0

У рануполи е малко китно градче, което обаче е интересно, че е последното на ръкава Атон, Халкидики, достъпно за представителките на нежния пол. Оттатък браздата могат да преминат само мъже, които обаче трябва да получат виза. Дами не се допускат след Урануполи, тъй като оттатък града се намира независимата монашеска република Агион Орос (Света гора).

Единственият начин да разгледат остатъка от ръкава е по море с круизно корабче, но без да слизат на брега.

В превод "урануполи" означава "небесен град". Селото е най-известно като мястото, от което тръгват фериботите за Света гора с поклонници.

До 1922 г. мястото е собственост на манастирите от Света гора, но монасите го отстъпват на бежанци от Мала Азия, които се заселват там за постоянно. Въпреки че допреди няколко години мястото не е било особено популярно, днес е търсена дестинация от туристите не само заради близостта му до известните манастири, а и заради добрите условия за почивка, които предлага.

Кула

Най-известният паметник и символ на Урануполи е старата кула Андроникос на пристанището, построена от манастира Ватопеди през 14-и в. Тя е най-голямата запазена кула на Халкидики и след реставрирането на последните две нива е превърната в музей. Курортът е добре развит и предоставя различни удобства на туристите - хотели, къщи за гости, таверни, кафенета и пекарни. Повечето заведения са концентрирани около пристанището. Предлагат се водни спортове и коли и мотори под наем.

Храна

Едно от най-популярните с хубава храна заведения се намира на пристанището и там се предлага много вкусна супа от морски дарове. Ако сте с кола, може да я оставите за по-сигурно на паркинг, който се намира на крайбрежната, като цената е 2 евро за първия час, а след това всеки следващ се таксува по 50 евроцента, като максималната цена, която ще платите, е 4 евро. Заведенията по крайбрежната предлагат също така вкусни миди с черупка, така популярните и любими на много българи тиквички по гръцки и много други вкусотии, на които само ще възкликвате с пълна уста „м-м-м“. Гръцката бира струва между 2 и 4 евро, в зависимост къде я поръчвате и като човек, който не е запален почитател на пивото, мога да кажа, че е мека и много приятна. Техни марки са „Вергина“, „Фикс“ и други. Градчето предлага и барове, които работят и след полунощ. Също така има заведения, където може да поръчате любим коктейл на цена около 10 евро. Толкова струва „Мохито“, „Сънрайз“ и други.

В градчето има и изящна, много красива и добре поддържана православна църква „Св. св. Константин и Елена“. В нея правят впечатление красиви икони на Богородица с младенеца и на още много други светци. Възрастна дама посреща посетителите с поздрав и задължително ги пита откъде идват. Всеки, който иска да си запали свещ може да остави пари и да си вземе от църквата.

Десетки магазинчета предлагат сувенири, шапки, тениски, зехтин, изделия от дърво, както и икони, подходящи за подарък за близки и приятели. Магнитчетата, без които някои от посетителите не си тръгват, струват от 1 до 4 евро за брой. Има такива, които са картини от митологията, свързана с Древна Елада. Интересни са и тези, на които са изобразени различни пози за секс, които са на цена от 1 евро. Урануполи има няколко плажа, отделени като малки заливчета с фин пясък и кристална вода.

За тези, които предпочитат да отседнат в големи хотелски комплекси, в близост до крада по крайбрежен път има много такива. Цената за 6 нощувки за семейство с едно дете е около 1600 лева, като включва закуска и вечеря, а на територията на комплекса има четири басейна, и то със солена и кристално чиста вода, която не позволява да потъне човек. А за всички места, които може да посетите, трябва да попитате на рецепция, където ще ви кажат кои са най-подходящите.

Остров

Ако изберете този район за ваканция, не трябва да пропускате възможността да отидете до остров Амолиани, който се намира в близост до Атон. Има организирани круизи от Урануполи на цени в рамките на 20-30 евро на човек, но може да ви излезе далеч по-евтино, ако хванете ферибот от пристанище Трипити. Корабчетата са на всеки 30 минути, като може да отидете с кола или без. Цената на билета за кораба е 3,50 евро на човек, а за автомобила се заплаща 10 евро. Пътуването трае около 10 минути. При стъпването на острова вляво от пристанището има малък плаж със заведение, което се нарича „Бонго бийч“. Има около 20 чадъра с шезлонги, а ивицата е с пясък, но има и камъни. Добре е да си носите обувки, които ще ви предпазват както от нараняване от камъните, но и от морските таралежи, които са в изобилие. За да ползвате сянката и шезлонгите, от заведението изискват да си поръчате храна или напитки за минимум 7 евро. Цената на фрапето на плажа е 3 евро, а бирата е около 4 евро. Предлагат се и бургери, пържени картофи и пържена риба, която е подходящо мезе за бирата.

Освен че плажчето е малко и няма много посетители, то е перфектно за по-буйни деца, които можете спокойно да оставите да се гмуркат във водата и да търсят подводни съкровища, защото е плитко в продължение на поне десет метра навътре във водата. А след като ги наградите с тази свобода, ще видите какви морски обитатели могат да извадят от дъното. От рачета в рапанчета до малки създания, които приличат на звезда или октопод.

Цивилизация

Ако обаче предпочитате по-оживени ивици като тези по Българското Черноморие, но с далеч по-чиста вода и пясък на 2-3 километра, откакто островът има друга ивица, която предлага всички екстри. Там може да наемете водно колело, пясъкът е изключително ситен и не са ви необходими обувки, а водата – кристално чиста. В нея може да се видят единствено малки пасажи с дребни рибки. Има и изкуствен кей, който се ползва за скокове във водата, предимно от малчуганите. Там таксата за ползване на чадъри с шезлонги, които обаче са изключително луксозни с дунапрен и на които спокойно може да поспите, е 8 евро, като ако искате да консумирате нещо, се плаща допълнително. Точно над плажа пък има заведение, което се държи от българи, и може да видите подкана за прясна риба на чист български език.

Броим 15 евро за парти на круиз с музика от 80-те

За хората от моето поколение и дори малко по-големите музиката от 80-те и 90-те години е част от младостта им и я свързват с редица спомени от нея. Още повече да плаваш на яхта с ритми от 80-те години е едно прекрасно изживяване. Цената е 15 евро, а корабчето тръгва от Урануполи. Партито трае около 3 часа, в които гостите могат да танцуват на палубата и да се наслаждават на любима напитка. Цената на коктейлите е 7-8 евро, а на безалкохолните е 5 евро. Бирата в кенче струва 2 евро, а на тази цена може да вземете и пакетче чипс или фъстъци.

В близост до Урануполи по суша, тоест с кола или такси, може да разгледате селцето Неа Рода, както и града Иерисос. В градчето по крайбрежната пешеходна алея може да зарадвате децата, като ги пуснете на блъскащи колички, които струват 2,50 евро, или с монети от 1 евро да играят баскетбол на автомати.