. Добавяме чашката еспресо. Покриваме с млечна пяна, направена от останалите 50 мл мляко и поръсваме с какао на прах.

Ако нямаме специална приставка за млечна пяна, това не е причина да се откажем от мисълта за кафе с гъста пухкава пяна. Наливаме в малка тенджерка мляко, загряваме го на бавен огън до 60-70 градуса и започваме внимателно и бавно да го разбъркваме с лъжица. Не го кипваме. Млечната пяна ще украси кафето ни и ще обогати вкуса му.

Айсмокка

Подукти:

4 ч.ч. (800 мл) кафе мокка

1 кг шоколадов сладолед

Приготвяне:

Кафето се наслоява върху сладоледа в стъклени чаши и се разбърква с лъжица. Поднася се със сламка и лъжичка.