К афето от векове се смята за една от върховните напитки, стане ли реч за ободряване и тонизиране на тялото. Затова видяхме няколко подходящи и изпитани идеи от receptite.com.
Бяло фрапе
Продукти:
2 ч.л. нес кафе (мока)
2 ч.л. захар
150 мл прясно мляко
Приготвяне:
Във висока чаша се слагат кафето и захарта. Долива се 1 пръст студена вода. Сместа се разбива с миксера за 10-15 секунди. Пяната не бива да превишава 4-5 см. Добавете 3-4 кубчета лед. Долейте млякото, сложете сламка и се насладете на най-освежаващата лятна напитка.
Чокофредо
Продукти:
200 мл прясно мляко
1 ч.л. с връх инстантно кафе
2-3 парченца шоколад
1 топка ванилов сладолед
канела по желание
Приготвяне:
Затопляме прясното мляко (моето го затоплих в микровълновата), слагаме кафето и шоколада, бъркаме докато се разтопят. Сипваме в подходяща чаша и щом стане хладко, слагаме сладоледа. По желание поръсваме с канела и ако искаме студено кафе, добавяме няколко бучки лед. Може да добавите още парченца шоколад, ако не ви е достатъчно сладко.
Виенско
Продукти:
2 ч.ч. силно кафе
2 с.л. течен шоколад
150 мл прясно мляко
1 ч.л. канела
2 ч.л. бита сметана или сметана от спрей
Приготвяне:
Смесват се кафето, млякото и шоколадън. Разсипва се в чаши, поръсва се с канела и се украсява със сметаната.
Борджия
Продукти:
100 мл прясно мляко
1 ч.л. настъргана кора на портокал
100 мл кафе еспресо
2-3 парченца черен или млечен шоколад
захар на вкус
какао на прах
Приготвяне:
Това кафе е желателно да се приготви от добре изпечени зърна (почти до черно). Само тогава ще получим истинския интензивен вкус на италианския стил. Загряваме на водна баня или в микровълнова печка около 50 мл от прясното мляко с настърганата портокалова кора, захарта и парченцата шоколад. Разбъркваме до пълното му разтопяване. Добавяме чашката еспресо. Покриваме с млечна пяна, направена от останалите 50 мл мляко и поръсваме с какао на прах.
Ако нямаме специална приставка за млечна пяна, това не е причина да се откажем от мисълта за кафе с гъста пухкава пяна. Наливаме в малка тенджерка мляко, загряваме го на бавен огън до 60-70 градуса и започваме внимателно и бавно да го разбъркваме с лъжица. Не го кипваме. Млечната пяна ще украси кафето ни и ще обогати вкуса му.
Айсмокка
Подукти:
4 ч.ч. (800 мл) кафе мокка
1 кг шоколадов сладолед
Приготвяне:
Кафето се наслоява върху сладоледа в стъклени чаши и се разбърква с лъжица. Поднася се със сламка и лъжичка.